Lactosevrij eten

Lactosevrij eten

Welkom in de smaakvolle wereld van lactosevrije voeding. In dit artikel kijken we naar zuivelproducten waarbij de lactose actief is verwijderd door middel van verschillende processen om ze lactosevrij te maken.

We hebben ook voedingsmiddelen die geen lactose bevatten, hoewel ze niet het label lactosevrij hebben, omdat hiervoor een proces nodig is om lactose te verwijderen. Dit proces vindt niet plaats als het voedsel geen lactose bevat.

Wat is lactosevrij eten?

Simpel gezegd zijn het zuivelproducten zoals melk, boter en kaas waarin de lactose is verwijderd. Lactose is de melksuiker die van nature voorkomt in melk van zoogdieren zoals koeien, schapen en geiten.

Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in verschillende bewerkte voedingsmiddelen zoals gebakken producten, ontbijtgranen en vleeswaren, maar daarover verderop meer. Voor nu, lees verder over verschillende lactosevrije zuivelproducten.

En als je twijfelt over lactosevrij eten of lactose in je dieet in het algemeen, raadpleeg dan altijd een professional uit de gezondheidszorg.

Lactosevrije melk

Lactosevrije melk behoudt de romige textuur en heerlijke smaak die traditionele melk biedt. Van magere tot volvette versies, lactosevrije melk en melkdranken zijn net zo perfect als de gewone versies voor een heerlijk glas koude melk of om te gebruiken bij het koken of bakken.

Lactosevrije boter

Een ander zuivelproduct is boter, en je kunt gemakkelijk genieten van boter zonder lactose. Het heeft hetzelfde rijke mondgevoel waar je van houdt, van het smeren op toast tot het gebruik in hartige gerechten, met de welbekende fluweelachtige rijkdom die zijn gewone tegenhanger biedt.

Lactosevrije yoghurt

Je kunt ook heerlijke yoghurt zonder lactose. Van klassieke yoghurt tot Griekse yoghurt en yoghurt Griekse stijl, ze leveren dezelfde voldoening als hun gewone tegenhangers. Je ervaart dezelfde romige, fluweelzachte textuur van verschillende yoghurts en de bekende, geliefde smaak, en je kunt het net zo gebruiken als gewone yoghurt.

Lactosevrije room

Als het zuivelproduct dat de basis vormt van veel decadente desserts en rijke sauzen, heb je natuurlijk ook de Lactosevrije room. Het biedt dezelfde fluweelzachte textuur, zodat je je favoriete gerechten in elkaar kunt flansen.

Lactosevrije kaas

Tot slot komen we bij kaas, en je kunt ook genieten van verschillende soorten lactosevrije kaas met de smaken en texturen waar je van houdt. De kazen ondergaan een speciaal proces om de lactose te verwijderen, maar dit proces kan per kaas verschillen, afhankelijk van de eigenschappen. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel 'Wat is lactosevrije kaas?'.

Wat is het verschil tussen lactosevrij en zuivelvrij?

Laten we, voordat we dieper duiken in de wereld van voeding zonder lactose en lactosevrije voeding, eerst even kijken naar de termen 'lactosevrij' en 'zuivelvrij':

  • Lactosevrij: Deze producten zijn afkomstig van zuivel, maar hebben lactose (melksuiker) verwijderd. Ze kunnen nog wel andere melkbestanddelen bevatten.
  • Zuivelvrij: Deze producten bevatten helemaal geen melkbestanddelen en daardoor ook geen lactose.

Als je hier meer over wilt weten, bekijk dan ons artikel 'Is lactosevrij zuivelvrij'.

Hoe herken je lactose in voedingsmiddelen?

Meestal wordt niet direct op de verpakking vermeld of een product lactose bevat. Vaak worden de bestanddelen van het voedingsmiddel wel vermeld, maar je moet weten waar lactose te vinden is om van die informatie te kunnen profiteren. De meeste mensen weten dat melk lactose bevat, maar de ingrediëntenlijst kan bijvoorbeeld ook melkbestanddelen, wei en melksuiker bevatten.

Hier zijn wat tips om je te helpen bepalen welke voedingsmiddelen geen lactose bevatten:

  • Controleer de etikettering: Op sommige producten staat specifiek 'lactosevrij', wat betekent dat ze actief worden geproduceerd om geen lactose te bevatten. Als er 'zuivelvrij' of 'niet-zuivel' op het etiket staat, is er echter geen garantie dat het volledig zonder lactose of andere melkderivaten is. Dit betekent dat je voor de zekerheid altijd de ingrediëntenlijst moet controleren.
  • Controleer de ingrediëntenlijst: Voedingsmiddelen die lactose bevatten hebben vaak woorden als 'melk', 'wei', 'wrongel', 'bijproducten van melk', 'droge melkbestanddelen' of 'vetvrije droge melkpoeder' in de ingrediëntenlijst staan.
  • Ken je voedingsmiddelen: De meest voorkomende bronnen van lactose zijn zuivelproducten, waaronder kaas, boter, room en yoghurt. Bewerkte voedingsmiddelen zoals brood, cornflakes, saladedressings, gemengde kruiden en snacks zoals koekjes en snoep kunnen ook lactose bevatten.

Welke voedingsmiddelen bevatten geen lactose?

Dit zijn bijvoorbeeld fruit, groenten, onbewerkt vlees, gevogelte, vis, eieren en peulvruchten. Hetzelfde geldt voor granen, zoals rijst en havermout, en noten en zaden. Controleer echter altijd de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat er geen lactosederivaten in zitten.

Plantaardige oliën en spreads bevatten ook geen lactose en zijn goed om mee te koken of gerechten mee op smaak te brengen. Voor een zuivelachtig gevoel ga je voor plantaardige producten op basis van soja, amandel, haver of gebruik je lactosevrije melkdrank.

Vetten en oliën

Er zijn verschillende vetten en oliën voor koken, bakken, salades dresseren en meer die geen lactose bevatten. Plantaardige oliën, zoals olijfolie of zonnebloemolie, bevatten geen lactose. En als bonus voegen ze verschillende smaken toe aan je maaltijden, afhankelijk van welke je kiest. Gebruik ze om heerlijke oliedressings te maken, bijvoorbeeld vinaigrettes. Romige dressings kunnen zuivel bevatten, dus vergeet niet het etiket te controleren.

Mayonaise is een populaire specerij die ook geen lactose bevat, omdat het gemaakt is van eieren, olie en azijn of citroensap.

Brood

Hoewel de meeste broodsoorten geen lactose bevatten, kan het in het recept terechtkomen door bepaalde toevoegingen die worden gebruikt om de smaak, textuur of houdbaarheid te verbeteren.

Er zijn echter verschillende soorten brood die meestal zonder lactose worden gemaakt, zoals roggebrood, zuurdesembrood, focaccia en baguettes. Ze worden meestal gemaakt met een combinatie van bloem, zout, water en soms gist, met andere woorden, geen zuivelproducten. Raadpleeg bij twijfel het ingrediëntenetiket of informeer direct bij de bakker.

Chocolade

Pure chocolade van hoge kwaliteit bevat meestal geen lactose, vooral die met een cacaogehalte van 70 tot 99%. Omdat het vaak gemaakt is van cacaobestanddelen en cacaoboter, bevat het meestal geen lactose. Sommige merken kunnen echter melk of melkderivaten toevoegen, dus controleer altijd de etiketten. Melkchocolade en witte chocolade bevatten daarentegen wel melk, oftewel lactose. Lees meer in ons artikel over lactosevrije chocolade.

Groenten en fruit

Het is geen verrassing dat fruit en groenten geen lactose bevatten. Of ze nu bevroren, vers, uit eigen tuin of uit blik zijn, ze bevatten geen lactose. Maar als je fruit en groenten koopt die al gesneden zijn of gemengd met andere ingrediënten, kunnen ze melkderivaten bevatten. Lees dus altijd de etiketten om er zeker van te zijn dat er geen zuivel is toegevoegd.

Zuivelvrije plantaardige producten

Zuivelvrije voedingsmiddelen bevatten geen melk of melkderivaten. Voorbeelden zijn amandel- en sojadranken, maar ook fruit en groenten, veel granen zoals rijst en haver, bonen en linzen, en vlees.

Het is echter belangrijk om op te merken dat er een verschil is tussen zuivelvrij en lactosevrij, zoals hierboven vermeld. Kortom, zuivelvrije producten bevatten geen lactose, maar lactosevrije producten zijn niet altijd zuivelvrij, wat een belangrijk onderscheid is.

Lactosevrij = lactosegehalte <0.01g / 100g