De latte stond ooit als een van de onbetwiste kampioenen van alledaagse koffiekeuzes, maar in de afgelopen jaren is de flat white een waardige uitdager van de troon geworden. Dus, wat is precies het verschil, wat is de beste melk om te gebruiken en waar komen deze onderscheidende drankjes vandaan? Lees verder terwijl we de rivaliteit tussen flat white en latte ontrafelen.
De oorsprong van de flat white: een gelukkig toeval?
De meeste koffieliefhebbers zullen bekend zijn met de latte. Met oorsprong die teruggaat naar Italië in de jaren 1800, is het nu zo wijdverspreid dat het vinden van een koffiezaak zonder een café latte op het menu bijna een onmogelijke taak is. De basisprincipes blijven hetzelfde: neem een sterke koffiebasis (bij voorkeur espresso) en voeg drie delen warme melk toe met een geschuimde bovenkant die veel kleiner is dan een cappuccino, maar nog steeds groot genoeg om indruk te maken. Het is zo simpel.
En de flat white? Ooit exclusief geserveerd in gespecialiseerde koffiezaken, is het nu zo gewoon dat zelfs je lokale fastfoodketen waarschijnlijk tegenwoordig een soort variatie verkoopt. En hoewel ze vaak bijna identiek aan een latte kunnen lijken, heeft een echte flat white enkele cruciale verschillen. Weet je nog die kussenzachte geschuimde bovenkant van de latte? Dat is een grote no-go voor een flat white (het moet tenslotte 'plat' zijn).
Zoals bij alle geweldige uitvindingen, worden de oorsprong van de flat white betwist. De creatie van het drankje kan in ieder geval worden toegeschreven aan Australië of Nieuw-Zeeland ergens in de jaren 1980, maar dat is ongeveer zo ver als de zekerheden gaan. Een claim op eigendom is van een koffiezaak in Sydney, die zegt dat het voor het eerst een flat white begon aan te bieden nadat het geïnspireerd was door de term "white coffee – flat" op menu's in Noord-Queensland.
Een van de meest geciteerde concurrerende claims komt uit Wellington in 1989, waar een barista naar verluidt op het drankje stuitte na een mislukte poging om een cappuccino te maken vanwege slechte melktechniek. Toen hij het niet-schuimige drankje aan een klant serveerde die iets anders had verwacht, improviseerde hij ter plekke om het een "flat white" te noemen.
Heb je een speciaal soort melk nodig voor een flat white?
Of het nu in Australië of Nieuw-Zeeland begon, het doel is om een zijdezachte, glad opgewarmde textuur te bereiken met een kleine microschuimlaag bovenop. Gecombineerd met espresso heb je een flat white.
Bij het kiezen van melk voor een flat white, zoek je naar een optie van hoge kwaliteit met volle vet. Het vetgehalte van volle melk maakt het de perfecte keuze voor het bereiken van fluweelachtig microschuim en balanceert ook de zuurheid van de espresso. Een variant met een lager vetgehalte kan ook worden gebruikt, maar dat betekent dat het bereiken van een microschuimtextuur meer geduld vereist.
Arla LactoFREE is een populaire keuze, vooral als je melksuikers wilt vermijden. Het biedt dezelfde romige textuur en smaak als gewone melk, zonder in te boeten op de dunne laag microschuim waar een flat white om bekend staat.
Als je nieuwsgierig bent naar de kunst van het melk opschuimen en hoe je het perfecte schuim creëert – of je nu gewone melk of Arla LactoFREE gebruikt – voor elk type koffie, bekijk dan ons artikel met tips en technieken voor het opschuimen van melk.
Smaakverschillen tussen flat white en latte
De exacte verhouding van koffie tot melk die gebruikt wordt in een flat white kan variëren afhankelijk van de voorkeuren van de barista. Over het algemeen wordt het drankje in een kleiner formaat geserveerd dan een latte met hetzelfde volume aan koffie, wat betekent dat er een hogere verhouding van espresso tot melk is. Dat vertaalt zich op zijn beurt naar een sterkere koffiekleur en -smaak die aantrekkelijk moet zijn voor doorgewinterde koffiedrinkers, maar misschien te veel voor nieuwkomers.
Voor degenen die net beginnen met espresso-gebaseerde drankjes, is een latte een zachtere, lichtere keuze die een ideaal startpunt is. Als je het te zwak voor je smaak vindt, dan is de flat white de natuurlijke volgende stap. Als alternatief kun je de hoeveelheid espresso verdubbelen, maar dat zal de smaakbalans aanzienlijk veranderen.
Hoe maak je een flat white versus hoe maak je een latte
Elke barista zou in staat moeten zijn om een solide, basis latte te maken – en jij ook met dit snelle en eenvoudige café latte recept. Het startpunt is een enkele shot espresso. De hoofdrolspeler is de melk – met een verhouding van ongeveer drie delen melk op één deel espresso. Het doel moet zijn om de melk te stomen tot hij warm aanvoelt, met ongeveer 1 cm aan opvallend microschuim bovenop.
Om een flat white te maken, zou een algemeen startpunt een hogere verhouding van espresso tot melk moeten zijn dan je zou gebruiken in een latte. Meestal is één deel espresso op maximaal twee delen melk de gangbare verhouding, vergelijkbaar met dit klassieke flat white recept.
Hoewel methoden variëren, om trouw te blijven aan de oorsprong van het drankje, moet de melk grotendeels 'plat' zijn, zoals de naam al doet vermoeden. Met andere woorden, stoom de melk tot hij warm is en met een gladde textuur, en voeg slechts de geringste hoeveelheid microschuim toe aan de bovenkant.
Vervolg je kennis over melk en koffie
Wil je je koffiekennis nog verder uitbreiden? Leer over andere klassieke melk- en koffiecombinaties en wat ze onderscheidt: