Aspergesalade met ei

Aspergesalade met ei

Kooktijd 30 min.
Een keer wat anders dan traditionele asperges? Deze aspergesalade met ei is perfect als lichte lunch of bijgerecht. Deze salade is een heerlijke combinatie van frisse ingrediënten, zoals groene asperges, avocado en witte kaas. Maak af met een gepocheerd ei, knapperige bacon en tuinkers voor een heerlijk gerecht.
https://www.arla.nl/recepten/aspergesalade-met-ei/

Bereidingswijze

  • Bak de plakjes bacon in een hete koekenpan tot ze knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd of breek de onderkant van de asperges af. Kook de asperges ongeveer 2 minuten in gezouten water. Giet het water af en spoel de asperges af met koud water.
  • Halveer de avocado's, verwijder de pit en schil ze. Snijd ze in dunne plakjes en besprenkel met citroensap.
  • Breng water, azijn en zout aan de kook in een kleine steelpan. Zet het vuur laag zodat het water zachtjes kookt.
  • Breek de eieren één voor één in een kopje en laat ze voorzichtig in het water glijden. Laat ze ongeveer 3 minuten sudderen. Haal ze eruit met een schuimspaan.
  • Leg de asperges, bacon en avocado op een bord. Verkruimel de kaas erover en voeg de eieren toe.
  • Breng op smaak met grof gemalen zwarte peper en garneer met tuinkers.
Eet smakelijk!
Kies de beste asperges

Kies asperges met stevige, felgroene stelen en gesloten punten. Middelgrote asperges hebben de beste smaak en zijn lekker zacht. Je kan ook letten op de uiteinden die je van de asperges afsnijdt. Voelen de uiteinden uitgedroogd of juist slijmerig aan, dan zijn je asperges niet meer zo vers.

Houd de avocado vers met citroensap

Avocado's kunnen snel bruin worden na het snijden. Je kan dit voorkomen door wat citroensap over de gesneden avocado te besprenkelen. Daarnaast voegt het ook nog een licht zuurtje toe aan de salade, extra lekker dus!

Maak indruk met je presentatie

Een prachtige presentatie is natuurlijk het halve werk! De basis van dit gerecht zijn natuurlijk de asperges. Leg je asperges als een waaier op het bord. Leg vervolgens de bacon en avocadoplakjes gelijkmatig over de asperges heen. De gepocheerde eieren zijn natuurlijk het middelpunt van dit gerecht, dus die plaats je zorgvuldig in het midden. Maak af met verkruimelde witte kaas en verse tuinkers.

FAQ: Vragen over aspergesalade met ei

Vraag je je af hoe je het perfecte gepocheerde ei maakt of hoe je de salade het beste kan bewaren? Hieronder beantwoorden we die vragen en meer om je te helpen dit recept te maken.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn gepocheerde eieren perfect uitlopen?
Kies altijd voor verse eieren, want die behouden beter hun vorm in het water. Om de eieren dan perfect te kunnen pocheren zorg je ervoor dat het water zachtjes kookt, maar niet borrelt. Voeg een beetje azijn toe aan het water om het eiwit sneller te laten stollen. Breek elk ei eerst in een klein kommetje en laat het dan voorzichtig in het water glijden. Laat de eieren ongeveer 3 minuten koken. Zo is het eiwit stevig, maar blijven de dooiers nog zacht!
Kan ik aspergesalade met ei van tevoren bereiden?
Ja, delen van dit gerecht kun je van te voren bereiden. Je kunt gemakkelijk de bacon bakken, de asperges blancheren en de witte kaas verkruimelen. Deze bewaar je, net als de tuinkers, in de koelkast. Hoewel het het beste is om de avocado's kort van tevoren te snijden, kun je de gesneden avocado ook besprenkelen met citroensap en in een luchtdichte bak bewaren in de koelkast. Ook de eieren kun je het beste bereidenkort voordat je het gerecht gaat serveren. Wil je dit toch voorbereiden? Kook ze dan iets minder gaar, laat ze afkoelen in ijswater en bewaar ze vervolgens in de koelkast.
Hoe bewaar ik overgebleven aspergesalade met ei?
Restjes van deze salade kan je in een luchtdichte bak bewaren in de koelkast. Als het kan, bewaar dan de ingrediënten apart zodat ze zo vers mogelijk blijven. Bedek de avocado met wat extra citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden. De salade kan in principe twee dagen vers blijven, maar de avocado en gepocheerde eieren blijven het minst lang goed. Lekker om de salade dus zo snel mogelijk op te eten. Weer genieten van de salade? Verfris de avocado met wat meer citroensap en bak de bacon iets knapperiger.

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

1837 Kcal

vezels 18,6 gram vezels
eiwit 73,1 gram eiwit
koolhydraten 27,3 gram koolhydraten
vet 161,6 gram vet

Ingrediënten

Verse groene asperges
250 g
Avocado's
2
Bacon
280 g
Citroensap
1 tl
Eieren
4
Water
1½ L
Kopje azijn 12%
125 ml
Zout
2 tl
Apetina® witte kaasblokjes
150
Zwarte peper, grof gemalen
Cress
1 Box

Verse groene aspergesalade met ei

Op zoek naar een frisse salade die meer is dan alleen ijsbergsla en tomaten? Dan is deze groene aspergesalade met ei echt iets voor jou. Geniet van de knapperige asperges gecombineerd met avocado en bacon. Een gepocheerd ei en een beetje witte kaas maken de salade helemaal af. Probeer het eens uit!

Romige en zoute smaak met avocado, witte kaas en bacon

Deze salade is een perfecte combinatie van zout en romig. De avocado zorgt voor een zachte textuur, terwijl de bacon en witte kaas een zoute smaak toevoegen. Elke hap zit daarmee bomvol heerlijke smaken!

Perfect gepocheerde eieren

Zacht gepocheerde eieren maken echt het verschil en zijn het middelpunt van deze salade! Zijn de eieren perfect gepocheerd? Dan vloeit de eidooier niet alleen prachtig over de salade heen, maar voegt het ook een heerlijke smaak toe aan dit gerecht.

Speciale lunch of avondmaaltijd

Ons recept voor aspergesalade met ei is geschikt voor zowel lunch als diner. Bovendien is het in slechts 30 minuten klaar, waardoor dit recept een uitstekende keuze is voor een doordeweekse lunch of avondmaaltijd. Deze salade is niet alleen heel smaakvol, maar ook een echte eyecatcher op tafel.

Op zoek naar meer manieren om van asperges te genieten? Probeer onze knapperige aspergepizza, een kom groene aspergesoep en eenvoudige ovengeroosterde asperges om nog meer heerlijke maaltijden te ontdekken.

Experimenteer met andere ingrediënten

Je kan allerlei ingrediënten toevoegen om de salade naar jouw smaak te maken. Voeg bijvoorbeeld gekookte groene linzen toe of gebruik verkruimelde fetakaas.

Een dressing maakt een salade natuurlijk helemaal af! Een honing-mosterdvinaigrette is een lekkere toevoeging, helemaal als je deze zelf maakt. Klop simpelweg olijfolie, appelazijn, honing en Dijonmosterd samen met een snufje zout en zwarte peper. Deze dressing past perfect bij de zoute bacon en romige avocado. Liever een frisse twist geven aan deze salade? Probeer dan eens een citroen-peperdressing. Combineer daarvoor het sap van één citroen met olijfolie, fijngehakte knoflook, zwarte peper en een snufje zout.