Deze soep moet dik en romig zijn. Als je hem wilt indikken, kun je een roux maken door in een aparte pan bloem te mengen met gesmolten boter.
Wanneer de roux een gelijkmatige textuur heeft, voeg je wat warme aspergesoep toe terwijl je blijft roeren. Voeg de roux toe aan de soep en breng alles nog een keer aan de kook om de soep in te dikken.
Met dit gerecht voeg je een heerlijk romige aspergesoep toe aan je receptenboek. Hieronder lees je meer over dit eenvoudige, onweerstaanbare gerecht.
Gestoomde witte asperges, in kleine stukjes
|
250 g |
---|---|
Groentebouillon
|
½ L |
Boter
|
10 g |
Speciale tarwebloem
|
2 tl |
Groentebouillon
|
½ tl |
Volvette room
|
100 ml |
Grof zout
|
¾ tl |
Versgemalen peper
|
Volkorenbrood
|
---|
Witte asperges zijn razend populair in heel Europa, maar vooral in Duitsland, waar tijdens het zogenaamde 'Spargelsaison' of aspergeseizoen feestelijkheden georganiseerd worden ter ere van deze groente. Het is een seizoen waar reikhalzend naar uitgekeken wordt door fijnproevers en aspergeliefhebbers die staan te popelen om allerlei recepten te maken met deze heerlijke groene of witte groente.
Eenmaal gestoomd past deze zoete en zachte witte groente, met slechts een vleugje bitterheid in zijn smaakprofiel, perfect in een heerlijke aspergeroomsoep zoals deze. Door room toe te voegen krijg je een heerlijk rijke smaak, een zijdezacht mondgevoel en een dikkere consistentie. Als je dus zin hebt in iets wat fluweelzacht, romig en mild maar toch ook erg smaakvol is, probeer dan zeker dit recept voor aspergeroomsoep. Misschien wordt het wel je nieuwe favoriete gerecht!
Omdat het in dit recept vooral om witte asperges draait, heb je niet veel andere ingrediënten nodig. De groente is vrij mild van smaak en kan daardoor makkelijk overstemd worden als je intens smakende ingrediënten toevoegt. Room, zout en peper helpen echter de delicate aardse en nootachtige smaken te accentueren. Voeg daar nog de hartige groentebouillon aan toe en je hebt meteen een erg smaakvolle soep.
Serveer met smaakvol brood zoals ons volkorenbrood of gebruik ons recept voor zuurdesembrood om een brood te bakken met een heerlijk knapperige korst en een licht zure smaak die perfect past bij de milde aspergeroomsoep.
Deze soep is perfect voor drukke doordeweekse avonden en speciale gelegenheden. Als je voor een grote groep mensen kookt, kun je ons recept makkelijk verdubbelen of verdrievoudigen om meer van dit heerlijke gerecht te maken. Serveer de soep in kleinere porties als voorgerecht of serveer hem als hoofdgerecht met brood erbij.
Dit gerecht kun je zowel warm als koud eten, dus je kan de koude aspergesoep ook direct uit de koelkast serveren. Je kunt hem dus van tevoren bereiden, wat ideaal is voor drukke doordeweekse dagen en diners met gasten. De delicate smaak van de witte asperges komt mogelijk zelfs beter tot zijn recht als de soep gekoeld wordt opgediend.
Je kunt aspergeroomsoep nog luxueuzer maken door er een heerlijke zelfgemaakte topping aan toe te voegen. Heb je nog wat witbrood over? Maak er knapperige croutons van en breng deze eventueel op smaak met verschillende kruiden en specerijen. Gewoon in blokjes snijden, besprenkelen met olie en bakken in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Je kunt ook kruiden als dille en bieslook gebruiken om deze aspergeroomsoep een frissere smaak te geven. Bovendien steekt de groene kleur mooi af tegen de parelwitte achtergrond. De milde smaak past ook perfect bij zoutere toppings zoals verkruimeld knapperig spek of vers geraspte parmezaan.
Je kunt gemakkelijk vlees aan je soep toevoegen. Het beste vlees voor soep is misschien wel een malse kipfilet die uit elkaar is getrokken - de combinatie van aspergesoep met kip geeft je een versie met meer umami.
Om deze smaak nog te versterken en de kip-aspergesoep nog wat zouter te maken, kun je in plaats van de voorgestelde groentebouillon ook kippenbouillon gebruiken, omdat deze veel rijker van smaak is. Voeg in dat geval aan het begin wat minder zout toe, want kippenbouillon is vaak wat zouter dan groentebouillon.