Nee, brie is niet lactosevrij, want het wordt gemaakt van melk, meestal koemelk. Sommige soorten worden echter lang genoeg gerijpt om de lactose zodanig af te breken dat er nog maar sporen van lactose overblijven.
Om er zeker van te zijn dat een brie 100% lactosevrij is, moet hij actief bewerkt zijn om alle lactose te verwijderen.
Hoeveel lactose zit er in brie en hoe wordt het gemaakt?
Brie bevat ergens tussen 0 en 1% lactose, met andere woorden, 0-1 gram lactose per 100 gram kaas, afhankelijk van het merk en het specifieke product.
En hoe wordt het dan gemaakt? Simpel gezegd worden er bacterieculturen aan melk toegevoegd om lactose af te breken en om te zetten in melkzuur. Dit gebeurt terwijl de kaas rijpt, en het is essentieel voor de productie en het karakter van brie.
Dit betekent dat het lactosegehalte grotendeels afhangt van de rijpingsperiode van de kaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe meer lactose er wordt afgebroken. Aangezien brie enkele weken wordt gerijpt, meestal tussen de 4-6 weken, wordt het lactosegehalte aanzienlijk verlaagd.
Vergeleken met andere kazen is 4-6 weken rijping niet lang. Andere kazen zijn langer gerijpt. Om meer te weten te komen over langer gerijpte kazen, kun je ons artikel over lactose in cheddarkaas bekijken, je kunt ook kijken op wat is lactosevrije kaas?
Dezelfde heerlijke smaak en romige textuur
Ongeacht het lactosegehalte is brie geliefd om zijn romige textuur, heerlijke consistentie en zijn milde smaak met subtiele fruitige tonen en ondertonen van gebruinde boter en wilde paddenstoelen.
Het past goed bij een grote verscheidenheid aan gerechten, waaronder fruit, noten, honing en knapperig brood en crackers. Je kunt het ook gebruiken in hartige recepten zoals gebakken brie of als topping of vulling voor pizza's, sandwiches en panini's.
Door zijn milde smaak en smeerbare aard is hij ongelooflijk veelzijdig. Dit betekent dat je er op elk moment van de dag van kunt genieten, of je het nu wilt gebruiken bij het ontbijt met een croissant, als snack met crackers en vers fruit of als onderdeel van een verfijnd gerecht voor lunch of diner.
Wat is het verschil tussen lactosevrije brie en camembert?
Lactosevrije brie en camembert zijn beide zachte kazen die bekend en geliefd zijn om hun romige textuur en subtiele smaak die echter wel iets verschilt. Beiden komen oorspronkelijk uit Frankrijk en worden traditioneel gemaakt van koemelk.
Beiden zijn perfect op kaasplankjes, in sandwiches en gerechten zoals quiche en salades met een kaasachtige twist. Zowel brie als camembert hebben een milde, boterachtige smaak, hoewel de meeste mensen vinden dat camembert een iets sterkere, scherpere smaak en aroma heeft.
Lactosevrij = lactosegehalte <0.01g / 100g