Eiwitrijke vlees- en vissoorten

Eiwitrijke vlees- en vissoorten

Eiwitten kunnen uit veel verschillende bronnen komen, zowel dierlijke als plantaardige, en dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa en sterke botten. Dit artikel bestaat uit twee hoofdonderdelen, waarin we enkele eiwitrijke vleessoorten en eiwitrijke vissoorten presenteren die je aan je dieet kunt toevoegen. Om het gemakkelijk te maken, hebben we twee tabellen gemaakt, waarin we het vlees/de vis en hun eiwitgehalte in gram per 100 gram en het percentage van de totale energiewaarde aangeven.

Ontdek de soorten dierlijke eiwitten met het hoogste eiwitgehalte

Er zijn veel bronnen van dierlijke eiwitten om uit te kiezen als je wilt dat dit type eiwit deel uitmaakt van je dieet. Eiwitrijke vlees- en vissoorten kunnen gedurende de dag als onderdeel van maaltijden worden gegeten. Ze worden vaak opgenomen in lunch en diner, en je kunt ze gemakkelijk combineren als je verschillende smaken en texturen wilt.

Hieronder geven we je twee tabellen met eiwitrijk vlees en eiwitrijke vis.

Eiwitrijk vlees

Vlees is een centraal onderdeel van veel culinaire tradities, en de veelzijdige smaak en textuur maken het een smakelijke bron van eiwitten voor veel mensen. Veel soorten vlees zijn over het algemeen rijk aan eiwitten, en hieronder hebben we enkele van de opties opgesomd.

Vlees Eiwitgehalte (per 100 gram) Percentage van de totale energiewaarde
Gans, alleen vlees 22.8 58.5 %
Varkenslende, mager 22.3 84.2 %
Runderbovenbil 22.3 76.4 %
Fazant, alleen vlees 22.2 73.6 %
Fazant, met huid 21.7 51.8 %
Rundvlees, mager ( < 5 % ) 21.5 69.6 %
Kippenborst 21.5 58.6 %
Kalkoen, alleen vlees 21.3 81.6 %
Runderbiefstuk 21.3 69.9 %
Kalfslende 21.3 54.5 %
Varkenshaas, bijgesneden 21.2 74.5 %
Rundflanksteak 20.6 58.8 %
Kalfsbil 20.6 58.5 %
Kalfsborst 20.5 56.5 %
Konijn 20.4 70.1 %
Kalkoen, met huid 20.2 65 %
Eendenborst 19.4 67.4 %
Lamschouder 18.5 32.8 %
Eend, alleen vlees 18.3 58.7 %
Lamsbout 17.9 40.6 %

Het meest eiwitrijke vlees op onze lijst, als we kijken naar gram per 100 gram, is gans. Het bevat 22,8 gram eiwit per 100 gram ganzenvlees, wat overeenkomt met 58,5% van de totale energiewaarde.

Rundvlees

Zoals je waarschijnlijk weet, zijn er veel verschillende soorten rundvlees, wat ook blijkt uit het feit dat rundvlees het vaakst op onze lijst voorkomt, met vier van de in totaal twintig plekken. De soort met het meeste eiwit is runderbovenbil, met 22,3 gram per 100 gram, wat gelijk staat aan 76,4% van de totale energiewaarde.

Populair over de hele wereld biedt dit smaakvolle type rood vlees veel geweldige kookmogelijkheden. De vele soorten betekenen dat er genoeg ruimte is om te experimenteren met verschillende soorten om je favorieten te ontdekken. Over het algemeen heeft rundvlees een rijke, hartige smaak en een licht zoete smaaktoon.

Varkensvlees

Varkensvlees neemt ook meerdere plekken in op onze lijst, met magere varkenslende als hoogste. Het bevat 22,3 gram eiwit per 100 gram, net als runderbovenbil, en eiwit draagt 84,2% bij aan de totale energiewaarde, wat hoger is dan bij runderbovenbil.

Varkensvlees heeft een milde en licht zoete smaak. Het is mals, vooral als het goed bereid is, en kan de smaken van marinades en kruiden goed opnemen. Het wordt in veel keukens over de hele wereld gebruikt, wat betekent dat er een schat aan smakelijke recepten is om uit te kiezen.

Lam

Onderaan onze top 20 van eiwitrijke vleessoorten staat de lamsbout. Hoewel het op de 20e plaats staat, is het nog steeds een eiwitrijke optie met 17,9 gram eiwit per 100 gram, wat gelijk staat aan 40,6% van de totale energiewaarde. Lam heeft een kenmerkende, enigszins wilde smaak. Het is mals en heeft een licht zoete, grassige smaak, vooral bij jongere stukken.

Gevogelte

Een lijst van eiwitrijk vlees zou natuurlijk niet compleet zijn zonder gevogelte. We hebben al gans genoemd, maar ook fazant, kip, kalkoen en eend zijn aanwezig in deze top 20 van eiwitrijke vleessoorten.

Zoals je kunt zien, is er een groot verschil in het eiwitpercentage tussen bijvoorbeeld fazant of kalkoen met en zonder huid. Je kunt dieper ingaan op het eiwitgehalte van verschillende soorten kip als je meer wilt weten.

Over het algemeen heeft eend de neiging om een rijkere, gedurfdere smaak te hebben dan kip en kalkoen, maar vanwege hun van nature milde smaken zijn al deze eiwitrijke gevogeltes geweldig in het opnemen van smaken uit verschillende kruiden en marinades.

PNG_Version-Summer Soup with Spicy Lentils

PNG_Version-Summer Soup with Spicy Lentils

Eiwitrijke vis

Vis is een basisvoedsel in veel keukens over de hele wereld. Met zijn delicate texturen en een scala aan smaken van mild tot sterk, is vis een heerlijk ingrediƫnt met veel mogelijkheden. Bovendien tellen veel vissen als eiwitrijk voedsel.

Vis Eiwitgehalte (per 100 gram) Percentage van de totale energiewaarde
Tonijn 26.8 91.9 %
Kabeljauwkuit 23.2 77.6 %
Zalm, Pacifisch, wild 21.2 81.2 %
Leng 19.5 97.8 %
Snoekbaars 19.2 88.7 %
Snoek 19 85.2 %
Tong 18.7 88.3 %
Forel, regenboog 18.7 52.4 %
Forel, meer 18.6 52.2 %
Zalm, Atlantisch, wild 18.4 47 %
Schol 17.9 93.3 %
Zeeforel 17.9 83.8 %
Trout, sea 17.9 55 %
Makreel 17.8 38.8 %
Heek 16.3 94.9 %
Haring 16.5 35.8 %
Heilbot 12.3 28.3 %

Tonijn staat bovenaan de lijst met 26,8 gram eiwit per 100 gram, en maar liefst 91,9% van de totale energiewaarde in tonijn komt van eiwit. Tonijn is populair vanwege zijn stevige textuur en veelzijdigheid, waardoor het geschikt is voor veel verschillende gerechten, inclusief lunches en diners.

Echter, als we kijken naar het eiwitpercentage, staat tonijn "slechts" op de vierde plaats met leng, heek en schelvis erboven. In deze vissen draagt eiwit respectievelijk 97,8%, 94,9% en 93,3% bij aan de totale energiewaarde.

Zalm is waarschijnlijk ook een van de populairste vissen op onze lijst. Afhankelijk van het type bevat zalm meestal 18,4-21,2 gram eiwit per 100 gram, wat gelijk staat aan 47-81,2% van de totale energiewaarde. Met een heerlijke, rijke smaak en een malse, vlokkige textuur, is het een populaire keuze voor een grote verscheidenheid aan recepten en kan het de hele dag door genoten worden, van ontbijt tot lunch en diner.

Onderaan de lijst staat heilbot, een milde en zoete witvis met 12,3 gram eiwit per 100 gram, wat gelijk staat aan 28,3% van de totale energiewaarde. Hoewel het op de 17e plaats van onze lijst staat, wordt het nog steeds beschouwd als een eiwitrijke vis, omdat eiwit meer dan 20% van de totale energiewaarde uitmaakt.

Als je van dit soort overzichten houdt, moet je eens kijken naar onze tabellen met eiwitrijke groenten en eiwit in fruit. Je kunt ook deze algemenere presentatie van eiwitrijke voedingsmiddelen bekijken.

Ontdek meer in onze artikelen: