Nee, cheddar is niet lactosevrij. Het bevat meestal tussen de 1-3 gram lactose per 100 gram.
Het type cheddar met de laagste gehaltes is een extra-rijpe cheddar die meer dan 18 maanden gerijpt is, waardoor hij een harde, bijna korrelige textuur krijgt met een heerlijk intense, rijke smaak.
Als je op zoek bent naar een 100% lactosevrije cheddar, zoek dan naar soorten die actief zijn verwerkt om lactosevrij te zijn door middel van een specifiek proces dat lactose afbreekt.
Hieronder kun je meer lezen over dit proces.
Lactosevrije cheddarkaas maken
Het maken van lactosevrije cheddar verloopt grotendeels volgens het traditionele productieproces van cheddar.
- Eerst wordt de melk gepasteuriseerd om schadelijke bacteriën te elimineren en het vetgehalte aan te passen. Daarna worden startculturen, levende bacteriën, toegevoegd. Deze bacteriën fermenteren de lactose in de melk tot melkzuur en er wordt stremsel toegevoegd om de wrongel te vormen.
- Nadat de wrongel is gevormd, wordt deze in kleine stukjes gesneden en verhit. Dan wordt de wei afgetapt en blijft de wrongel over, die het cheddaringproces ondergaat om de kaas zijn kenmerkende eigenschappen te geven.
- Daarna wordt de wrongel gemalen, gezouten en geperst om overtollige wei te verwijderen en de wrongel te verstevigen.
- De kaas wordt dan gerijpt, meestal gedurende 3 maanden tot 2 jaar, om zijn heerlijke en kenmerkende smaak en textuur te ontwikkelen voordat we het lactosegehalte testen en de kaas labelen als lactosevrij.
Hoe bepaal je of cheddarkaas lactosevrij is?
De beste manier om te controleren of een cheddar lactosevrij is, is door op het etiket van het product te kijken. Als het bewust lactosevrij is gemaakt, staat dat vaak ook op het etiket. Dit hangt echter af van het merk en het specifieke land, want wat een lactosevrije kaas is, verschilt per land en is afhankelijk van lokale regels en voorschriften.
Wil je meer weten over deze niche in de wereld van lactosevrije kaas? Dan kun je er meer over lezen in ons artikel wat is lactosevrije kaas?
Welke invloed heeft veroudering op de smaak, textuur en het lactosegehalte van cheddar?
Cheddar wordt wereldwijd gekoesterd om zijn veelzijdige smaak en textuur. Variërend van half hard en romig van textuur tot heerlijk hard en kruimelig van textuur, en van mild tot diep en rijk van smaak, heeft het een beetje van alles voor iedereen.
Vooral het rijpingsproces speelt een belangrijke rol. Naarmate cheddar ouder wordt, breekt de lactose af. En naarmate de cheddar ouder wordt, veranderen ook de smaak en textuur.
Je kunt meer lezen over verschillende lactosegehaltes in onze artikelen: bevat cottage cheese lactose? en is verse mozzarella lactosevrij?
Lactosevrij = lactosegehalte <0.01g / 100g