Over het algemeen draagt eiwit bij tot de instandhouding en de groei van spiermassa. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle soorten eiwit hetzelfde zijn. We onderscheiden over het algemeen twee hoofdtypen: die afkomstig zijn van dieren en die afkomstig zijn van planten. Elk van deze categorieën omvat een breed scala aan voedselgroepen die verschillende opties voor op je bord bieden.
Dierlijke eiwitten
Dierlijke eiwitten zijn te vinden in een verscheidenheid aan verschillende voedingsmiddelen die afkomstig zijn van dieren en worden doorgaans beschouwd als complete eiwitten. Voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivel bevatten dierlijke eiwitten.
Caseïne-eiwit
Caseïne-eiwit is afkomstig van koemelk, waar het ongeveer 80% van het totale eiwitgehalte uitmaakt. Het wordt vaak in poedervorm gebruikt als supplement. Lees hier meer over caseïne-eiwit.
Wei-eiwit
Wei-eiwit wordt, niet verrassend, gevonden in wei, wat het vloeibare bijproduct van melk is dat zich scheidt van de wrongel tijdens het maken van kaas. Je hebt misschien gehoord over wei-eiwit in één of meer van zijn drie meest voorkomende vormen: concentraat, isolaat en hydrolysaat. Lees hier meer over wei-eiwit.
Plantaardige eiwitten
Plantaardige eiwitten komen uit planten en kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: graan- en groente-eiwitten.
Graaneiwitten zijn te vinden in een diverse reeks voedingsmiddelen, waaronder alledaagse basisproducten zoals brood, pasta en ontbijtgranen. Deze eiwitten komen uit verschillende granen, zoals tarwe, haver, rijst en maïs. Ook inbegrepen in deze categorie zijn de zogenaamde 'pseudo-granen' zoals quinoa en amarant, die technisch gezien zaden zijn, maar gekookt en geconsumeerd worden als granen.
Groente-eiwitten, zoals de naam al doet vermoeden, komen uit groenten, peulvruchten, noten en zaden.
Hoewel de meeste plantaardige eiwitten incompleet zijn, kunnen ze allemaal deel uitmaken van een gebalanceerd dieet. Meestal is het eenvoudig om een paar bronnen van incompleet eiwit te combineren om een maaltijd te vormen die compleet eiwit bevat.
Tarwe-eiwit
Afkomstig van de zaden van de tarweplant, biedt tarwe-eiwit onder andere elasticiteit in tarwedeeg en draagt het bij aan de textuur in brood. Echter, er is meer over te zeggen, wat je kunt lezen in het artikel Wat is tarwe-eiwit?
Rijsteiwit
Rijsteiwit is afgeleid van rijstkorrels, meestal bruine rijst. Je kunt er meer over lezen in ons artikel Wat is rijsteiwit?
Linzen-eiwit
Er zijn verschillende soorten linzen, allemaal met verschillende hoeveelheden eiwit. In ons artikel over linzeneiwit gaan we door de verschillende soorten linzen heen, waaronder rode, groene en zwarte.
Soja-eiwit
Soja-eiwit is afgeleid van sojabonen en is zeer gangbaar onder, bijvoorbeeld, mensen die een vegetarisch dieet volgen. Lees meer over wat het is en waar het vandaan komt in ons artikel over soja-eiwit.
Bonen-eiwit
Bonen-eiwit is, net als linzen- en soja-eiwit, onderdeel van de peulvruchtenfamilie. Er zijn talloze bonen die verschillende hoeveelheden eiwit bevatten. We bespreken enkele van de meest voorkomende in dit artikel over boneneiwit.
Erwteneiwit
Erwteneiwit is afgeleid van gespleten erwten of gele erwten. Het wordt vaak gebruikt in poedervorm in smoothies of shakes, en vanwege de milde smaak kan het gemakkelijk in de meeste recepten worden verwerkt zonder de smaak te veranderen. Lees meer in ons artikel Wat is erwteneiwit?
Dierlijk eiwit versus plantaardig eiwit
Het belangrijkste verschil tussen dierlijk en plantaardig eiwit is hun bronnen. Beide typen bevatten veel eiwitvariaties, die tal van opties bieden als je ze in je koken wilt opnemen.
Dierlijke eiwitten zijn meestal compleet, terwijl de meeste, maar niet alle, plantaardige eiwitten incompleet zijn, maar ze kunnen allemaal deel uitmaken van een gebalanceerd dieet.
Ontdek meer in onze artikelen:
*Een gevarieerde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk.