Basbousa

Basbousa staat bekend als een klassieke cake die goed past bij vrijwel elk iftar-menu. De combinatie van de boterachtige, nootachtige griesmeelcake en de dikke roomvulling maakt het een heerlijk dessert dat dessertliefhebbers van alle leeftijden aanspreekt. Met ons recept voor basbousa is het bereiden van deze malse cake met noten en rozenwatersiroop heel eenvoudig.
Ingrediënten
Basbousa:
Room
|
170 g |
---|---|
Eieren
|
3 |
Yoghurt
|
240 ml |
Plantaardige olie
|
240 ml |
Suiker
|
200 g |
Maïzena
|
3 el |
Griesmeel
|
350 g |
Kokos, geraspt
|
75 g |
Melk
|
600 ml |
Suiker
|
3 el |
Bakpoeder
|
1 el |
Siroop:
Water
|
240 ml |
---|---|
Suiker
|
400 g |
Eetlepel citroensap
|
1 |
Rozenwater
|
240 ml |
Garnering:
Kastanjes
|
130 g |
---|---|
Amandelschaafsel
|
2 el |
Gemalen pistaches
|
2 el |
Bereidingswijze
Tip
Het kan soms lastig zijn om decoratieve taarten die zijn gebakken in bakblikken en pannen met patronen uit hun vorm te halen. Om dit proces te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat je een mooie basbousa met room krijgt met een gelijkmatig en mooi oppervlak voor zowel room- als griesmeelcake, vet je de bakvorm in met boter, kookspray, bakvet of kokosolie. Gebruik je handen om ervoor te zorgen dat elk hoekje en gaatje goed wordt ingevet. Als alles goed is ingevet, glijdt de gebakken Basbousa er meteen uit als je hem ondersteboven draait.
Vragen over basbousa
Met ons snelle en eenvoudige basbousa-recept met kokos en room maak je eenvoudig een heerlijk dessert om aan vrienden en familie te serveren. Lees hieronder verder om meer te weten te komen over het klassieke ramadan-dessert.
Wat is basbousa?
Deze Arabische klassieker, ook wel bekend als harissa- dessert, is een populaire griesmeelcake met een zachte roomvulling. De zoete, boterachtige cake wordt meestal gemaakt met kokosrasp, amandelen en room en besprenkeld met suikersiroop die op smaak wordt gebracht met aromatische ingrediënten als rozenwater of oranjebloesemwater. Deze zoete cake, die vaak wordt gegeten op bruiloften, iftar-feesten en Eid-vieringen, is zacht en vochtig en heeft een heerlijk romige vulling en knapperige toppings.
Hoe maak je basbousa?
Een zelfgemaakte basbousa met room, kokos en rozenwatersiroop is een prachtige aanvulling op elke dessertselectie. Om het te maken, begin je met het maken van het griesmeelbeslag met kokos en vervolgens maak je de roomvulling. Doe vervolgens de twee mengsels in een ingevette bakvorm - eerst het griesmeelbeslag, dan de roomvulling en als laatste weer een laag beslag. Terwijl de cake in de oven staat, maak je de zelfgemaakte suikersiroop en de knapperige toppings. Besprenkel de warme cake met rozenwatersiroop en bestrooi deze met kastanjes, kokosrasp, amandelschaafsel en gemalen pistachenoten. Serveer de cake warm, koud of op kamertemperatuur met een warme drank.
Hoe smaakt basbousa?
Met een basbousa-recept met yoghurt, griesmeel en kokosnoot maak je een heerlijk zachte cake met een zoete, boterachtig smaak en nootachtige ondertonen. Besprenkeld met een suikersiroop gemaakt met aromatisch rozenwater en pittig citroensap, wordt de cake nog vochtiger en krijgt deze iets geurigs en bloemigs. Met de knapperige toppings - amandel, pistache en kastanje - is het een complete cake met veel verschillende smaken en texturen.
Hoe bewaar je basbousa?
Om ervoor te zorgen dat de griesmeelkoek zijn vocht vasthoudt, bewaar je deze in een luchtdichte bak. Nadat de cake is afgekoeld, doe je deze in de bak. Deze zet je op een koele en donkere plaats. Eet binnen 2 dagen op. Je kunt de cake ook in de koelkast bewaren. Zo blijft hij tot wel 5 dagen goed, maar zorg ervoor dat je de cake zacht laat worden en op temperatuur laat komen voordat je het serveert.
Arabische basbousa met roomvulling
Basbousa is een ongelooflijk zachte en vochtige cake. Deze cake maak je met griesmeel en geraspte kokosnoot waardoor deze lekkernij een zoete, nootachtige en bijna boterachtige smaak heeft met als contrast voor de zijdezachte vulling een beetje textuur. De zachte griesmeelcake, romige vulling en knapperige toppings vormen samen een interessant en decadent pistache/basbousadessert met veel verschillende texturen. Een royale hoeveelheid suikerstroop geeft het geheel een vochtige en zachte textuur.
Klassieke smaken van griesmeel, kokos en yoghurt
Deze griesmeelcake, bereid met de heerlijke ingrediënten van een traditioneel basbousa-recept, is verrukkelijk. De yoghurt zorgt voor een malse bite en geeft de cake een zuurtje en wat frisheid en voorkomt zo dat het geheel te zoet wordt. De yoghurt zorgt er ook voor dat de nootachtige smaken van het griesmeel en de kokosrasp goed naar voren komen en geeft de kenmerkende boterachtige smaak die perfect bij de roomvulling past.
Serveer een eenvoudig basbousadessert aan je gasten
Een roombasbousa met yoghurt, gegarneerd met kokos, amandelen en pistachenoten: een heerlijk zoet dessert. Eet het bij de thee of koffie ter afsluiting van de avondmaaltijd. Deze kokosbasbousa met room is een mooi cadeau om mee te nemen naar elk iftarfeest waarvoor je wordt uitgenodigd. Zet de cake op een schotel of bord, wikkel in folie zodra de cake voldoende is afgekoeld en versier deze met een lint of strik om er een decoratief en smakelijk geschenk voor de gastvrouw van te maken.
Ben je op zoek naar andere romige iftar-desserts? Bekijk dan zeker ook onze recepten voor balah al sham, karamelvermicelli en fruitsalade met slagroom. Al deze verschillende desserts, gemaakt met een dikke room met een natuurlijke smaak, zijn verrukkelijk romig en smakelijk.
Voeg je eigen touch toe
De zoete, nootachtige griesmeelsmaak van deze met room gevulde basbousa kan worden opgefleurd door oranjebloesemwater toe te voegen. Oranjebloesemwater heeft een unieke bitterheid en delicate citrusachtige smaak die kan worden gebruikt om de smaken van de roomvulling te verlichten. Het kan ook worden toegevoegd aan de zelfgemaakte siroop, want de licht bloemige tonen gaan goed samen met die van de rozenwatersiroop.
Als je in plaats daarvan de zoetheid van de basbousa griesmeelcake wilt benadrukken door meer fruitige smaken te introduceren, is een laag zelfgemaakte dadelspread tussen de room en het gebak een smakelijke toevoeging. De taaie textuur van de dadels en de bijna gekarameliseerde smaak ervan geven dit klassieke iftar-dessert iets geweldigs.
