Tenzij je een 'aficionado' bent van Italiaanse koffie, kan het brede scala aan espresso drankjes verwarrend zijn om te begrijpen, laat staan welke optie bij jouw smaken past! Lees verder terwijl we de verschillen uitleggen tussen twee van de meest klassieke – en misbegrepen – koffiedrankjes: de macchiato en de latte.
Wat is een macchiato?
Een macchiato ontleent zijn naam aan het Italiaanse woord "macchia", wat vlek of markering betekent. Ook bekend als caffè macchiato – gevlekte koffie, of espresso macchiato – gevlekte espresso, neemt deze koffie zijn naam van de kenmerkende 'vlek' die op het oppervlak achterblijft na het toevoegen van de gestoomde melk of schuim. In een traditionele macchiato wordt een espresso shot, enkel of dubbel, gegarneerd met een lepel gestoomd melkschuim. Tegenwoordig wordt vaak een scheutje schuimige gestoomde melk gebruikt om de intensiteit van de koffie te verminderen, resulterend in een drankje dat meer lijkt op een cortado.
Wat is een latte?
Een latte, of caffè latte, is een zachtere, melkachtige drank – in feite betekent de term "latte" melk. Het begint ook met een espresso shot (kan weer enkel of dubbel zijn) maar heeft een royale hoeveelheid gestoomde melk en een laag romig schuim bovenop, geserveerd in een hoger glas. Dit maakt de latte een stuk ronder en zachter van smaak dan de macchiato, met de melk die de rijkdom van de espresso in evenwicht brengt. Als je de latte zonder schuim lekker vindt, overweeg dan misschien om een flat white te maken, wat beter bij je voorkeuren kan passen. Lattes zijn een van de meest populaire koffiedranken wereldwijd, met eindeloze variaties die worden gecreëerd en uniek op smaak gebracht met siropen, specerijen en zoetstoffen.
Wat is dan een latte macchiato?
Om nog een niveau van verwarring toe te voegen, is er ook een versie van de macchiato bekend als de latte macchiato. Deze "gevlekte melk" naam weerspiegelt het feit dat de espresso in plaats daarvan wordt toegevoegd aan gestoomde melk – waardoor een donkere 'vlek' van espressoschuim (of crema) op het oppervlak van de melk achterblijft, in plaats van andersom, zoals bij een traditionele macchiato. De espresso moet zorgvuldig worden toegevoegd om visueel onderscheidende lagen van koffie, schuim en melk te creëren. De latte macchiato is ook een hoger drankje, veel melkachtiger dan de traditionele versie – hoewel je verschillende niveaus van sterkte zult ervaren tijdens het drinken, vanwege de gelaagdheid. Als je het mengt, heb je in wezen een latte, die uniform is door het hele drankje.
Arla LactoFREE voor lattes en macchiatos
Melk is een sleutelingrediënt in zowel de latte als de macchiato, dus je wilt nooit inleveren op de romige, luxueuze smaak en textuur die het toevoegt aan je koffie-ervaring. Met Arla LactoFREE hoef je dat nooit te doen: je krijgt alle smakelijke goedheid van reguliere zuivel maar zonder de melksuiker, waardoor het een geweldige optie is voor koffieliefhebbers die lactose liever vermijden. Het is een perfecte vervanging en je zult zelfs dezelfde schuimigheid en gelaagde perfectie bereiken die je zou verwachten van deze twee klassiekers.
Macchiato versus latte: de belangrijkste verschillen
Zoals we hierboven al vermeldden, is het begrijpen van de verschillen tussen een latte, een macchiato en een latte macchiato essentieel om deze verwenkoffies thuis te kunnen maken voor jou en je vrienden en geliefden om van te genieten. Laten we enkele van de belangrijkste verschillen doornemen.
Espresso tot melk verhouding
Het primaire onderscheid tussen een traditionele macchiato en een latte ligt in de balans van espresso tot melk. De verhoudingen en volumes kunnen verschillen afhankelijk van waar je bent in de wereld – of zelfs tussen locaties en gelegenheden – en kunnen natuurlijk worden aangepast om aan je persoonlijke smaken te voldoen. Maar een traditionele macchiato wordt over het algemeen geserveerd met slechts een lepel melkschuim of een scheutje gestoomde melk, resulterend in een verhouding van niet meer dan 2:1 van espresso tot melk. Op sommige plaatsen zie je het echter geserveerd met een verhouding tot 1:1. Een latte wordt over het algemeen geserveerd met een verhouding van ongeveer 1:2 of 1:3 – twee of drie delen melk op elk deel espresso, en op sommige plaatsen zelfs nog melkachtiger. De latte macchiato heeft over het algemeen een verhouding van ongeveer 1:2.
Bereiding
Bij een espresso macchiato wordt de espresso shot gezet in een klein kopje of glas en gegarneerd met slechts een lepel melkschuim, of een scheutje gestoomde melk. Voor een latte beginnen we ook met een espresso shot – maar dit wordt toegevoegd aan een hoger glas of kopje. De gestoomde melk wordt erin gegoten, gegarneerd met een gladde laag microschuim melkschuim. Sommige barista's of meer ervaren koffiemakers manipuleren zelfs slim de gestoomde melk om latte art, of melkkunst op het oppervlak van de latte te creëren. Afwijkend van de anderen, begint de latte macchiato door eerst de gestoomde melk toe te voegen aan een hoger glas – bij voorkeur helder om het visuele effect van de lagen te laten zien. De espresso wordt dan zorgvuldig toegevoegd – idealiter door voorzichtig over de achterkant van een lepel boven het oppervlak van de melk te gieten, om duidelijke lagen te helpen creëren.
Textuur en smaakprofielen
De textuur van elk drankje onderscheidt ze ook van elkaar. Een traditionele macchiato biedt een sterke en intense mondbeleving, met de scherpe, verse espresso die wordt gecounterd met een vleugje lichte romigheid van de toegevoegde melk of schuim, gecombineerd met de crema van de espresso. Dit is een gedurfde koffie die een deel van de complexe, fruitigheid van de espresso behoudt – niet voor de zwakkeren onder ons! Aan de andere kant heeft een latte een meer zijdezachte, fluweelachtige textuur, met een mildere, romigere smaak die de robuuste espresso in evenwicht brengt. De lagen van de latte macchiato resulteren in een drinkervaring met elementen van beide.
Of je nu wordt aangetrokken door de intensiteit van een macchiato of de troostende romigheid van een latte, er is een koffiedrankje voor elke stemming en voorkeur. Als je geen espressomachine hebt, kun je ook proberen een vergelijkbare stijl van koffie te zetten in een mokapot koffiezetapparaat voor op het fornuis. Als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je ook proberen een andere draai te geven aan een klassieke favoriet. Er is genoeg om uit te kiezen, zoals een pumpkin spice latte, chocolade latte, vanille latte of saffraan latte. Te warm voor hete koffie? Waarom niet afkoelen met een ijslatte.
Dus, de volgende keer dat je verlangt naar een verwenkoffie tijdens een rustige pauze, of jezelf trakteert door je ochtendkoffie naar een hoger niveau te tillen, waarom probeer je niet een van deze geliefde klassiekers?
Leer nog meer over espresso
Wil je echt je koffievaardigheden naar een hoger niveau tillen? Blijf je kennis uitbreiden door te leren over meer klassieke koffiedrankvariëteiten en de verschillen die hen onderscheiden: