Nee, yoghurt is niet lactosevrij. Het wordt gemaakt van melk, die lactose bevat - een suiker die voorkomt in melk en melkproducten. De specifieke hoeveelheid kan variëren afhankelijk van factoren zoals het fermentatieproces, het type en het merk.
Begin de dag met een heerlijke kom yoghurt boordevol met je favoriete toppings of geniet ervan als een zoet tussendoortje in de middag. Je kunt kiezen uit verschillende soorten lactosevrije yoghurt.
Wat is lactosevrije yoghurt?
Lactosevrije yoghurt wordt geproduceerd door het omzetten van lactose in melkzuur. Het heeft dezelfde smaak en romige textuur als gewone yoghurt, dus je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
Bevat yoghurt lactose?
Tijdens het productieproces van yoghurt wordt de lactose omgezet in melkzuur. Toch kan het lactosegehalte nog steeds variëren, afhankelijk van factoren zoals fermentatietijd, bacteriestammen en verwerkingsmethoden.
Gewone yoghurt bevat gemiddeld ongeveer 4-6 gram lactose per 100 gram, afhankelijk van bijvoorbeeld het type melk waarvan het gemaakt is. Maar houd er rekening mee dat de hoeveelheid sterk kan variëren, afhankelijk van het type en merk.
Hoe kan yoghurt lactosevrij zijn?
Je vraagt je misschien af hoe een zuivelproduct lactosevrij kan zijn, maar het is mogelijk. Er zijn een paar manieren om yoghurt te maken zonder lactose. Laten we er een paar nader bekijken:
Melk gebruiken die behandeld is met lactase, oftewel lactosevrije melk: Vaak 'lactosevrije melk' genoemd, is dit in wezen gewone melk waarvan de lactose is afgebroken tot eenvoudigere suikers: glucose en galactose, met behulp van het enzym lactase.
Het proces om yoghurt te maken met deze behandelde melk blijft hetzelfde als zijn gewone tegenhanger: de melk wordt verhit om eventuele schadelijke bacteriën te doden, dan afgekoeld en dan wordt er een yoghurt startercultuur met levende bacteriën toegevoegd.
Deze bacteriën zetten de suikers in de melk om in melkzuur, waardoor het mengsel zijn smaak en dikke consistentie krijgt. Omdat de melk al lactosevrij is, zal de yoghurt dat ook zijn.Fermenteren voor een langere periode: Als yoghurt fermenteert, breken levende bacteriën lactose af tot melkzuur, en het langer laten fermenteren betekent dat de lactose wordt verbruikt door de bacteriën.
Als je twijfelt, neem dan contact op met een diëtist.
Verschillende soorten lactosevrije yoghurt
De markt voor producten zonder lactose is aanzienlijk gegroeid, en daar hoort een heerlijke verscheidenheid aan lactosevrije yoghurt bij.
Griekse yoghurt is voor velen een populaire optie dankzij de dikke, romige textuur. Het wordt gemaakt door de wei eruit te zeven, waardoor het zijn aparte textuur krijgt. Maar je kunt het ook volledig lactosevrij krijgen, met andere woorden, geproduceerd op een manier die de lactose verwijdert.
Het behoudt dezelfde romige textuur en smaak als zijn gewone tegenhanger. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel is Griekse yoghurt lactosevrij?
Als je op zoek bent naar een veelzijdige lactosevrije optie, denk dan eens aan gewone yoghurt. Geniet ervan op zichzelf of gebruik het als basis voor verschillende gerechten, dressings, sauzen, smoothies, desserts en nog veel meer.
Voor een meer avontuurlijke en smaakvolle ervaring ga je voor gearomatiseerde opties zoals aardbei, perzik en bosbes. Deze zijn perfect als je zin hebt in iets zoets.
Als je meer wilt weten over deze wereld van lactose, kun je onze artikelen: is lactosevrije melk zuivelvrij? Lactosevrije voedingsmiddelen en wat is een lactosevrije melkdrank? bekijken.
Lactosevrij = lactosegehalte <0.01g / 100g