Skyr vs kefir

Skyr vs kefir

Skyr en kefir zijn beide yoghurtachtige zuivelproducten die worden gebruikt voor een breed scala aan maaltijden en snacks. Ze zijn populair vanwege hun veelzijdigheid en heerlijke smaak. Skyr komt oorspronkelijk uit IJsland, waar het al honderden jaren wordt gegeten. Qua textuur lijkt het op Griekse (stijl) yoghurt. Kefir daarentegen lijkt meer op een melkdrank en wordt al heel lang zo gedronken in Oost-Europa en delen van Azië. Ze worden allebei gebruikt in de keuken voor smoothies en shakes, en ze zijn perfect voor saladedressings of marinades. Beide kunnen ook worden gebruikt als bevroren tussendoortje. Hieronder bespreken we enkele verschillen tussen de twee soorten, want hoewel ze op elkaar lijken, zijn ze toch allebei verschillend.

Wat is het verschil tussen skyr en kefir?

Het grootste verschil tussen de twee zit in hun proteïnegehalte, hieronder vertellen we daar mee over. Ze hebben verschillende gehaltes vanwege hun verschillende fermentatieprocessen. Skyr wordt gemaakt door magere melk te fermenteren met yoghurtculturen, terwijl kefir wordt gemaakt van een gefermenteerde mix van kefirkorrels en melk. Het resultaat is een verschil in smaak, textuur en proteïne.

Kefir staat bekend om zijn dunnere textuur, waardoor het als drank kan worden geconsumeerd. Skyr is daarentegen dik en romig en wordt over het algemeen op dezelfde manier geconsumeerd als Griekse stijl yoghurt, omdat de twee een vergelijkbare textuur hebben. Een soortgelijke romige textuur is ook te vinden in labneh, waarover je meer kunt lezen in ons artikel Wat is labneh?

Hebben skyr en kefir hetzelfde eiwitgehalte?

Nee, skyr en kefir hebben niet hetzelfde eiwitgehalte. Kefir bevat over het algemeen 3,5 gram eiwit per 100 gram, terwijl naturel skyr meestal 11 gram per 100 gram bevat en sommige fruit varianten ongeveer 9,1 gram per 100 gram. Het eiwitgehalte kan echter variëren afhankelijk van het specifieke product.