Eiwit in ei

Eiwit in ei

Eieren zijn een bekende bron van eiwit, dat ons helpt voor het behoud van sterke botten en spiermassa. In dit artikel duiken we in het eiwitgehalte en de verdeling in eieren.

Hoeveel eiwit zit er in een ei?

Het totale eiwitgehalte in een ei hangt af van de grootte. Uiteraard bevat een groter ei meer eiwit dan een kleintje, maar de relatieve hoeveelheid is hetzelfde. Over het algemeen bevatten eieren 12,3 gram eiwit per 100 gram, wat gelijk staat aan 36,7 % van de totale energiewaarde.

In veel regio's is de veelgebruikte maat van eieren 'groot'. Grote eieren worden vaak beschouwd als de standaard of standaardmaat voor veel recepten, tenzij anders aangegeven. Ze wegen doorgaans tussen de 50-55 gram, en er zit meestal 6,2-6,8 gram eiwit in een ei van deze grootte. Middelgrote eieren die ongeveer 45 gram wegen, bevatten 5,5 gram, en een kleintje van ongeveer 40 gram bevat ongeveer 4,9 gram.

Het eiwit is niet gelijkmatig verdeeld. Gemiddeld nemen de eiwitten ongeveer 60-65 % voor hun rekening, terwijl de dooiers de resterende 35-40 % bijdragen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in het lezen over het eiwitgehalte van avocado's en hoeveel eiwit er in een banaan zit.

Eiwit in eiwitten

Het eiwit bevindt zich voornamelijk in de eiwitten, wat de heldere, stroperige vloeistof is die de gele dooier omringt. Eiwit bevat 10,2 gram eiwit per 100 gram, wat bijdraagt aan 92,7 % van de totale energiewaarde.

Het eiwit in ei draagt bij aan hun unieke eigenschappen bij het koken. Door ze op te kloppen kan er schuim ontstaan dat vaak wordt gebruikt in recepten zoals meringues en soufflés. De eiwitten in ei hebben ook bindende eigenschappen, waardoor ze kunnen dienen als een bindmiddel in gerechten zoals gehaktbrood of groenteburger patties.

Eiwit in eierdooiers

Eierdooier bevat 15,6 gram eiwit per 100 gram, en eiwit maakt ongeveer 19,8 % uit van de totale energiewaarde.

Bij het koken dragen de dooiers bij aan de romige smaak en textuur. Ze worden vaak gebruikt bij het bakken om vocht toe te voegen en bij te dragen aan de kleur en zoetheid van je bakcreatie. In custards, sauzen en dressings worden de dooiers als een verdikkings- en stabiliseringsmiddel gebruikt.

Eiwitgehalte van gekookte eieren

Het eiwitgehalte in hardgekookte eieren is hetzelfde als in rauwe eieren, wat neerkomt op ongeveer 6,2-6,8 gram in een standaard ei van 50-55 gram, overeenkomend met 12,3 gram eiwit per 100 gram. Opmerkelijk is dat het eiwit in gekookte eieren net zo hoogwaardig is als de eiwitten in rauwe eieren. Eieren bevatten zogenaamd compleet eiwit en het koken verandert noch de kwaliteit noch de hoeveelheid ervan.

Eieren kunnen op talloze manieren worden bereid. Het eiwit in eiwitten en dooiers bestaat uit complexe moleculen die kunnen denatureren, dat wil zeggen ontvouwen en nieuwe structuren vormen, wanneer ze worden blootgesteld aan hitte. Dit denaturatieproces is wat vloeibare, rauwe eieren transformeert in gekookte, gebakken of gepocheerde eieren met verschillende niveaus van stevigheid. Hoewel sommige kookmethoden de textuur en smaak kunnen beïnvloeden, blijft het eiwitgehalte onveranderd, ongeacht hoe je besluit het te koken.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in onze artikelen over eiwit in kip en eiwit in skyr.

*Een gevarieerde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk.