Kwark is een soort verse kaas met een stevige, romige textuur en een frisse, zure smaak die doet denken aan yoghurt, maar dan milder en droger. Het kan in verschillende soorten warme en koude gerechten worden gebruikt, waardoor het een veelzijdig en lekker ingrediënt is om te verwerken in je dagelijkse gerechten en bakcreaties.
Bij het productieproces wordt een basis van melk gestremd door er zuurproducerende melkzuurbacteriën aan toe te voegen. Hierdoor beginnen de eiwitten in de melk te stollen en vormen ze wrongel. Na het stremmen wordt de gevormde wrongel gezeefd en als alle wei is verwijderd, blijft er kwark over. Het product is vooral populair in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar ook internationaal is het sterk in opkomst vanwege de geweldige smaak en veelzijdigheid in de keuken.
Waar is kwark van gemaakt?
Hoewel het op verschillende manieren gemaakt kan worden, wordt kwark meestal gemaakt van koemelk - meestal hoog gepasteuriseerde magere melk. Hoewel het soort melk enig effect heeft op de smaak, wordt deze voornamelijk bepaald door de melkzuurbacterie die wordt gebruikt om de melk te stremmen, dat wil zeggen om te zetten van vloeibaar naar vast.
Kun je kwark invriezen?
Ja, je kunt kwark invriezen. Je kunt kwark invriezen om de houdbaarheid te verlegngen of om een heerlijk dessert te maken. Bevroren kwark is een uitstekende vervanger voor traditioneel ijs. Bevries de kwark en geniet ervan met garnering zoals gehakte chocolade, verse bessen of karamelsaus of meng het met gemengde vruchten of bessen voordat je het invriest om je favoriete smaken in de bevroren traktatie te verwerken. Je kunt hetzelfde doen met bevroren skyr.
Door kwark in te vriezen kan de smaak en textuur veranderen, maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen nemen. Bewaar kwark - alleen of gemengd met fruit of iets dergelijks - in een luchtdichte verpakking of een diepvrieszakje. Zorg ervoor dat je wat ruimte overlaat zodat het product kan uitzetten, want temperatuurveranderingen hebben invloed op de textuur. Als je kwark invriest om de houdbaarheid te verlengen, laat het dan een nacht in de koelkast ontdooien en klop het na het ontdooien op tot het weer de juiste consistentie heeft.
Waar wordt kwark voor gebruikt?
Dankzij de smaak en romige textuur past kwark goed bij zowel zoete als hartige gerechten. Je kunt het overal in verwerken, van spreads, dressings en dips tot pannenkoeken, gebakken producten en desserts. Je zult merken dat kwark vooral lekker is in gebakken producten, omdat het een sterk glutennetwerk in het deeg vormt, dat helpt om lucht vast te houden, wat ervoor zorgt dat het luchtig wordt.
Leg een heerlijke selectie brood en crackers klaar en serveer deze met een spread of dip op basis van kwark. Probeer bijvoorbeeld eens een rokerige chipotlesaus met limoensap, komijn, paprikapoeder, zout en natuurlijk chipotlesaus. De romige smaak van kwark past hier goed bij. Een kruiden- en knoflookpasta met peterselie, dille, bieslook of basilicum kan elke snack in de namiddag ook naar een hoger niveau tillen.
Je kunt ook een saladedressing op basis van kwark maken. Probeer eens een romige Caesar dressing met geraspte kaas, gehakte knoflook, citroensap, mosterd, worcestershiresaus en zout en peper.
Voor baksels en desserts past kwark perfect als vulling of als onderdeel van het beslag. Pannenkoeken profiteren bijvoorbeeld van de romigheid en het kan gemakkelijk in het beslag worden verwerkt of als topping worden geserveerd met een beetje honing erop gedruppeld.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Vergeet alleen niet om kwark met bakmeel te mengen als je het in warme gerechten gebruikt, om te voorkomen dat het gaat stremmen.
Er zijn verschillende overig zuivelopties die je kunt gebruiken als alternatief bij het koken. Doe inspiratie op in onze artikelen kun je koken met skyr? Wat is Griekse yoghurt? En Gids: Verschillende soorten yoghurt.
Hoe smaakt kwark?
Kwark heeft een milde, zure smaak die lijkt op die van yoghurt of crème fraîche. Er zijn verschillende soorten, sommige hebben een mildere smaak en andere een sterkere. Niettemin maakt het smaakprofiel het een perfect ingrediënt als aanvulling op zoete en hartige maaltijden en snacks.
Het smaakprofiel kan ook variëren afhankelijk van het type zuur dat wordt gebruikt bij het stremmen. Citroensap voegt een citrusachtige en zurige smaak toe, terwijl azijn iets scherper is. Karnemelk is al gefermenteerd en geeft de kwark een mildere tint en een ietwat romige smaak. Hoe dan ook, het resultaat zal een frisse, zurige smaak geven en een zachte, romige consistentie hebben.
In veel supermarkten kun je zowel gewone kwark als kwark met een smaakje vinden. Zoals eerder vermeld, kun je ook zelf smaak toevoegen door kwark naturel te mengen met gepureerd fruit of bessen.
Wat is het verschil tussen kwark en yoghurt of skyr?
Het belangrijkste verschil tussen kwark en zowel yoghurt als skyr is de smaak. Kwark is meestal subtieler dan yoghurt en de smaken zijn over het algemeen milder. Hoewel kwark op skyr lijkt, heeft het een andere smaak omdat het met andere bacterieculturen wordt gemaakt.
Er zijn ook verschillen in textuur: yoghurt is dikker, terwijl kwark bekend staat om zijn gladde en romige textuur die lijkt op Griekse stijl yoghurt of cottagecheese. Kwark is ook iets steviger dan skyr, omdat het meer droge stof bevat. Lees meer in ons artikel kwark vs skyr.