De beste tips voor het maken van een perfecte bearnaisesaus zijn: koken op laag vuur, geduld hebben en nooit stoppen met roeren.
Het is een goed idee om een paar ijsblokjes bij de hand te hebben. Op die manier kun je, als de saus begint te schiften door overmatige hitte, proberen dit te herstellen door de saus snel af te koelen met een of twee ijsblokjes. Wat de temperatuur betreft: de saus mag niet warmer worden dan 65°C.
Als het romige mengsel is geschift en afkoelen met koud water of een ijsblokje niet heeft geholpen, haal de kom dan van het waterbad, pak een nieuwe kom en klop in deze kom boven het waterbad een nieuwe eidooier. Voeg langzaam, eetlepel voor eetlepel, de geschifte saus toe aan dit mengsel terwijl je blijft roeren. Zo zou je de saus moeten kunnen herstellen.
Er gaat niets boven een zelfgemaakte bearnaisesaus om van een geweldige maaltijd een perfecte maaltijd te maken. Met ons gemakkelijke recept voor bearnaisesaus is dat heel eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over de Franse favoriet.
Bearnaise-extract
|
2 el |
---|---|
Eidooiers (ca. 4 el)
|
4 |
Gesmolten boter
|
250 g |
Eventueel een beetje koud water
|
|
Gehakte verse dragonblaadjes
|
2 el |
Grof zout
|
½ tl |
Versgemalen witte peper
|
Een Franse bearnaisesaus is gemakkelijk te herkennen aan de delicate lichtgele kleur met groene accenten. Hij heeft een gladde en romige consistentie die meestal aan de dikkere kant is. Omdat hij heerlijk is bij de meest uiteenlopende gerechten, is het de moeite waard om te leren hoe je deze decadente, romige saus thuis maakt. De zelfgemaakte variant smaakt heel anders dan de in de winkel gekochte soort!
Verse dragon is een van de belangrijkste ingrediënten van bearnaisesaus. De bitterzoete smaak van het groene bladkruid wordt soms vergeleken met die van anijs en venkel. Dragon is echter iets ingetogener en genuanceerder. Het bloemige kruid zorgt voor een heerlijke frisheid en een vleugje elegantie dat de lichte zuurgraad in deze weelderig zachte saus aanvult.
De beste bearnaisesaus is rijk en smaakvol, en krijgt zijn rijkdom en heerlijke smaak onder meer van eidooiers en bearnaise-essence die samen worden geklopt tot ze emulgeren, waardoor een dikke en boterachtige saus ontstaat. Je hebt een klassieke bearnaise-essence nodig, die wordt gemaakt door witte wijnazijn, sjalotten, peperkorrels en verse dragonblaadjes te laten inkoken. Je kunt deze essence zelf maken of hem kant-en-klaar kopen voor een gemakkelijke bearnaisesaus. Hoe dan ook, het voegt een heerlijk zuurtje toe dat de rijkdom van het eigeel doorbreekt en de smaak van de verse dragon doet opleven.
De rijke saus smaakt heerlijk bij allerlei gegrilde, gebraden en gepocheerde eiwitten en bijgerechten. Probeer hem eens met een mooi stuk rundvlees zoals chateaubriand, een krokante en sappige gebakken kip, lamskoteletjes, klassieke varkenshaas of zelfs zeevruchten. Ongeacht welk vlees je het lekkerst vindt, dit romige mengsel is heerlijk met aardappelen erbij, en je kunt de saus zowel warm als koud serveren. Als je hem koud serveert, is de saus als een dikke en decadente dressing voor een salade of zoals je hem normaal bij vlees of groente zou serveren als hij warm was.
Een romige saus als deze smaakt heerlijk met een beetje pit. Gebruik eens fijngehakte rode chilipeper en een vleugje cayennepeper om er een pittige draai aan te geven. De toevoeging van de hete en licht rokerige smaken vult de boterige rijkdom van dit romige mengsel prachtig aan. Het zal je smaakpapillen zeker prikkelen zonder de traditionele smaken van de dragonachtige saus te overheersen.