Lactosevrije kefir

Lactosevrije kefir

Kefir is een gefermenteerde melkdrank die lijkt op drinkbare yoghurt. Stel je nu een bruisend drankje voor dat niet alleen lekker is, maar ook heel veelzijdig. Stel je dan voor dat het lactosevrij is - want het is mogelijk om lactosevrije kefir te maken.

Kefir is een gefermenteerde melkdrank met een romige, licht zure smaak en een consistentie die het midden houdt tussen melk en yoghurt. Het fermentatieproces voor lactosevrije kefir is licht aangepast om de lactose te verwijderen, maar het eindproduct behoudt de onnavolgbare smaak en textuur van de gewone versie.

Wat kefir onderscheidt van andere zuivelproducten is de van nature aanwezige koolzuur, die het een kenmerkende bruis geeft. Met zijn bruisende en heerlijk romige textuur is het niet meer dan passend dat het bekend staat als de champagne van zuivel. Hoewel het qua consistentie lijkt op Griekse yoghurt, is kefir schenkbaarder en minder dik, waardoor het ideaal is om te drinken en te gebruiken in recepten. Lees meer over Griekse yoghurt in ons artikel Is Griekse yoghurt lactosevrij?

Bevat kefir lactose?

Ja. Kefir wordt standaard gemaakt van melk en bevat dus lactose. Dit komt doordat het fermentatieproces dat nodig is om kefir te maken een deel van de lactose afbreekt. Gemiddeld bevat kefir ongeveer 3,5-4 gram lactose per 100 gram.

Er zijn echter ook lactosevrije varianten die dezelfde textuur, smaak en mogelijkheden bieden als gewone kefir.

Misschien wil je ook onze artikelen lezen over lactosevrije room of lactosevrije boter om te bakken

Hoe maak je lactosevrije kefir?

Arla® kefir wordt gemaakt door melk te fermenteren met culturen die kenmerkend zijn voor kefir en een combinatie van melkzuurbacteriën en gist bevatten. Deze culturen dragen bij aan de frisse en karakteristieke smaak.

Tijdens het fermentatieproces wordt de melk warm gehouden totdat de gewenste consistentie en smaak zijn bereikt. Daarna wordt de kefir afgekoeld en verpakt. De levende culturen produceren kooldioxide, waardoor het licht bruist als je de verpakking opent. Kefir kan ook een beetje sprankelend of tintelend aanvoelen in de mond, en dat is precies hoe het moet aanvoelen als er koolzuur aanwezig is.

Deze productiemethode is van toepassing op zowel lactosevrije als gewone kefir, omdat ze op vergelijkbare wijze worden geproduceerd.

Thuis lactosevrije kefir maken

Lactosevrije kefir wordt gemaakt van lactosevrije melk (of zuivelvrije alternatieven) of er worden lactase-enzymen toegevoegd om de lactose in gewone melk af te breken als deze wordt gebruikt. Kefirkorrels of een startercultuur worden gebruikt om de melk te fermenteren.

De korrels zijn een combinatie van bacteriën en gist, terwijl een startercultuur een poedervorm is van de micro-organismen van kefir. Als je lactosevrije koeien- of geitenmelk gebruikt, zorg er dan voor dat deze gepasteuriseerd is. Pasteurisatie elimineert schadelijke bacteriën en verwijdert concurrerende micro-organismen, wat zorgt voor een meer voorspelbaar fermentatieproces.

Om zelf te maken combineer je melk en granen of startercultuur in een schone glazen pot. Dek de pot af met een schone doek of een koffiefilter, zodat de lucht kan circuleren, en zet hem vast met een elastiekje. Zet de pot op een warme, donkere plek met een temperatuur tussen 20-25°C om 12 tot 24 uur te fermenteren. De fermentatietijd hangt af van de temperatuur en je gewenste smaak, waarbij warmere temperaturen ervoor zorgen dat de melkdrank sneller fermenteert.

Zodra het mengsel de gewenste consistentie heeft bereikt, giet je het door een zeef in een ander schoon potje of bakje om de korrels van de vloeistof te scheiden. Als je lactosevrije melk of een niet-zuivel alternatief hebt gebruikt, is het al lactosevrij. Als je echter bijvoorbeeld gewone koe- of geitenmelk hebt gebruikt, voeg dan lactase-enzym toe om de resterende lactose af te breken.

Bewaar de lactosevrije kefir maximaal 2 weken in de koelkast, waarbij je er rekening mee moet houden dat de smaak iets kan veranderen omdat het langzamer blijft fermenteren in de koelkast.

Lactosevrij = lactosegehalte <0.01g / 100g