Wat is erwtenproteïne?

Wat is erwtenproteïne?

Erwtenproteïne is een plantaardig eiwit afkomstig van gele erwten of spliterwten. Het biedt een plantaardig alternatief voor traditionele dierlijke eiwitbronnen zoals wei of caseïne, wat het bijzonder aantrekkelijk maakt voor mensen die bijvoorbeeld vegetarisch zijn.

Erwtenproteïne is ongelooflijk veelzijdig en wordt in poedervorm vaak gebruikt in smoothies en shakes. Het kan ook aan andere recepten worden toegevoegd als je het proteïnegehalte van een maaltijd wilt verhogen.

Voor meer informatie over plantaardige eiwitalternatieven, bekijk onze artikelen over eiwitbronnen voor vegetariërs en eiwitrijke groenten.

Hoe erwtenproteïne wordt gemaakt

Erwtenproteïne wordt op twee verschillende manieren gemaakt.

• Voor erwtenproteïneconcentraat:

Volgroeide gele erwten worden vermalen tot erwtenmeel, dat vervolgens wordt gescheiden in twee delen: een eiwitrijke en een zetmeelrijke fractie met behulp van iets dat luchtclassificatie wordt genoemd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het verschil in grootte en dichtheid tussen de eiwit- en zetmeeldeeltjes.

• En erwtenproteïne-isolaat:

Volgroeide gele erwten worden gemalen tot erwtenmeel, dat vervolgens wordt gemengd met licht alkalisch water om het op te lossen. Deze stap verwijdert veel van het zetmeel, de vezels en andere vaste stoffen uit de erwten.

Vervolgens wordt de oplossing aangezuurd, waardoor het erwtenproteïne zich nog verder scheidt van de andere componenten in het oorspronkelijke erwtenmeel. Tot slot wordt het erwtenproteïne gedroogd tot een fijn poeder.

Is erwtenproteïne een compleet eiwit?

Nee, erwtenproteïne wordt niet beschouwd als een compleet eiwit. Andere plantaardige eiwitten zijn onder meer rijsteiwit, booneiwit en linzeneiwit.

Erwtenproteïne in voedingsmiddelen

Erwtenproteïne is een populair en veelzijdig ingrediënt geworden en wordt veel gebruikt in een breed scala aan producten en maaltijden, waaronder burgers, worsten, repen en shakes.

Naast de voedingswaarde draagt erwtenproteïne ook bij aan de algehele textuur en het mondgevoel. Dit betekent dat de ervaring van plantaardige alternatieven met erwtenproteïne lijkt op de traditionele vleesvarianten qua textuur en algemene consistentie. Bovendien heeft het een milde en neutrale smaak, wat het gemakkelijk maakt om aan verschillende gerechten toe te voegen zonder het oorspronkelijke smaakprofiel te veranderen. Het wordt onder andere vaak gebruikt in bakproducten, repen en smoothies.

Erwtenproteïne versus wei-eiwit

Het belangrijkste verschil tussen erwten- en wei-eiwit is hun oorsprong. Erwtenproteïne is plantaardig, terwijl wei-eiwit dierlijk is. Wei-eiwit komt uit koemelk, en is meer specifiek een vloeibaar bijproduct van de kaasproductie. Lees meer over wei-eiwit of dierlijk eiwit.

Erwtenproteïne versus soja-eiwit

Erwten en soja zijn populaire plantaardige eiwitbronnen. Erwtenproteïne uit isolaat bestaat meestal uit ongeveer 80% eiwit, terwijl soja-eiwit uit sojabonen tot wel 90% eiwit bevat. Beide zijn gemakkelijk, in hun poedervorm, te verwerken in je dagelijkse gerechten. Lees meer over soja-eiwit.

Ontdek meer in onze artikelen:

Eiwit in fruit

Eiwit in gangbare voedingsmiddelen

Soorten eiwitten in voedsel

*Een gevarieerde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk.