Zelfs als ze goed worden bewaard, kunnen zowel zelfgemaakte als in de winkel gekochte bagels een beetje hard worden als ze niet worden gegeten op de dag dat ze worden gekookt en gebakken. Om de perfecte combinatie van chewy en zacht te krijgen waar bagels om bekend staan, kun je ze zachter en vochtiger maken.
Oudbakken of harde bagels kunnen nieuw leven worden ingeblazen door ze vochtiger te maken. Als je een bagel in de oven roostert, laat er dan heet water over lopen tot de buitenkant vochtig, maar niet doorweekt is en verwarm hem op een rooster gedurende 5 minuten op 180°C. Je kunt je licht vochtige bagel ook opwarmen in de magnetron voor hetzelfde effect. Wikkelen in vochtig keukenpapier in plaats van er water over te laten lopen werkt ook.
Met ons gemakkelijke bagelrecept kun je ervoor zorgen dat je altijd vers gebakken of ingevroren bagels bij de hand hebt. Lees hieronder meer over het geliefde baksel in de antwoorden op een paar van de meest gestelde vragen.
Melk (ca. 37°C)
|
250 ml |
---|---|
Gist
|
25 g |
Smaakneutrale olie, bijvoorbeeld koolzaadolie
|
1 el |
Suiker
|
1 el |
Grof zout
|
1½ tl |
Speciale tarwebloem (ca. 7 dl)
|
400 g |
Losgeklopt eieren
|
---|
Geraspte rode cheddar, wat sesamzaad, blauwe maanzaadjes of pompoenpitten
|
50 g |
---|
Als je houdt van bakwaren met een chewy, licht knapperige korst die zacht en dicht zijn aan de binnenkant, ben je misschien een liefhebber van bagels. Hoewel deze goudkleurige broodjes met een gat in het midden oorspronkelijk werden gemaakt in Joodse gemeenschappen in Europa, zijn ze nu overal in de wereld populair. De broodsoort heeft mooie texturen en een neutrale smaak en is daardoor zeer geschikt voor een groot aantal verschillende toppings.
Na het lezen van onze beschrijving van hoe heerlijk bagelbrood is, denk je misschien 'maar wat kan ik op een bagel doen?' Het antwoord is: bijna alles wat je wil! Als snel ontbijt of tussendoortje zijn zelfgemaakte bagels heerlijk met boter, roomkaas, pindakaas, hazelnootpasta of fruitconserven zoals bramenjam. Voor een meer luxe ontbijt kun je ze serveren met eieren, spek en cheddarkaas of een gebakken ei en plakjes avocado. Een bagel is ook heerlijk als licht lunchgerecht met tonijnsalade, eiersalade of de klassieke New Yorkse combinatie van roomkaas en gerookte zalm.
Bij het maken van bagels wordt het deeg zowel gekookt als gebakken om een dichte maar zachte binnenkant en een chewy buitenkant met een glanzend laagje te krijgen. De reden dat je het bageldeeg kookt, is dat de korst dan stevig en gaar wordt vóór het bakken, zodat de vorm beter behouden blijft. Als je het deeg kort kookt, zoals wij voorstellen in ons recept voor zachte bagels, wordt de korst dun en enigszins elastisch, waardoor de bagels nog een beetje kunnen rijzen tijdens het bakken. Door ze langer te koken wordt de korst dikker, waardoor de binnenkant dichter wordt omdat ze minder kunnen rijzen.
Bagels koken is vrij eenvoudig. Zorg ervoor dat je er een paar tegelijk kookt, zodat de temperatuur van het kokende water niet te veel daalt. Door ingrediënten als suiker, honing of gerstemout aan het water toe te voegen, wordt de buitenkant nog goudkleuriger en knapperiger door het karamelliseren.
Bagelbrood smaakt heerlijk met verschillende toppings. De eenvoudige toppings voor ons bagelrecept zijn klassieke keuzes zoals geraspte cheddar, sesamzaad, maanzaad en pompoenpitten. Door een zelfgemaakte bagel te beleggen met geraspte cheddar krijgt hij een heerlijke, decadente en licht knapperige kaaskorst. Als je van nootachtige smaken houdt, experimenteer dan met verschillende zaden. Zwart en wit sesamzaad zorgen voor een geroosterde, nootachtige smaak die duidelijker wordt tijdens het bakken, terwijl maanzaad voor een heerlijke knapperigheid zorgt. Pompoenpitten kunnen ook knapperigheid en een subtiele notensmaak toevoegen. Mix en match deze klassieke toppings nadat je je bagels met het losgeklopte ei hebt bestreken, zodat de toppings er beter op hechten.
Ons zelfgemaakte bagelrecept geeft je volop de gelegenheid om te experimenteren met zowel de toppings als de bagels zelf, bijvoorbeeld door het recept te veranderen in een mini-bagelrecept. Door ongeveer 12-14 minibagels te maken in plaats van 8 gewone, krijg je schattige, kleine traktaties die perfect zijn als snack, een geweldige verrassing in elke lunchbox of een leuk hamburgerachtig voorgerecht bij etentjes. Je kunt ook experimenteren met het mengen van tarwebloem met andere meelsoorten zoals volkoren en rogge of met zuurdesem als rijsmiddel in plaats van gist.
Wat betreft de toppings is het maken van een zogenaamde 'everything bagel seasoning’ met nootachtig sesamzaad, knapperig maanzaad, gedroogde gehakte knoflook en ui, en zeezoutvlokken om de heerlijke uiensmaak te versterken een klassieke hartige optie. Een traditioneel zoet alternatief is om 1 theelepel verwarmende kaneel aan het deeg toe te voegen en de bovenkant van de gekookte bagels te bedekken met een knapperige kaneellaag van boter, donkere basterdsuiker en kaneel. Een zoete bagel met kaneelsmaak zoals deze smaakt ook heerlijk met rozijnen,die ze extra textuur geven en nog meer chewy maken.