Tarwe-eiwit is een type eiwit dat vaak wordt gevonden in de zaden van de tarweplant. Het geeft tarwedeeg elasticiteit en kracht, waardoor het kan rijzen tijdens het bakken en de textuur in brood creëert waar we allemaal dol op zijn.
Tarwe-eiwit wordt uit tarwe geëxtraheerd door tarwebloem met water te mengen en een deeg te vormen. Vervolgens wordt dit deeg gewassen om het zetmeel te verwijderen. Wat overblijft na het wassen is de eiwitrijke gluten. Eenmaal geëxtraheerd, kunnen de gluten worden gedroogd en gebruikt in verschillende dingen, van het bakken tot het creëren van plantaardige eiwitproducten.
Is tarwe-eiwit een compleet eiwit?
Tarwe-eiwit wordt niet beschouwd als een compleet eiwit. Dat betekent echter niet dat je geen compleet eiwit uit een maaltijd kunt halen die tarwe bevat. Door het te combineren met andere plantaardige eiwitten kun je ervoor zorgen dat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.
Tarwe-eiwit vs. rijsteiwit
Hoewel tarwe- en rijsteiwit beide plantaardig zijn en overeenkomsten hebben, verschillen ze wel van elkaar.
Tarwe-eiwit is een gangbaar ingrediënt in veel gebakken producten en bewerkte voedingsmiddelen vanwege de eigenschappen die de textuur verbeteren. Het wordt ook gebruikt om seitan te maken, een populair vleesvervangend product.
Rijsteiwit wordt gewonnen uit bruine rijst en is favoriet bij mensen met dieetbeperkingen, aangezien het van nature glutenvrij is. Voedingskundig gezien is het redelijk vergelijkbaar met tarwe-eiwit, waarbij beide een vergelijkbare hoeveelheid eiwit per portie leveren.
Uiteindelijk hangt de keuze tussen de twee grotendeels af van je eigen behoeften en voorkeuren. Beide zijn plantaardige eiwitten die passen in een uitgebalanceerd dieet. Bekijk ons artikel over plantaardige eiwitten en eiwitbronnen voor vegetariërs om meer te leren.
Ontdek meer in onze artikelen:
*Een gevarieerde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk.