Eiwit in kip

Eiwit in kip

Eiwitten dragen bij tot de instandhouding en de groei van spiermassa en draagt bij aan de instandhouding van sterke botten. In dit artikel richten we ons op het eiwitgehalte in de verschillende delen van een kip – je ziet, het eiwit is niet gelijkmatig verdeeld over een hele kip.

Kip is een basis ingrediënt in vele keukens in verschillende vormen. Het wordt vaak gebruikt in sandwiches en bagels, maar ook in dinerrecepten waarbij een hele kip of een aantal delen worden bereid en geserveerd met bijvoorbeeld groenten of een salade.

Hieronder bespreken we het eiwitgehalte van kipfilets, kippendijen, kippenvleugels en kippenlever.

Eiwit in een kipfilet

Kipfilet met huid bevat ongeveer 21,5 gram eiwit per 100 gram. Het eiwit is goed voor 58,6% van de totale energiewaarde.

Kipfilets worden gecategoriseerd als wit vlees. De term 'wit vlees' verwijst naar de lichtere kleur wanneer het gekookt is, in contrast met de donkerdere poten (dijen en drumsticks). Ze zijn ongelooflijk veelzijdig in de keuken en geschikt voor grillen, bakken, roerbakken en zelfs pocheren. Hun milde smaak dient als een goede basis, je kan kip bijvoorbeeld goed combineren met verschillende kruiden en sauzen.

Eiwit in kippendijen

Kippendijen bevatten ongeveer 18,7 gram eiwit per 100 gram, wat bijdraagt aan ongeveer 49% van de totale energiewaarde.

Dijen maken deel uit van het been van de vogel, gelegen boven het kniegewricht, geclassificeerd als donker vlees, in tegenstelling tot de borst. De term 'donker vlees' komt van de rijkere, donkerdere kleur in vergelijking met het 'witte vlees' van de borst. Dijen zijn veelzijdig en geschikt voor langzame kookmethoden die hun smaak naar boven halen, maar ook voor grillen of roosteren.

Eiwit in kippenvleugels

Het eiwitgehalte in kippenvleugels is ongeveer 19,2 gram per 100 gram, wat neerkomt op 41,8% van de totale energiewaarde.

Vleugels worden vaak geserveerd als voorgerechten, gebarbecued, gebakken of gefrituurd en bedekt met verschillende smaakvolle sauzen. Hun kenmerkende, vaak knapperige textuur en dat je het direct van het bot kan eten, maken vleugels een populaire keuze in veel keukens.

Eiwit in kippenlever

Kippenlever bevat ongeveer 19,1 gram eiwit per 100 gram. Het eiwitgehalte vormt 66,7% van de totale energiewaarde.

Kippenlevers worden vaak gebruikt in patés en spreads, gesauteerd met uien, of fijngehakt in gerechten zoals dirty rice. Het is verschillend van spierdelen zoals borst, dijen en vleugels omdat het een orgaan is. Ondanks de sterke, kenmerkende smaak, die misschien niet iedereen aanspreekt, kan dit deel van de vogel een heerlijke toevoeging zijn aan een uitgebalanceerd dieet.

Misschien wilt u ook lezen over eiwit in avocado of eiwit in ei. U kunt ook ons artikel over eiwitrijke vlees- en vissoorten bekijken.

Vragen over eiwit in kip

Kip is een populair ingrediënt en wordt beschouwd als een basisvoedsel in de meeste delen van de wereld. Om een overzicht te krijgen van wat er te weten valt over eiwit in kip, bekijk de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen erover hieronder.

Is kip een goede bron van eiwit?

Ja, kip kan een bron van eiwit zijn en deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet.

Verliest kip eiwit als het gekookt wordt?

Nee, koken vermindert het eiwitgehalte van kip niet significant. De hitte van het koken denatureert de eiwitstructuren, maar de algehele eiwitinhoud blijft grotendeels hetzelfde.

Ontdek meer in onze artikelen:

Eiwit in gangbare voedingsmiddelen

Eiwit in cottage cheese

Soorten eiwitten in voedsel

*Een gevarieerde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk.