Aspergesoep van aspergeschillen

Een van onze heerlijke aspergerecepten gemaakt, maar heb je nog aspergeschillen over? Gooi die aspergeschillen niet weg! Er zit nog volop smaak aan, en in dit recept toveren we ze om tot een heerlijke soep. Verfijnd en warm, net zo lekker voor een knusse avond als een zomers middagmaal. Probeer deze soep eens en ervaar het zelf!
Ingrediënten
Schillen van witte asperges
|
1 kg |
---|---|
Water
|
1 L |
Zout
|
|
Peper
|
|
Nootmuskaat, geraspt
|
|
Boter
|
100 g |
Bakmeel
|
100 g |
Melk
|
200 ml |
Bereidingswijze
Verse witte asperges ebruiken
Let bij het kiezen van witte asperges op stengels die stevig, glanzend en vrij van beschadigingen zijn. De punten moeten goed gesloten zijn en de uiteinden moeten vochtig aanvoelen in plaats van droog. Versere stengels hoeven minder te worden gesneden, maar de onderkant moet mogelijk nog steeds worden afgesneden of geschild om taaie, vezelige delen te verwijderen.
Gebruik overgebleven schillen
Witte aspergeschillen van andere recepten kunnen nog steeds nuttig zijn in deze soep. Als je ze een dag of twee in de koelkast bewaart, kun je ze prima gebruiken, zolang je ze maar in een luchtdichte verpakking bewaart. Om ze langer te bewaren vries je ze in een afgesloten zak in en gebruik je ze binnen een paar weken. Voeg bevroren schillen rechtstreeks toe aan de pan zonder ze te ontdooien.
Maak een roux voor een romige soepbasis
Smelt de boter op middelhoog vuur totdat deze begint te bubbelen. Roer de bloem erdoor en kook dit een paar minuten en blijf roeren totdat het goudbruin is en een nootachtig aroma afgeeft. Houd het vuur middelhoog en laat het niet donkerbruin worden, want dan begint het te verbranden. Voeg langzaam de gezeefde asperge-bouillon en melk toe en blijf roeren om het mengsel glad te houden. Als er klontjes ontstaan, klop deze dan krachtig los. Kleine klontjes kunnen meestal gladgestreken worden, maar als het mengsel klonterig blijft, is het voor de beste textuur wellicht het beste om opnieuw te beginnen.
Zorg voor een gladde textuur
Zeef de soep voor een glad resultaat. Dit verwijdert eventuele vezelige stukjes van de aspergeschillen. Gebruik een houten lepel om de soep erdoorheen te duwen en zoveel mogelijk vloeistof eruit te halen. Deze stap geeft het een gladdere textuur zonder al te veel vezels.
FAQ: Vragen over aspergesoep van aspergeschillen
Gooi die aspergeschillen niet weg! Er zit nog volop smaak aan, en in dit recept toveren we ze om tot een heerlijke soep. We beantwoorden alvast een paar vragen die je mogelijk hebt over dit recept.
Kan ik de aspergesoep van aspergeschillen van tevoren maken?
Ja, je kunt de aspergesoep zeker van tevoren maken. Eenmaal afgekoeld, giet je hem in een luchtdichte container en bewaar je hem in de koelkast, waar hij maximaal 3 dagen vers blijft. Wanneer je klaar bent om te serveren, warm je de soep zachtjes op het fornuis, roer af en toe.
Hoe kan ik aspergesoep dikker maken?
Als je wilt dat je aspergesoep dikker wordt, laat hem dan wat langer sudderen om het vocht te verminderen. Dit maakt de soep op natuurlijke wijze dikker zonder de smaak te veranderen. Een andere optie is om een paar gekookte aardappelstukjes te pureren, wat de soep voller maakt zonder de smaak van de asperges te overstemmen. Als de soep al klaar is en dikker moet worden, meng dan een theelepel bloem of maïzena met een beetje koud water, roer dit door de soep en laat even staan tot de soep de gewenste dikte heeft.
Kan ik aspergesoep van aspergeschillen invriezen?
Ja, aspergesoep kan tot 3 maanden worden ingevroren. Soepen op basis van melk kunnen na het ontdooien echter enigszins korrelig worden of schiften. Om dit te voorkomen, laat je de soep volledig afkoelen voordat je deze in een luchtdichte bak of diepvrieszak giet. Wanneer je klaar bent om de soep te gebruiken, ontdooi je deze een nacht in de koelkast en warm je deze langzaam op, roer af en toe. Als de melk schift en kloppen niet helpt om het glad te strijken, kun je de soep een paar seconden pureren om een gladde textuur te krijgen.
Voedingswaarde, per Serving
Energie-inhoud:
328 Kcal
vezels | 7,2 gram vezels |
eiwit | 8,8 gram eiwit |
koolhydraten | 25,1 gram koolhydraten |
vet | 21,5 gram vet |
Aspergesoep van aspergeschillen: een heerlijk recept voor restjes
We houden van een goede food hack, en aspergesoep van schillen maken is er daar zeker één van. Door alle smaak uit de schillen te halen, krijgt deze soep een frisse, zachte smaak die anders is dan een soep van hele asperges.
In plaats van de natuurlijke zoetheid die je krijgt door het gebruiken van de stengels, heeft deze versie meer een frisse en aardse kant, met slechts een vleugje zoetheid. De stengels en punten staan vaak centraal in de meeste recepten, maar de schil brengt diepere, meer kruidachtige smaken met zich mee. Dit is een geweldig recept om aspergesoep op een nieuwe en leuke manier uit te proberen.
Zachte smaken met een romige basis
Als je de soep zijn kenmerkende romigheid wilt geven, werkt er niets beter dan een roux. Het is een klassieke methode om soepen en sauzen te binden, gemaakt van melk, bloem en boter.
De boter en melk zorgen voor een zachte en gladde consistentie ontstaat. De roux wordt vervolgens gemengd met de aspergebouillon. Het resultaat is een lichte maar toch volle soep met een zachte textuur waar je geen genoeg van kunt krijgen.
Op smaak gebracht met warme nootmuskaat en scherpe peper
Het geheim van deze soep? Misschien wel de goede kruiden, namelijk peper en nootmuskaat. Nootmuskaat smelt in de romige basis en voegt een opbouwende warmte toe die heerlijk in de soep blijft hangen. Het rondt de smaken zachtjes af met zijn subtiele, aardse zoetheid, terwijl peper juist een scherpe kick toevoegt.
Gemakkelijk en heerlijk recept voor aspergerestjes
Als je net zoveel van asperges houdt als wij, dan verdient deze aspergesoep van schillen een plekje in jouw keuken. Hij is gemakkelijk te maken, ongelooflijk verwarmend en een geweldige manier om restjes om te toveren in iets heerlijks met ingrediënten die je waarschijnlijk al in je koelkast hebt staan. Simpel maar nooit saai, deze aspergeschillensoep is altijd snel op, of het nu gaat om een gezellig familiediner of een maaltijd die met vrienden wordt gedeeld. En als de kom bijna leeg is, is er niets beters dan een stuk brood te pakken om de laatste beetjes op te deppen.
Witte asperges zijn een traktatie, en we hebben tal van manieren om ervan te genieten. Ga voor klassiek met asperges en hollandaisesaus, houd het rustiek met asperges en ham, of verwerk ze in een verwarmende aspergeschotel. En als de stengels op zijn, gooi de schillen dan niet weg, want deze soep is een perfecte manier om ze te gebruiken.
Pas het recept aan naar jouw smaak
Een van de beste dingen van onze aspergesoep van schillen is hoe gemakkelijk hij aan te passen is. Blijf bij witte groenten als je het licht wilt houden, maar voeg toch je eigen draai toe. Knolselderij heeft een aardse, nootachtige smaak met een vleugje zoetheid, waardoor de bouillon een diepere, robuustere smaak krijgt.
Bloemkool is mild en licht nootachtig, en gaat goed samen met de asperges. Pastinaak daarentegen valt meer op door zijn natuurlijke zoetheid, die goed samengaat met de zachte warmte van de nootmuskaat.
Wil je wat crunch? Bacon zorgt voor een zoute, rokerige bite, terwijl gebakken uitjes een knapperige beet toevoegen met een gekarameliseerd randje. Zin in andere kruiden? Vervang de peper door gemalen foelie voor een warme, pittige kick, of voeg wat citroenschil toe om de boel op te fleuren en de smaken fris te houden.
