Kwark en skyr zijn goede en veelzijdige zuivelproducten die voor verschillende dingen in de keuken kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor sauzen, dressings en gebakken producten. Kwark komt oorspronkelijk uit Duitsland, terwijl skyr oorspronkelijk uit IJsland komt, maar beide zijn in de loop der jaren populairder geworden en hebben hun intrede gedaan op het wereldtoneel.
Hieronder bekijken we enkele verschillen tussen de twee. Als je geïnteresseerd bent in meer vergelijkingen, kun je ook lezen over skyr vs. kefir en skyr vs. Griekse stijl yoghurt. Of krijg een compleet overzicht van yoghurtachtige producten in ons artikel over verschillende soorten yoghurt.
Wat is het verschil tussen kwark en skyr?
Het grootste verschil tussen kwark en skyr zit hem in de textuur en smaak. Hoewel het allebei producten op basis van zuivel zijn, resulteren de verschillen in het productieproces in twee verschillende smaakprofielen en twee verschillende texturen. Aangezien skyr noch kwark beschermde titels zijn (buiten IJsland in het geval van kwark), wat resulteert in vaste productiemethoden, kan het moeilijk zijn om precies te zeggen wat de twee producten onderscheidt, aangezien ze op verschillende manieren kunnen worden geproduceerd.
Kwark wordt meestal gemaakt door melkzuurbacteriën toe te voegen aan hooggepasteuriseerde magere melk van koemelk. Dit verzuurt de melk en geeft kwark zijn smaak. Daarna wordt het gezeefd en wordt de wei verwijderd door uitlekken. Het resultaat is stevige, romige kwark met een hoog drogestofgehalte.
Skyr gebruikt meestal ook bacterieculturen in het fermentatieproces, zij het andere. Deze culturen worden toegevoegd nadat de melk (meestal magere melk) gepasteuriseerd en afgekoeld is. Na de fermentatie wordt de vloeibare wei afgetapt en is er een heerlijke skyr gemaakt. Het heeft minder droge stof dan kwark.
Kwark heeft een milde en licht zure smaak. Met zijn stevige, gladde en romige textuur lijkt het op roomkaas of dikke yoghurt. Skyr heeft een heerlijk dikke, maar iets minder stevige consistentie zoals je die misschien kent van Griekse stijl yoghurt. Hoewel ze dus wel wat overeenkomsten hebben, zijn kwark en skyr twee verschillende producten die afkomstig zijn van verschillende productiemethoden. De belangrijkste verschillen tussen de twee zijn de bacterieculturen die worden gebruikt om de melk te zuren en het drogestofgehalte van het eindproduct.
Is het eiwitgehalte in skyr en kwark hetzelfde?
Over het algemeen hebben skyr en kwark min of meer hetzelfde eiwitgehalte. Het kan variëren afhankelijk van het specifieke product, maar beide bevatten meestal ongeveer 9-12 gram eiwit per 100 gram. Dit geeft een eiwit-energiebijdrage van ongeveer 59-71,5%, wat betekent dat zowel skyr als kwark worden beschouwd als eiwitrijke producten. Het criterium om deze onderscheiding te krijgen is dat ten minste 20% van de energiewaarde van het voedingsmiddel geleverd moet worden door eiwit. Om als eiwitbron te worden beschouwd, is het criterium 12%.
Kan ik skyr gebruiken in plaats van kwark?
Ja, het kan de textuur en smaak van het uiteindelijke gerecht veranderen, maar in veel recepten is het mogelijk om kwark te vervangen door skyr. Dit komt omdat ze een vergelijkbare consistentie hebben en hun smaken niet al te ver van elkaar afliggen. Merk op dat skyr een iets drogere smaak heeft, dus je kunt misschien een beetje citroen of een milde zoetstof toevoegen om de kwark beter na te bootsen als je voor deze vervanging kiest.