Bananenmuffins

Bananenmuffins

45 min.
Bananenmuffins met chocolate chips zijn een schot in de roos als je snel iets eenvoudigs wilt bakken zonder in te leveren op smaak. Banaan en chocolade zijn niet voor niets een klassieke combinatie en aangezien een bananenmuffin nog smeuïger en heerlijker wordt als je heel rijpe bananen gebruikt, is dit recept een mooie manier om overgebleven bananen te gebruiken die anders in de groencontainer zouden kunnen eindigen. Serveer ze bij het ontbijt, bij de brunch of ‘s middags, of neem ze mee voor een picknick – waar je ze ook eet, ze zijn vast een schot in de roos bij zowel kinderen als volwassenen.
https://www.arla.nl/recepten/bananenmuffins/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Meng de bloem met het bakpoeder en de zout en zeef het in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel.
  • Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker licht en luchtig. Giet het eimengsel in het kuiltje, samen met de geprakte bananen en de gesmolten boter.
  • Meng het beslag voorzichtig met een spatel en schep de chocolate chips erdoor – maar bewaar ongeveer ½ dl van de chocolade voor later. Zorg dat je het beslag niet te veel mixt. Het mag een beetje klonterig zijn.
  • Giet het beslag in 12 muffinvormpjes (ongeveer 1 dl in elk vormpje) en strooi de rest van de chocolate chips erover.
  • Bak de bananenmuffins met chocolade ongeveer 15-20 minuten in het midden van de oven.
Eet smakelijk!
Tip

De eenvoudigste manier om bananen te prakken voor je bananenmuffins is door een pureestamper of een vork te gebruiken. Leg de rijpe, gepelde bananen in een diep bord of in een beslagkom en druk erop met de pureestamper of de tanden van de vork. Het kan nodig zijn om wat druk uit te oefenen op de tanden, afhankelijk van de rijpheid van je bananen. Hoewel het prakken van de bananen een beetje kliederig kan zijn, is het ook een leuke manier om jongere gezinsleden bij het bakproces te betrekken.

Vragen over bananenmuffins

Met ons eenvoudige recept voor bananenmuffins kunnen jij en de jouwen in een mum van tijd genieten van heerlijke lekkernijen en meteen die bananen gebruiken die iets te lang in de fruitschaal hebben gelegen. Hieronder kun je meer te weten komen over deze heerlijke bananenmuffins door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over dit gebak.

Hoe maak je bananenmuffins?
Een bananenmuffin met chocolate chips is een heerlijk zoete snack die makkelijk te maken is. Met basisingrediënten die in de meeste voorraadkasten te vinden zijn, rijpe bananen en chocolate chips, maak je deze goudbruine muffins in minder dan een uur. Serveer je zelfgemaakte banaan-chocolademuffins als middagtraktatie met een lekker warm drankje of geniet onderweg van een bananenmuffin. Hoe en waar je ook je tanden in deze muffins zet, ze zullen zeker een glimlach op je gezicht toveren.
Hoe lang moeten bananenmuffins bakken?
In ons bananenmuffinrecept raden we aan om deze muffins 15-20 minuten te bakken. Zoals je echter weet, kan de baktijd soms afhankelijk zijn van je oven. Het beste wat je dus kunt doen is testen of de muffins gaar zijn. Gebruik de satéprikkermethode voor het testen. Steek een satéprikker in het midden van een van je muffins, bij voorkeur eentje die in het midden van de oven staat. Als de satéprikker er schoon uitkomt of er maar een paar kruimels aan kleven, zijn je bananenmuffins klaar en kun je ze uit de oven halen. Als er nog beslag aan de satéprikker kleeft, bak je muffins dan nog een paar minuten voordat je het opnieuw probeert.
Kun je bananenmuffins invriezen?
Overgebleven muffins bewaren in je vriezer is heel goed mogelijk. Zorg ervoor dat je de muffins helemaal laat afkoelen voordat je ze in een luchtdichte doos of diepvrieszak doet. In de vriezer zijn je zelfgemaakte bananenmuffins maximaal 3 maanden houdbaar. Warm er een paar op als je zin hebt in een gemakkelijk maar heerlijk ontbijt of een zoet tussendoortje. Laat ze ontdooien bij kamertemperatuur, een nacht in de koelkast of warm ze op: ongeveer 30-45 seconden in de magnetron of 10-15 minuten in de oven op 200 °C (gewone oven).
Hoe bewaar je bananenmuffins?
Zelfgemaakte bananenmuffins moeten worden bewaard in een luchtdichte doos op het aanrecht of in de koelkast. In beide gevallen blijven ze 3-4 dagen goed. Laat muffins altijd helemaal afkoelen op een ovenrek voordat je ze in een bak of doos doet. Anders ontstaat er condens in de bak door de hete muffins, wat ertoe kan leiden dat ze zompig worden. Als je de muffins in meerdere lagen bewaart, leg dan keukenpapier tussen de lagen om te voorkomen dat ze zompig worden.
Hoe lang blijven bananenmuffins goed in de koelkast?
Als je je zelfgemaakte bananenmuffins in de koelkast bewaart, zijn ze ongeveer 3-4 dagen houdbaar. Bewaar ze in een luchtdichte bak met keukenpapier tussen de lagen om te voorkomen dat ze zompig worden. Als je geen ruimte in je koelkast hebt, is dat geen probleem. Je hoeft ze niet in een koele omgeving te bewaren. Zet de luchtdichte doos gewoon op het aanrecht, maar niet in direct zonlicht.
Hoe rijp moeten bananen voor bananenmuffins zijn?
Bananenmuffins zijn het beste als je bananen gebruikt die erg rijp zijn, wat betekent dat ze veel bruine vlekken of een helemaal bruine schil moeten hebben. Hoe rijper de bananen die je gebruikt, hoe zoeter en weelderiger je muffins zullen zijn. Het gebruik van versere, groenere bananen geeft je niet die karakteristieke bananensmaak. Daarom is dit recept voor bananenmuffins een mooie manier om bananen te gebruiken die zo rijp zijn dat je misschien geen zin hebt om ze zo te eten.

Ingrediënten

Algemeen bloem (ca. 3½ dl)
200 g
Bakpoeder
2 tl
Fijn zout
½ tl
Eieren
2
Suiker (ca. 1¾ dl)
150 g
Vanillesuiker
1 tl
Gesmolten boter
125 g
Rijpe bananen
2
Pure chocolade (ongeveer 55% cacao)
100 g
Muffinbakvormpjes
12

Smeuïge bananenmuffins – een klassieke traktatie

Het beste recept voor bananenmuffins levert een muffin op die zacht en licht is maar ook iets dichts en vochtig-smeuïgs heeft. Onze bananenmuffins met chocolate chips zijn prachtig goudbruin en zitten bomvol chocolade, zowel in het deeg als in de decoratie. De muffins hebben een boterige textuur en een zoete smaak dankzij de rijpe bananen en de chocolade. Als je heel rijpe bananen gebruikt, krijgen je bananenmuffins subtiele tonen van vanille, rum en honing.

Als je geen genoeg kunt krijgen van de zoete smaak van rijpe bananen, bekijk dan een paar van onze andere geweldige recepten met dit heerlijke, gele fruit zoals onze bananenpannenkoeken, ons bananenbrood of onze bananensmoothies.

Muffins met een zoet accent

Een bananenmuffin met chocolate chips is heerlijk. Het gebruik van chocolate chips met een hoger cacaogehalte werkt goed, omdat de lichte bitterheid van de pure chocolade de zoetheid van de banaan in balans brengt en zorgt voor een evenwichtige muffin die niet te zoet is. Het is een uitstekend idee om je muffins met chocolate chips en banaan warm te serveren. Zo zijn de chocolate chips nog een beetje warm en zacht. Deze gesmolten chocolade heeft een heerlijke fluweelzachte textuur die deze bananenmuffins nog decadenter maakt.

Leef je uit met bananenmuffins met chocolate chips

Het heeft iets charmants als iedereen een eigen zoet gebakje heeft, en daar zijn muffins perfect voor. Maak bananenmuffins voor grote feesten, rommelmarkten of wanneer je kinderen moeten trakteren op school. Deze bananenmuffins met chocolate chips zijn vast een schot in de roos bij iedereen, en je kunt er gemakkelijk meer dan 12 maken door het recept met twee, drie of vier te vermenigvuldigen.

Voeg noten en bessen toe

Door gehakte noten toe te voegen aan ons recept voor smeuïge bananenmuffins voeg je simpel een andere textuur toe aan deze verder zachte lekkernijen. Vooral walnoten en pecannoten combineren goed met banaan en voegen een fijne knapperige textuur toe. Hun lichte, natuurlijke bitterheid werkt goed met zowel de banaan als de chocolate chips en zorgt voor een bananen-notenmuffin met een iets voller smaakprofiel.

Een andere manier om te experimenteren met dit recept voor bananenmuffins is door verse of bevroren bessen aan het beslag toe te voegen. Bessen geven de goudkleurige muffins mooie kleuraccenten en hoewel deze bananenmuffins heerlijk smaken met bosbessen, bramen, aardbeien en frambozen, zien ze er vooral mooi uit met rood fruit. Vruchten met een lichte zuurheid, zoals bramen, vullen de zoete bananenmuffins prachtig aan.