Aziatische zalm

Gebakken zalm is altijd een populair gerecht en dit recept is er een die vanzelf heerlijk wordt in de oven. Gekruid met Aziatisch geïnspireerde smaken als gember, chili en limoen, gegarneerd met vers gehakte koriander, is dit de perfecte maaltijd voor elke gelegenheid!
Ingrediënten
Gebakken zalm
Zalmfilet zonder huid
|
600 g |
---|---|
Zoutflakes
|
2 el |
Lichtbruine suiker
|
1 el |
Gemalen gember
|
1 tl |
Chilivlokken
|
1 tl |
Volvette room
|
200 ml |
Sap en fijn geraspte schil van een limoen
|
1 |
Knoflookteentje
|
1 |
Serveren met
Verse koriander, fijngehakte
|
|
---|---|
Jasmijnrijst
|
4 porties |
Broccoli
|
1 |
Geroosterde sesamzaadjes
|
2 el |
Bereidingswijze
Vragen over aziatische zalm
Welke smaken passen goed bij zalm?
De hoeveelheid smaakcombinaties voor bij zalm horen is enorm. Als het gaat om specerijen, zijn Cajun-kruiden, komijn en gerookte paprika, of de klassieke combinatie van zout, kruiden en citroen populaire keuzes. Honing en soja is ook een oude favoriet, net als een teriyakiglazuur of romige wittewijnsaus.
Kun je zalmhuid eten?
Met mate, ja. Sommigen beweren zelfs dat een perfect gegaarde huid het beste deel van de zalm is. Er zijn echter een paar voorzorgsmaatregelen die je moet nemen: weet waar je zalm vandaan komt (sommige soorten zijn meer vervuild dan andere). Zorg ervoor dat de graatjes zijn verwijderd en controleer of hij goed gaar is. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of zalm serveert aan jonge kinderen, is het het beste om voorzichtig te zijn en de huid helemaal over te slaan.
Kun je zalm in een wok bereiden?
Vis, inclusief zalm, is een van de meest veelzijdige ingrediënten n kan op bijna elke manier worden bereid, van stomen en bakken tot grillen en ja, wokken. Doe wat olie in de wok en draai het rond om het oppervlak te coaten. Voeg je zalmfilets toe en bak ongeveer twee tot drie minuten per kant, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
Hoe maak je de perfecte zalm?
Het verschil tussen een goede en perfecte zalm zit 'm in de timing. Begin met het uit de koelkast halen van de zalm ongeveer 15 minuten voordat je hem gaat bereiden en dep droog voordat je de vis aan de pan toevoegt. Begin altijd met de huid naar beneden en laat het wachten beginnen. Wanneer de kleur van de filet begint te veranderen, van donkerroze naar een meer bleke tint, en tot ongeveer ¾ is gekrompen, dan is het tijd om te draaien. Bak nog een paar minuten en je hebt het meest malse stukje zalm met een perfect knapperige huid.
Voedingswaarde
Energie-inhoud voor het hele gerecht:
vezels | 23,5 gram vezels |
eiwit | 169,9 gram eiwit |
koolhydraten | 218,6 gram koolhydraten |
vet | 176,8 gram vet |
Bijgerechten voor je Aziatische zalm
Voor dit recept raden we een dampende kom jasmijnrijst en geblancheerde broccoli met sesamzaad aan. Het toevoegen van een vleugje kokos aan de rijst (vervang daarvoor 400 ml water door kokosmelk) zal niet alleen een andere Aziatische smaak aan je maaltijd geven, het combineert ook heel goed met de zalm en saus. In citroen geroosterde krieltjes, gebakken sperziebonen of een knapperige venkel- en kruidensalade zijn ook geweldige combinaties.
Vegetarische variaties
Populaire visvervangers zijn tofu, tempeh, bananenbloesems (een paarse en vlezige bloem die groeit onder een bananentros) of jackfruit (een tropische boomvrucht die wordt geteeld in Azië, Afrika en Zuid-Amerika). Elk van deze opties heeft een neutrale smaak en kan tot op zekere hoogte de stevige en vlezige textuur van vis nabootsen.
Zo bewaar je Aziatische zalm
Je kunt eventuele restjes veilig tot twee dagen bewaren in een luchtdichte bak in het onderste deel van de koelkast waar het het koudst is. Als de restjes langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard, is het veiliger om de vis weg te gooien, omdat schadelijke bacteriën zich kunnen hebben vermenigvuldigd en dan is het niet langer veilig om het nog eten.
