Skyr is van oorsprong een IJslands wonder. Het heeft een zachte, romige consistentie en een milde maar verfrissende smaak, waardoor het een veelzijdig zuivelgenot is. Het wordt traditioneel gegeten bij het ontbijt of als dessert, vaak in combinatie met vers fruit of een vleugje honing om de subtiele, frisse smaak te versterken.
Skyr is een fascinerende mix van traditie en innovatie, met een rijke geschiedenis. In de afgelopen jaren is de populariteit de grenzen van IJsland overgestoken en heeft het zijn weg gevonden naar supermarkten over de hele wereld. Je kunt het nu in verschillende varianten vinden, voor elk wat wils. Of je nu de voorkeur geeft aan de originele, pure variant of aan gearomatiseerde versies.
De traditie van skyr
Skyr komt oorspronkelijk uit de ruige landschappen van IJsland en stamt uit de tijd van de Vikingen. Ja, dat lees je goed. Het romige, yoghurtachtige product heeft oude Vikingwortels. De Scandinavische ontdekkingsreizigers ontdekten dat ze door fermentatie een product konden maken dat niet alleen heerlijk smaakte, maar ook opmerkelijk lang houdbaar was. Er wordt aangenomen dat de Vikingen de methode om skyr te maken meer dan duizend jaar geleden van hun reizen meebrachten. Door de eeuwen heen is het een essentieel onderdeel van de IJslandse cultuur en traditie geworden.
Hoe maak je skyr?
Het maken van skyr is een eeuwenoude traditie die in IJsland van generatie op generatie wordt doorgegeven. De naam is geen beschermde titel, dus er zijn verschillende manieren om het te maken, maar meestal wordt eerst magere melk gepasteuriseerd. Dan worden actieve culturen toegevoegd en laat men het mengsel fermenteren tot het dikker wordt. Zodra het fermentatieproces is voltooid, wordt het mengsel gekoeld en vervolgens zorgvuldig gezeefd om de wei, het waterige deel van melk, te verwijderen. Dit zeefproces maakt skyr dikker, romiger en geconcentreerder dan gewone yoghurt.
Is skyr yoghurt?
Op het eerste gezicht zou je skyr kunnen verwarren met Griekse (stijl) yoghurt, dankzij de dikke, romige textuur. Daar houdt de gelijkenis echter op. Technisch gezien is skyr een soort kaas die wordt gemaakt volgens het hierboven beschreven proces.
Wat is het verschil tussen skyr en yoghurt?
Hoewel het allebei gefermenteerde zuivelproducten zijn, verschillen ze in feite nogal van elkaar. Het belangrijkste verschil tussen de twee zit in de productiemethoden en de specifieke soorten bacteriën die worden gebruikt voor de fermentatie.
Traditionele yoghurt wordt gemaakt door melk te fermenteren met een combinatie van twee specifieke bacteriën - Lactobacillus del-brueckii ssp. bulgaricusen en Streptococcus thermophilus.
Bovendien wordt bij de productie van skyr de wei meer afgezeefd dan bij traditionele yoghurt, waardoor het product dikker en romiger wordt.
Kies tussen een echte klassieker of een nieuwe romige variant
We bieden je een verleidelijke keuze tussen een beproefde vetvrije skyr en een nieuwe, extra romige variant.
Arla® vetvrije skyr, diepgeworteld in het hart van de traditie, is een IJslandse stijl yoghurt die dik en romig is en barst van de natuurlijke smaak waar onze skyr-liefhebbers van houden. Met een textuur die perfect is om te verwerken in je gerechten en een vetgehalte van 0% is het een heerlijke traktatie.
Met een knipoog naar de IJslandse traditie om een scheutje room toe te voegen, brengen we je een nieuwe, extra romige skyr. Met behoud van de kenmerkende dikte van de originele skyr, verandert de toevoeging van de room de skyr in een volle, romige lekkernij. Met een milde, heerlijke smaak en romige, dikke textuur, bewijst deze nieuwe versie van skyr dat het mogelijk is om een klassieker in een nieuw jasje te steken.
Eiwit in skyr yoghurt
Skyr is een eiwitrijk product, aangezien 100 gram skyr ongeveer 9-11 gram eiwit bevat. Arla® vetvrije skyr bevat bijvoorbeeld 10 gram eiwit per 100 gram, wat resulteert in een energiebijdrage van 59%. De exacte waarden variëren echter afhankelijk van het merk en het specifieke product.
Hoe je skyr kunt gebruiken voor een maaltijd hoog in eiwitten
Een van de makkelijkste manieren om skyr te verwerken is door het te gebruiken als vervanger voor andere zuivel. De dichte en romige textuur maakt het een perfecte vervanging voor crème fraîche, roomkaas, mayonaise, etc.
Je kunt het bijvoorbeeld mengen met wat citroensap, verse kruiden en een snufje zout voor een dip of broodbeleg. Je kunt het ook toevoegen aan je favoriete smoothie zonder dat het de overige smaken overheerst.
Je kunt skyr ook gebruiken als ontbijt. Combineer het met volkoren ontbijtgranen of muesli, aangevuld met een handjevol van je favoriete noten en zaden. Deze maaltijd brengt een mix van smaken en texturen samen die je ochtend een kickstart kunnen geven.
Is skyr gefermenteerd?
Ja, skyr is een gefermenteerd product. Tijdens het productieproces worden levende, actieve culturen aan melk toegevoegd, waardoor de lactose (melksuiker) in de melk fermenteert en melkzuur wordt geproduceerd. Dit melkzuur zorgt voor de karakteristieke smaak en helpt de eiwitten in de melk stollen, wat bijdraagt aan de dikke textuur.
Fermentatie speelt ook een belangrijke rol in de textuur. Skyr heeft een opvallend dikke en romige consistentie, vergelijkbaar met Griekse stijl yoghurt maar dan dichter. Dit is het resultaat van het fermentatieproces, dat samen met het zeven van de wei helpt om de eiwitten te concentreren.
Hoe eet je skyr?
Voor een eenvoudig ontbijt kun je het rechtstreeks uit de verpakking met een lepel eten. Let er wel op dat de houdbaarheid hierdoor wel minder lang wordt. Lees hier meer over de houdbaarheid van skyr. Het heeft een milde smaak die op zichzelf al lekker is. Als je de voorkeur geeft aan een subtiel vleugje zoetigheid, kun je overwegen om een drupje honing of een beetje kaneel toe te voegen.
Het werkt ook uitstekend in een smoothie, omdat het een gladde, dikke textuur geeft om de zoetheid van fruit en bessen in balans te brengen. Mix het met bananen, aardbei of bosbessen. Top je smoothie af met een scheutje honing of een snufje chiazaadjes en je hebt een snel, heerlijk ontbijt voor onderweg.
Als je van bakken houdt, zul je blij zijn te weten dat je ook daarvoor skyr kan gebruiken. Het kan in veel bakrecepten vetten zoals boter of olie vervangen. Het zorgt niet alleen voor vocht, net als vetten, maar het draagt ook bij aan een zachte textuur in het eindproduct. Je kunt ook volkoren muffins met spinazie en kaas maken en skyr aan het beslag toevoegen. Dit is een geweldig ontbijt of snack voor onderweg.
Als je meer wilt weten over dit zuivelgenot en hoe je het in je gerechten kunt verwerken, kijk dan eens naar ons artikel kun je koken met skyr?