Wat is een lactosevrije melkdrank?

Wat is een lactosevrije melkdrank?

Een lactosevrije melkdrank is, zoals de naam al zegt, melkdrank die geen lactose bevat. De lactose is verwijderd door middel van een gespecialiseerd proces. Lactose is een soort suiker die voorkomt in melk van alle zoogdieren, waaronder koeien, geiten, schapen en buffels. Dit betekent dat andere zuivelproducten zoals room, yoghurt, boter en kaas ook lactose bevatten.

Hoe worden lactosevrije melkdranken gemaakt?

Over het algemeen wordt lactosevrije melkdrank geproduceerd door middel van een enzymatische behandeling, waarbij een enzym genaamd lactase aan de melk wordt toegevoegd. Dit enzym breekt lactose op natuurlijke wijze af in eenvoudigere suikers genaamd glucose en galactose. Als er een ander proces wordt gebruikt, is het niet langer lactosevrije melk, maar een lactosevrije melkdrank.

Bij Arla gebruiken we een uniek proces in twee stappen, waarbij we eerst filteren voordat we lactase toevoegen.

  1. De verse melk wordt door speciale ultrafiltratiefilters geleid, waardoor ongeveer de helft van de lactose wordt verwijderd. Deze filterstap is essentieel omdat hydrolyse van de volledige hoeveelheid lactose zou resulteren in een veel zoeter smaakprofiel.
  2. Na het filteren wordt lactase toegevoegd om de resterende lactose af te breken.

De melkdrank wordt vervolgens hittebehandeld zoals gewone melk om de veiligheid te garanderen.

Bij Arla bieden we Extended Shelf Life (ESL) melkdranken met een frisse smaak en een verschillende houdbaarheid, afhankelijk van het pasteurisatieniveau. Hooggepasteuriseerde producten zijn 28-42 dagen houdbaar als ze koel worden bewaard en 'verse' melkdranken zijn 7-9 dagen houdbaar. Daarnaast hebben we UHT lactosevrije opties beschikbaar, die enkele maanden ongeopend buiten de koelkast kunnen worden bewaard.

Is lactosevrije melk glutenvrij?

Ja, lactosevrije melk en zuivel in het algemeen, is van nature glutenvrij. Gluten is een soort eiwit dat voorkomt in granen. Dit betekent dat je gluten vindt in tarwe, rogge, gerst en triticale (een hybride graan dat een kruising is tussen tarwe en rogge). Waar je het echter niet vindt, is in melk. Zelfs als de koeien of andere zoogdieren die melk produceren glutenbevattende granen hebben gegeten, komen de gluten niet in hun melk terecht.

Als je meer wilt weten over zuivel en lactose, kun je ons artikel 'Is lactosevrije melk zuivelvrij?'.

Bevat lactosevrije melk calcium?

Het verwijderen van lactose uit melk heeft geen significante invloed op de hoeveelheid van nature aanwezig calcium, hoewel een deel ervan verdwijnt tijdens het filtreren.

Verschillende soorten lactosevrije melkdranken

Je kunt meestal elke soort melk kopen als lactosevrije melkdrank of melkdrinkalternatief . Dit geeft je veel verschillende opties om uit te kiezen, afhankelijk van welke soort je het lekkerst vindt of graag gebruikt om mee te koken en bakken.

We hopen dat ons korte overzicht hieronder je kan inspireren om verschillende uit te proberen en je favorieten te vinden.

Verse lactosevrije magere melkdrank

Een populaire keuze is lactosevrije magere melkdrank. Dit type is geweldig om over ontbijtgranen te gieten, in warme dranken zoals thee en koffie, en om smoothies, proteïneshakes en gebakken producten mee te maken.

Het ziet er bleek en wit uit en is meestal dunner van consistentie dan andere melksoorten. Daarnaast heeft het een milde, lichtere smaak vergeleken met andere melksoorten. Qua textuur is het minder romig en rijk vergeleken met andere soorten zuivelproducten. Dit betekent echter ook dat het een verfrissender drankje kan zijn.

Lactosevrije halfvolle melkdrank voor dagelijks gebruik

Als je op zoek bent naar een iets romigere smaak, dan is een lactosevrije halfvolle melkdrank misschien iets voor jou. Dit type heeft een dikkere consistentie vergeleken met een magere lactosevrije melkdrank en ook een iets rijkere en romigere smaak.

Het biedt een kruising tussen de lichtere smaak van magere melk en de volheid van volle melk, waardoor het een populaire keuze is. Het is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals alleen drinken, over cornflakes gieten, koken en bakken.

Maak je eten lekkerder met lactosevrije volle melkdranken

Lactosevrije volle melkdrank is natuurlijk ook een optie. Dit type heeft de voorkeur van mensen die de rijke en romige smaak en textuur van volle zuivel willen. Het vollere mondgevoel kan de romigheid versterken in bijvoorbeeld soepen, puddingen, vla en sauzen.

Lactosevrije volle melkdrank heeft een rijke en romige smaak en biedt een heerlijk smaakprofiel met een uitgesproken zuivelsmaak.

Probeer lactosevrije karnemelk met een heerlijke smaak

Karnemelk is een iets dikker gefermenteerd zuivelproduct. De smaak is wat apart, met een aangename zuurgraad. Het wordt vaak gebruikt als een verfrissende drank op zichzelf.

Het wordt ook gebruikt bij het koken en bakken en voegt een unieke smaak en zuurgraad toe aan recepten zoals pannenkoeken, koekjes, marinades en saladedressings. Kom meer te weten over of karnemelk lactosevrij is.

Lactosevrije melkdranken van geiten en schapen

Als je over het algemeen van aardse ondertonen houdt, lactosevrije geitenmelk en lactosevrije schapenmelk een goede keuze. De eerste staat bekend om zijn karakteristieke romige consistentie. De tweede is ook romig en rijk van textuur en staat bekend om zijn robuuste smaak. Het wordt vaak beschreven als een licht zoete smaak en met meer diepte in de smaak vergeleken met koemelk, maar als minder aards dan geitenmelk.

De smaak en het uiterlijk

Het proces van het verwijderen en afbreken van lactose tot eenvoudigere suiker heeft geen invloed op de visuele kenmerken. Je kunt op deze manier dus geen onderscheid maken tussen gewone en lactosevrije melk of melkdranken - ze hebben allemaal een witte of gebroken witte kleur en een over het algemeen uniforme textuur.

Hoewel het over het algemeen niet mogelijk is om lactosevrije melk of melkdranken alleen op het zicht te onderscheiden van de gewone soort, zijn er wel wat smaakverschillen, zodat je misschien kunt proeven wat wat is.

Als lactose wordt afgebroken tot glucose en galactose, verandert de algehele smaak van het zuivelproduct een beetje omdat deze suikers zoeter zijn dan lactose. Het verschil in zoetheid tussen de twee soorten is echter subtiel, dus het kan zijn dat je het verschil niet ziet.

Lactosevrij = lactosegehalte <0.01g / 100g