Gids: Verschillende soorten yoghurt

Gids: Verschillende soorten yoghurt

Yoghurt is een geliefd zuivelproduct dat wereldwijd wordt gewaardeerd om zijn romige textuur en smaak. Sommigen consumeren het als snack of ontbijt, terwijl anderen het verwerken in traditionele gerechten zoals tzatziki, raita of labneh. De verscheidenheid in hoe yoghurt over de hele wereld wordt gebruikt, laat zien hoe veelzijdig dit product is. Of het nu een ondersteunende rol speelt, in de schijnwerpers staat of een blanco canvas is voor culinaire creativiteit, het stelt je smaakpapillen altijd tevreden.

Hieronder zullen we de diverse wereld van yoghurt verkennen en ons verdiepen in de verschillende soorten, smaken en stijlen. Van de heerlijke rijkdom van Griekse stijl yoghurt tot de unieke romige IJslandse stijl skyr, we zullen de verschillende kenmerken, productiemethoden en kwaliteiten van elk type ontdekken.

Wat is yoghurt?

Yoghurt is een zuivelproduct gemaakt van gefermenteerde melk. Het wordt gemaakt door specifieke bacteriestammen, Lactobacillus del-brueckii ssp. bulgaricus, toe te voegen aan melk. Deze bacteriën zetten lactose, de natuurlijke suikers in melk, om in melkzuur. Dit proces resulteert in de karakteristieke zure smaak en dikke, romige textuur.

Yoghurt kan worden gemaakt van verschillende soorten melk, zoals koeien-, geiten- of schapenmelk. Het is ook verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals vol, halfvol en mager zodat het tegemoetkomt aan verschillende dieetvoorkeuren. Naast de aantrekkelijke smaak en textuur kan yoghurt een goede bron van eiwitten zijn.

Ontdek onze top 5 soorten yoghurt

Er zijn veel verschillende soorten yoghurt, en wij hebben informatie over onze top 5 soorten verzameld: Skyr, Griekse stijl yoghurt, kefir, kwark en labneh. Hoewel al deze soorten afkomstig zijn van yoghurt, ondergaan ze verschillende productiemethoden, wat resulteert in verschillende texturen, smaken, voedingssamenstellingen en culinaire toepassingen.

Skyr

Skyr is een traditioneel zuivelproduct in IJslandse stijl dat lijkt op yoghurt, maar met een unieke smaak en consistentie. Het heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen buiten IJsland vanwege het relatief hoge eiwitgehalte en het lage vetgehalte.

Arla® Skyr heeft een heerlijk dikke en romige textuur met een vetgehalte van 0%. Het is gemaakt van slechts twee ingrediënten, namelijk magere melk en yoghurtculturen. Geïnspireerd door de IJslandse tradities waarbij een vleugje room wordt toegevoegd aan skyr, heeft de originele versie een nieuwe draai gekregen met onze Arla® Extra Creamy skyr. Deze vernieuwde versie behoudt zijn kenmerkende dikte, maar de toevoeging van room brengt het naar een ander niveau van romigheid.

Skyr wordt vaak gegeten op zichzelf of gemengd met fruit, bessen of honing en kan ook een ingrediënt zijn in een breed scala aan recepten, waaronder smoothies, desserts en gebakken producten. Lees meer in ons artikel kun je koken met skyr?

Je kunt ook een kijkje nemen in onze artikelen hoe lang is skyr houdbaar als hij eenmaal geopend is? En kun je skyr invriezen?

Waarin verschilt skyr van yoghurt?

Skyr en yoghurt verschillen in productieproces, textuur, smaak en voedingswaarde. Skyr staat bekend om zijn dikke en romige textuur en hoog eiwitgehalte. Het heeft een frisse, natuurlijke smaak maar is minder zoet van smaak dan yoghurt. Yoghurt daarentegen heeft een gladdere textuur, verschillende smaakprofielen en kan verschillende vetgehaltes hebben. Terwijl skyr wordt gemaakt door magere melk te zeven, wordt yoghurt gemaakt door melk te laten fermenteren. Beide producten kunnen op verschillende manieren worden gegeten en in veel gerechten worden gebruikt.

Griekse stijl yoghurt

Griekse yoghurt heeft een speciale onderscheiding als beschermde titel, wat betekent dat het in Griekenland geproduceerd moet worden volgens een unieke productiemethode die de uitzonderlijke kwaliteit garandeert. Andere landen produceren echter soortgelijke zuivelproducten die geïnspireerd zijn op Griekse yoghurt. Deze worden Griekse stijl yoghurt genoemd. Net als skyr staan Griekse yoghurt en Griekse stijl yoghurt bekend om hun dikkere en romigere consistentie in vergelijking met traditionele yoghurt.

Griekse yoghurt en Griekse stijl yoghurt staan bekend om hun romige, fluweelzachte textuur en zure smaak. Beiden kunnen worden genoten als een lekkere snack op zichzelf en zijn ook veelzijdige ingrediënten in gerechten en baksels. Ze dienen vaak als basis voor sauzen, dips en dressings en worden vaak gebruikt als alternatief voor bijvoorbeeld crème fraîche of mayonaise. Daarom worden Griekse yoghurt en Griekse stijl yoghurt vaak vergeleken met skyr. Er zijn echter verschillende onderscheidende factoren tussen de twee zuivelsoorten, waarover je kunt lezen in ons artikel Skyr vs Griekse stijl yoghurt.

Kefir

Kefir is een gefermenteerde melkdrank die wordt gemaakt door kefirkorrels aan melk toe te voegen, waardoor de melk gaat bruisen. Het heeft een prikkelend mondgevoel en een romige textuur. De oorsprong van kefir wordt verondersteld in het Kaukasusgebergte, maar kefir heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen. Het is een veelzijdig product dat kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten en een heerlijke draai geeft aan smoothies, saladedressings, sauzen en marinades. In tegenstelling tot dikkere alternatieven op yoghurtbasis, zoals skyr of Griekse stijl yoghurt, heeft kefir een dunnere consistentie, waardoor het een verfrissende drank is. Lees ons artikel Skyr vs kefir voor meer informatie over de unieke kwaliteiten die kefir onderscheiden.

Kwark

In tegenstelling tot de schenkbare consistentie van kefir, heeft kwark een dikkere, romigere textuur. Het kan worden geclassificeerd als verse kaas, omdat het wordt gemaakt door melk te laten stremmen met een zuur. De wrongel en wei scheiden zich en de wrongel wordt gezeefd om kwark te maken, een romige verse kaas. Hoewel de dikkere textuur doet denken aan bijvoorbeeld skyr, zijn er variaties in zowel smaak als productieproces, die je verder kunt onderzoeken in ons artikel Kwark vs skyr. Kwark voegt veelzijdigheid toe aan je dagelijkse keuken doordat het geschikt is voor een breed scala aan recepten. Het kan worden gebruikt in spreads, dips, gebakken desserts en saladedressings en combineert gemakkelijk met zowel zoete als hartige gerechten.

Waarin verschilt kwark van yoghurt?

De belangrijkste verschillen tussen kwark en yoghurt zitten in de productie, textuur, smaak en culinair gebruik. Hoewel het allebei zuivelproducten zijn, resulteren de verschillen in het productieproces in verschillende smaakprofielen en texturen. Kwark heeft een milde en licht zure smaak en met zijn gladde, romige textuur wordt het beschouwd als verse kaas. Yoghurt daarentegen is een gefermenteerd melkproduct met een zure smaak en een zachtere, iets dunnere textuur.

Labneh

Een andere populaire yoghurtsoort die veel voorkomt in de keuken van het Midden-Oosten en de Mediterrane keuken is labneh. Hoewel het vaak vergeleken wordt met zachte kaas zoals roomkaas, is het in feite een gezeefde yoghurtvariant. Bij het zeven wordt de wei uit de yoghurt verwijderd, waardoor een dikke en romige textuur ontstaat. De smaak en gladde, romige consistentie hebben ervoor gezorgd dat labneh in veel recepten roomkaas of crème fraiche vervangt.