Salades zijn niet alleen geschikt als bijgerecht. Een heerlijke salade met smakelijke ingrediënten werkt uitstekend als diner en de beste maaltijdsalades zijn gevuld met heerlijke texturen en smaken die de smaakpapillen prikkelen. Doordat ze zo fris en kleurrijk zijn, zijn ze onweerstaanbaar, en als aanvulling op een groter diner vormen ze een verfrissend tegenwicht voor zwaardere gerechten.
Lees verder voor meer informatie over onze recepten voor maaltijdsalades met allerlei interessante, soms Midden-Oosterse smaken die je gewoon eens moet proberen.
1. Traditionele rucolasalade
Een perfect diner of bijgerecht is rucolasalade. Deze traditionele rucolasalade uit het Midden-Oosten met walnoten en granaatappelpitjes is kleurrijk en zit vol levendige smaken. Van peperige rucola en zoetzure granaatappel tot milde avocado en zoute feta: het is een ongelooflijk lekker bijgerecht bij andere traditionele gerechten zoals fatteh met aubergine en aardappelkibbeh, of op zichzelf met knapperig brood erbij.
De rijke vinaigrette met balsamico waarmee deze maaltijdsalade is aangemaakt, brengt de lichte kruidigheid van de rucola perfect in balans. De avocado en walnoten voegen heerlijke texturen toe – zowel romig als knapperig.
Zie het recept voor de Traditionele rucolasalade >
2. Caesarsalade met kip en feta
Een ander prachtig recept voor een maaltijdsalade is onze caesarsalade met kip en feta. Hij wordt gemaakt met verse sla, tomaten en avocado, en met malse kipfilet, waardoor je een maaltijdsalade krijgt die als hoofdgerecht kan worden gegeten. Met zoute feta, krokante zelfgemaakte broodcroutons en de kenmerkende frisse dressing die op smaak wordt gebracht met ansjovis, kappertjes, augurken en citroensap is onze versie van deze klassieker een perfecte salade of aanvulling op je diner.
Zie het recept voor de Caesarsalade met kip en feta >
3. Quinoasalade met feta en geroosterde groente
Een ander heerlijk gerecht om bij het diner te serveren is deze quinoasalade met feta en geroosterde groente. Deze stevige maaltijdsalade is een smaakvol gerecht met quinoa, flespompoen, rode paprika, rode ui en courgette. Door de verschillende groenten met knoflook en oregano in de oven te roosteren worden ze ongelooflijk lekker en licht gekaramelliseerd. De quinoa heeft een heerlijke nootachtige smaak, terwijl de zoute en frisse feta de zoetheid van de groente en de honingvinaigrette uitstekend aanvult en in evenwicht brengt.
Zie het recept voor de Quinoasalade met feta en geroosterde groente >
4. Watermeloensalade met saladekaas
Zoet en fris, dat is onze watermeloensalade met saladekaas. Hij wordt gemaakt met verse watermeloen, tomaten en komkommer en is gegarandeerd onweerstaanbaar. Hij is ook nog eens perfect te combineren met vlees, geroosterde groente, knapperig brood en dergelijke.
De salade wordt op smaak gebracht met zoute witte kaas, aromatische koriander, zure limoen en een beetje rode chilipeper en heeft daardoor een complex smaakprofiel dat steunt op de heerlijke combinatie van zoet en zout. Probeer deze salade als voorgerecht om je smaakpapillen wakker te schudden of gebruik hem als zoet en fris bijgerecht bij een hoofdgerecht.
Zie het recept voor de Watermeloensalade met saladekaas >
Geniet van een heerlijke salade als tussendoortje of lichte maaltijd bij het diner.
Onze eenvoudige recepten voor maaltijdsalades kunnen worden gebruikt voor het maken van heerlijke gerechten die kunnen worden geserveerd als voorgerecht, lichte maaltijd of bijgerecht. Aangezien ze allemaal vrij snel en gemakkelijk te maken zijn, kun je zelfs een paar verschillende salades maken om iets te kiezen te hebben.
Als bijgerecht past een kleurrijke maaltijdsalade uitstekend bij een warme soep, maar je kunt hem ook serveren met wat heerlijke hapjes of snacks, waarvan er veel gevuld zijn met kaas of andere hartige en stevige ingrediënten en dus best een fris en licht bijgerecht kunnen gebruiken. Om je maaltijdsalade wat extra's te geven, kun je hem ook serveren met sneetjes brood of met een combinatie van verschillende dips en platbrood.