Aspergepan met zoete aardappelen

Aspergepan met zoete aardappelen

Kooktijd 15 min.
Met een aantal simpele ingrediënten maak je in slecht 15 minuten een heerlijke aspergepan. De knapperige asperges gaan goed samen met de zoete aardappel, rozemarijn en knoflook. Een perfect eenpansgerecht, dat lekker romig is door de tomatenroomkaas!
https://www.arla.nl/recepten/aspergepan-met-zoete-aardappelen/

Bereidingswijze

  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in hapklare stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de stukjes zoete aardappel ongeveer 8 minuten, af en toe roerend.
  • Snijd ondertussen de uiteinden van de asperges en halveer de stelen.
  • Spoel de rozemarijn af en schud hem droog. Plet het knoflookteentje (met de schil er nog aan) voorzichtig met de achterkant van een mes.
  • Voeg de asperges, rozemarijn en knoflook toe aan de aardappelen en bak nog 2-3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwijder de knoflook uit de pan. Voeg de roomkaas toe, roer goed door en serveer.
Eet smakelijk!
Kies de beste zoete aardappelen

Kies stevige zoete aardappelen met een zo glad mogelijke schil, want aardappelen met veel zachte plekken of scheuren hebben vaak hun beste tijd gehad. Ook zijn de kleinere zoete aardappelen ideaal voor recepten zoals deze, omdat ze sneller koken en een zoetere smaak hebben.

Bak je zoete aardappelen gelijkmatig

Snijd je zoete aardappelen in gelijke stukjes om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig bakken. Roer ook af en toe in de pan om te voorkomen dat de stukjes aanbakken. Laat de stukjes licht karamelliseren voor een echte zoete smaak!

Zet de ingrediënten klaar

Een aantal ingrediënten kan je gemakkelijk vantevoren bereiden, zodat je tijd kan besparen! De zoete aardappel snijd je in stukjes en kan je vervolgens een dag in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. Ook de asperges kan je gemakkelijk voorbereiden. Je snijd de uiteinden van de asperges af en zet ze met de stelen rechtop in een glas of pot met een klein laagje water. Dek de toppen losjes af met een plastic zak en zo bewaar je ze tot vier dagen in de koelkast!

FAQ: Vragen over aspergepan met zoete aardappelen

Een aspergepan met zoete aardappelen is een eenvoudig gerecht om te maken. Mocht je toch vragen hebben, dan hebben wij hieronder al een aantal antwoorden gegeven. Lees verder om meer te weten te komen!

Kan ik witte asperges gebruiken in plaats van groene asperges?
Ja, je kunt witte asperges gebruiken in plaats van groene asperges. Witte asperges hebben een mildere smaak vergeleken met de groene asperges. Goed om te weten is dat witte asperges wat vezeliger kunnen zijn, dus zorg ervoor dat je de stelen schilt voordat je ze kookt om de beste textuur te krijgen.
Hoe bewaar ik restjes?
Je kan de restjes makkelijk tot vier dagen bewaren in een luchtdichte bak in de koelkast. Het invriezen van dit gerecht is niet aan te raden, omdat de groenten dan papperig kunnen worden en de roomkaas kan scheiden. Het gerecht kan je op een laag vuur opwarmen, terwijl je goed blijft roeren. Is het gerecht minder romig? Je kunt roomkaas mengen met een beetje water en dit vervolgens toevoegen om het gerecht weer lekker romig te maken!

Voedingswaarde

Energie-inhoud voor het hele gerecht:

1042 Kcal

vezels 13,9 gram vezels
eiwit 12,6 gram eiwit
koolhydraten 73,3 gram koolhydraten
vet 78,4 gram vet

Ingrediënten

Zoete aardappel
400 g
Olijfolie
4 el
Groene asperges
125 g
Knoflook
1 teen
Rozemarijn
1 takje
Zout
Peper
Roomkaas met tomaat
100 g

Romige aspergepan met zoete aardappelen

Onze romige aspergepan met zoete aardappelen is een perfect voorbeeld van een eenvoudig, maar heerlijk recept. De groene asperges passen goed bij de zoete aardappelen en het toevoegen van rozemarijn en knoflijk zorgt voor een lekkere combinatie tussen zoet en hartig.

Zachte zoete aardappelen met een licht knapperige rand

De romige binnenkant en licht knapperige randjes van de zoete aardappelen gaan goed samen met de asperges. Door de aardappelen te bakken krijgen ze niet alleen die zachte, zoete smaak, maar worden ze ook lekker knappig vanbuiten. Ook lekker in combinatie met de zachte asperges!

Roomkaas voor een romig gerecht

De roomkaas brengt alles samen! Niet alleen voegt het meer smaak toe, maar het geeft ook een romige textuur aan het gerecht door alle ingrediënten bij elkaar te brengen in een lekkere saus.

Serveer naast vlees en vis

De aspergepan met zoete aardappelen kan je natuurlijk gewoon op deze manier eten. Heb je iets meer tijd of kook je voor meerdere mensen? Je kan de aspergepan ook gemakkelijk serveren met vlees of vis. De groenten passen bijvoorbeeld erg goed bij geroosterde kip, lamsvlees of gegrilde zalm.

Ontdek ook meer heerlijke aspergerecepten! Geniet van groene asperges met aardappelen, of combineer de asperges met Parmezaanse kaas. Een speciaal gerecht op tafel zetten? Probeer ook eens de asperges in bladerdeeg.

Personaliseer het recept

Je kan dit recept ook makkelijk aanpassen met een paar simpele ingrediënten. Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino toe voor een nootachtige smaak, of wat geroostere pijnboompitten of gehakte amandelen voor een extra crunch. Verder kan je de smaak van het gerecht aanpassen naar jouw wensen! Voeg je liever een citrussmaak toe, kies dan voor tijm. Dragon past ook perfect bij asperges door de anijsachtige smaak.

Je kan ook andere groenten gebruiken, zoals rode paprika's en wortelen. Je kan deze groenten meebakken of zelfs even roosteren. Deze groenten voegen niet alleen een mooie kleur toe, maar passen ook heel goed bij de asperges in het gerecht.