Rol het deeg voor de appeltaart uit tussen twee vellen bakpapier. Zo kun je het gemakkelijker overbrengen naar een springvorm of taartvorm en loop je niet het risico dat het deeg aan het aanrecht blijft plakken bij het uitrollen. Als je bloem gebruikt bij het uitrollen van het deeg, gebruik er dan maar weinig van, want als je te veel gebruikt, kan de bodem hard worden. Het deeg moet een zachte en kruimelige textuur hebben wanneer het wordt gebakken. Je kunt restjes deeg gebruiken om de randen van de taart te versieren. De eenvoudigste manier om dunne appelschijfjes te snijden is met een mandoline. Daarmee worden de schijfjes gelijkmatig en minimaliseer je het risico dat je in je vingers snijdt.
Een heerlijk en elegant dessert dat indruk maakt met de prachtige schikking van de appelschijfjes. We hebben wat nuttige informatie en feiten voor je verzameld, waarmee je rustieke appeltaart zeker zal lukken. Hieronder lees je er alles over!
Boter
|
150 g |
---|---|
Suiker (ca. 1 ½ dl)
|
125 g |
Eieren
|
|
Speciale tarwebloem (ca. 3 dl)
|
175 g |
Bakpoeder
|
2 tl |
Eieren
|
|
---|---|
Suiker (ca. 1 dl)
|
85 g |
Zure room, 18%
|
2 dl |
Stevige appels, in dunne partjes gesneden
|
Poedersuiker
|
---|
Wie zegt dat een taart ingewikkeld moeten zijn? Niet met ons makkelijke recept voor appeltaart. De bodem is gemaakt van een deeg met boter, suiker, ei, bloem en bakpoeder. Daardoor is hij zoet en kruimelig met een stevige, bijna koekjesachtige textuur. Om deze zoetheid in evenwicht te brengen, is de taart gevuld met een zureroomvulling en gedecoreerd met stevige appelpartjes. Als finishing touch is de taart bestrooid met poedersuiker.
Wil je je verdiepen in de Franse gastronomie en patisserie? Bekijk ons recept voor crêpes suzette die zijn gedrenkt in een heerlijke sinaasappelsaus of onze zoetzure kersenclafoutis. Probeer voor een licht en elegant tussendoortje onze chocolademacarons met een laag ganache van pure chocolade.
Deze makkelijke Franse appeltaart is niet alleen een voorbeeld van een mooi en heerlijk dessert, maar ook van artistieke creativiteit. Of je de appelpartjes elkaar nu netjes laat overlappen in een concentrische cirkel zodat een rozetpatroon ontstaat, of er een ander patroon mee maakt, het is altijd de moeite waard, zowel qua smaak als qua uiterlijk. Het is een dessert dat bij elke hap helemaal tot zijn recht komt.
Omdat appels de hoofdrol spelen, is het essentieel om de juiste te kiezen. Maar je hoeft je niet te beperken tot één soort. Het gebruik van verschillende appelrassen zal alleen maar bijdragen aan de smaak. Zure appels zoals bijvoorbeeld Granny Smith of Cortland-appels, zijn ideaal voor het bakken van taarten omdat ze een textuur hebben die stevig blijft tijdens het bakken ze hun vorm behouden. De zure smaak van de appels brengt ook de zoete ingrediënten van de taart perfect in balans.
De appels worden voorzichtig in een gladde, romige vulling gedrukt die is gemaakt van zure room, eieren en suiker. Maar laat je niet misleiden door de eenvoudige vulling; deze taart is de ultieme publiekstrekker. Niet alleen brengt de vulling smaak op tafel, maar hij voegt ook een mooie lichte textuur toe aan de stevige bodem en appels. Dor de combinatie van zoete en zure aroma's, en knapperige en fluweelzachte texturen, is onze gemakkelijke appeltaart een klassiek dessert die bijna iedereen heerlijk vindt.
Geef de taart wat meer pit door kaneel en walnoten aan de mix toe te voegen. Volg ons recept voor appeltaart en voeg gemalen walnoten toe aan het deeg. Dat geeft de bodem wat extra knapperigheid en een zoet, nootachtig aroma. Doe in dunne plakjes gesneden appels in een kom met kaneel, basterdsuiker en versgeperst citroensap en meng goed. Je kunt ook nootmuskaat en kruidnagel toevoegen aan de kaneel voor een extra herfstachtig gevoel. Schik de appels op de vulling en bak de taart in de oven.
Voor extra zoetheid haal je de taart na 20-25 minuten bakken uit de oven en bestrijk je hem met ahornsiroop. Bak de taart daarna nog 10-15 minuten.