Ja en nee. Lactose is een melksuiker die van nature voorkomt in zuivel en het verschilt per broodsoort of er zuivel aan is toegevoegd of niet.
We kunnen onderscheid maken tussen drie soorten:
- Brood met lactose
- Brood zonder lactose (wat betekent dat er geen lactose in zit en heeft gezeten)
- Lactosevrij brood (wat betekent dat de lactose is verwijderd)
Voor veel mensen vormt brood een essentieel onderdeel van hun dagelijkse maaltijden. Of het lactose bevat of niet hangt helemaal af van de ingrediënten die worden gebruikt om het te maken. Lees er hieronder meer over.
Hoe weet je of brood lactosevrij is?
Wat telt als "lactosevrij" verschilt per land. Controleer de lokale regels en voorschriften als je zeker wilt weten of een product lactosevrij is of nog sporen bevat.
Om te bepalen of brood uit de winkel lactose bevat, kun je de ingrediëntenlijst op de verpakking controleren. Zoek naar ingrediënten zoals melk, room, wei, caseïne, geëvaporeerde melk of andere zuivelproducten zoals boter, yoghurt en kaas.
Als je je brood versgebakken koopt en niet zeker weet of het lactose bevat, kun je het personeel altijd om hulp vragen. Zij kunnen je informatie geven over de ingrediënten die in hun producten worden gebruikt.
Welk brood is lactosevrij?
Veel broodsoorten bevatten geen lactose. Vaak vereisen basisbroodrecepten alleen ingrediënten als bloem, water, gist en zout. Met andere woorden; geen zuivelproducten. Dit geldt voor traditionele broden, maar ook voor populaire broodsoorten zoals wit, bruin, rogge, zuurdesem en volkoren. Dit geldt ook voor klassiekers als baguette, focaccia en pita.
Er zijn andere soorten broden die wel verrijkt zijn met zuivel, zoals zoete brioche, bladerige croissant, melkbrood, sodabrood, sommige bagels en sommige flatbreads zoals Indiase naan. Het hangt allemaal af van het recept, de bakker of het merk dat het brood maakt. Deze zullen vaak een soort zuivel en dus lactose bevatten. Als de gewone zuivel is vervangen door een lactosevrije versie, dan is het brood lactosevrij.
Hoe maak je thuis lactosevrij brood?
De meeste broodrecepten bevatten geen lactose, omdat ze meestal gewoon een combinatie van bloem, water, gist en zout gebruiken. Maar als je favoriete broodsoort verrijkt is, zoals boterachtige brioche of smaakvolle naan, kies dan lactosevrije zuivelproducten zoals melkdrank, boter en yoghurt waarvan de lactose is verwijderd om het brood lactosevrij te maken.
Hoe worden lactosevrije producten voor brood bakken gemaakt?
Veel geweldige lactosevrije producten worden gemaakt van melk die is behandeld met lactase, een enzym dat lactose omzet in de eenvoudigere vormen van suiker: glucose en galactose.
Wanneer we bij Arla lactosevrije producten maken, ondergaat de melk meestal ultrafiltratie vóór de enzymatische behandeling. Deze techniek heeft onze voorkeur, omdat het zorgt voor minimale sporen van lactose met behoud van een optimale smaak. Ons gespecialiseerde filtratiesysteem verlaagt het koolhydraatgehalte van de melk, waardoor de traditionele smaak behouden blijft.
Je kunt meer specifiek over de productie van deze producten lezen in onze artikelen: wat is een lactosevrije melkdrank? Is yoghurt lactosevrij? Bevat room lactose? En bevat boter lactose?
Smaakt lactosevrij brood anders?
Als het een recept is met zuivelproducten die gemaakt zijn met lactosevrije zuivelalternatieven, bijvoorbeeld lactosevrije melkdrank, boter of yoghurt, dan smaakt het net als de gewone variant. Deze alternatieven doen geen concessies aan de smaak en textuur, waardoor je verzekerd bent van het beste, lekkerste resultaat.
Lactosevrij = lactosegehalte <0.01g / 100g