Bij het maken van het soezendeeg voor balah el sham is het erg belangrijk om het deeg te laten afkoelen voordat je de eieren toevoegt. Als ze aan heet deeg toevoegt, beginnen ze te stollen en krijg je een soort roerei. Wacht tot het deeg ongeveer 50°C is (dat duurt 5-10 minuten, maar je kunt een kookthermometer gebruiken om de temperatuur te meten om het zeker te weten) voordat je 1 ei tegelijk toevoegt en mengt. Neem ongeveer 2 minuten per ei en vergeet niet bij elk ei dat je toevoegt om over de wanden en bodem van de kom te schrapen.
Met een goed balah al sham-recept wordt het maken van deze heerlijke gefrituurde lekkernijen vrij eenvoudig. Wil je meer weten over deze desserthapjes, lees dan hieronder verder.
Room
|
170 g |
---|---|
Water
|
240 ml |
Boter
|
225 g |
Algemeen bloem
|
240 g |
Snufje zout
|
1 |
Eieren
|
4 |
Vanille - essence
|
1 tl |
Bakpoeder
|
1 tl |
Pistachenoten, fijngehakt
|
100 g |
Balah el sham is populair bij zowel kinderen als volwassenen en is heerlijk fingerfood. Deze gefrituurde, gevulde soesjes, die soms dadels worden genoemd vanwege hun langwerpige vorm, bieden een prachtige eetervaring met veel verschillende texturen. Hoewel balah el sham een zoet gerecht is met hints van boterachtige goedheid en warme, bloemige vanille, is het geen overdreven zoet dessert. De rijke, romige vulling en de knapperige, nootachtige pistachenoten passen buitengewoon goed bij het soezendeeg en vormen zo de perfecte traktatie.
Ben je op zoek naar andere traditionele en smakelijke desserts voor iftar? Probeer dan ook eens de gefrituurde qatayef en mafroukeh. Deze bevatten allebei dezelfde ingrediënten als balah el sham, maar er wordt ander deeg gebruikt. Je kunt ook kiezen voor gerechten zoals yoghurttiramisu met room en mini fruittaartjes als je op zoek bent naar desserts met een smaakprofiel dat compleet anders is dan balah el sham.
Soezendeeg heeft een boterachtige maar neutrale smaak waardoor het zeer geschikt is voor zowel hartige als zoete gerechten. Dit deeg zwelt enorm op als het wordt gebakken of gefrituurd en krijgt een prachtige textuur wat het onderscheidt van andere soorten deeg. Terwijl de buitenkant lekker knapperig wordt, blijft de binnenkant licht en luchtig.
Als het wordt gefrituurd, zoals in dit balah el sham-recept, wordt dit contrast tussen de knapperige buitenkant en de zachte binnenkant nog uitgesprokener. En dat is de reden waarom deze balah el sham met fluweelzachte room en knapperige noten zo geweldig smaakt.
Naast het goede soezendeeg, is voor de perfecte balah el sham het frituren van essentieel belang. Dat geeft dit dessert zijn unieke gouden look en zorgt voor een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Gebruik een spuitzak met stervormige spuitmond om het balah el sham soezendeeg rechtstreeks in de olie te spuiten. In tegenstelling tot bij het bereiden van de vergelijkbare Spaanse churros mag de olie niet erg heet zijn. Sterker nog, je zou er nog gewoon een vinger in moeten kunnen steken!
Hoewel het wel wat meer tijd kost, zorgt het frituren van balah el sham in warme olie in plaats van in hete olie ervoor dat het deeg mooi opblaast en een voller uiterlijk krijgt en dat de binnenkant heerlijk zacht blijft. Je kunt de balah el sham ook in olie op kamertemperatuur doen. Verwarm de olie op middelhoog vuur, frituur totdat ze gaan drijven, draai ze om en frituur totdat ze goudbruin zijn.
Tijdens het frituren van de balah el sham zetten ze behoorlijk uit, dus zorg ervoor dat je er niet te veel tegelijk in de pan doet. Frituur ze tot hun buitenkant goudbruin is om een knapperige buitenkant te krijgen.
Hoewel met room gevulde balah el sham geweldig zijn zoals ze zijn, doet een dipsausje erbij niets af aan hun heerlijkheid. Ze smaken geweldig met heel veel verschillende opties, zoals een rijke chocoladesaus, een intens zoete dadel- en karamelsaus, een delicate oranjebloesemjam of een eenvoudige labneh met honing.
Je kunt ons recept voor balah el sham natuurlijk ook aanpassen en experimenteren met andere toppings. Andere noten, zoals walnoten en amandelen, zijn heerlijke opties als je iets anders dan pistachenoten wilt gebruiken. Als je deze traditionele groene noten echter combineert met pittige, gedroogde cranberries of gevriesdroogde frambozen krijg je een prachtige schaal balah el sham met rode en groene kleuren. Het geeft de hapjes ook een beetje extra textuur.
Zelfgemaakte balah el sham smaken ook heerlijk met vers fruit en bessen. Probeer ook eens perzik, mango en aardbeien en ontdek je favoriete manier om dit traditionele dessert te serveren.