Nee, roomkaas is niet lactosevrij. Het wordt gemaakt van melk en room, wat betekent dat het lactose bevat, een melksuiker die voorkomt in zuivelproducten.
Dit luxe broodbeleg, dat we allemaal kennen en lekker vinden, ondergaat een minimaal fermentatieproces vergeleken met gerijpte kazen. Hoewel er tijdens het proces dus wel wat lactose wordt afgebroken, is hij niet lang genoeg gerijpt om lactosevrij te worden.
Je kunt echter heerlijke, verse en zachte roomkaas zonder lactose vinden. Als je meer wilt weten over de wereld van lactosevrije kaas, kijk dan op alles wat je moet weten over lactosevrije kaas.
Hoeveel lactose zit er in roomkaas?
Over het algemeen bevat roomkaas ongeveer 4-4,6 gram lactose per 100 gram. De hoeveelheid kan echter variëren afhankelijk van het specifieke merk en product.
Hoe maak je lactosevrije roomkaas?
Lactosevrije roomkaas kan van verschillende soorten melk gemaakt worden, maar wordt meestal gemaakt van koemelk.
- Het proces begint met het pasteuriseren van de melk om ongewenste bacteriën te verwijderen.
- Daarna worden lactase enzymen toegevoegd, die de lactose afbreken in de eenvoudigere bestanddelen: glucose en galactose.
Je kunt hier meer over lezen in ons artikel wat is een lactosevrije melkdrank?
- Dan komen de melkzuurbacteriën, de meesters van de fermentatie. Deze bacteriën fermenteren de melksuiker en zetten ze om in melkzuur, waardoor de melk dikker wordt en die heerlijke zurige roomkaas smaak krijgt.
- Na het fermenteren wordt de wei verwijderd met behulp van een separator of door filtratie om de bekende en geliefde fluweelzachte roomkaastextuur te krijgen.
Romige zachte kaas zonder lactose maar met dezelfde goede smaak
Geniet van de fluweelzachte roomkaas met de heerlijke smaak waar je van houdt - alleen zonder lactose. Lactosevrije roomkaas is net zo lekker als de gewone versie met dezelfde zachte, fluweelzachte textuur en milde smaak.
En het beste? Lactose of niet, roomkaas is perfect om te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Begin zoet en gebruik de zachte, smeerbare textuur voor luxe cheesecakes, klassieke roomkaasglazuur of als verfrissende spread in pannenkoeken.
In de hartige keuken is het perfect op geroosterd brood of bagels, in saus, of gevuld met champignons, paprika, kipfilet en nog veel meer.
Het is ook perfect voor eenvoudige variaties. Meng er specerijen of verse kruiden doorheen om te gebruiken in hartige keukens, of meng er wat zoet fruit of bessen doorheen om te gebruiken als een heerlijke topping voor desserts.
Lactosevrij = lactosegehalte <0.01g / 100g