Met een effectief proces voor het schillen, ontpitten en snijden van de appels wordt dit recept veel gemakkelijker te maken. Met een appelboor, als je die hebt, kun je waarschijnlijk het snelst de klokhuizen verwijderen, zodat je de appels na het schillen sneller en gemakkelijker in kleine stukjes kunt snijden. Je kunt het klokhuis natuurlijk handmatig met een mes verwijderen. Schil de appels eerst. Snijd ze vervolgens in de lengte in kwarten en verwijder het klokhuis en de pitjes door van boven naar beneden te snijden. Gebruik hiervoor eventueel een kleiner mes. Vergeet niet om het steeltje te verwijderen. Afhankelijk van de appels die je gebruikt, moet je misschien iets meer of minder suiker toevoegen. Vergeet dus niet om de appelmoes te proeven voordat je hem het vuur haalt om te zien of je meer suiker moet toevoegen als de appels zuur waren, of dat hij al zoet genoeg is als je zoete appels hebt gebruikt.
Met dit recept maak je snel en gemakkelijk een appelmoesdessert. Zo kun je snel iets op tafel zetten voor gasten of als je trek krijgt in iets zoets. Lees verder voor meer informatie over appelmoesdesserts.
Vanillepeultjes (de zaadjes eruit) of een overeenkomstige hoeveelheid vanillepasta
|
|
---|---|
Reit suiker
|
1½ el |
Fijn geraspte citroenschil (onbespoten)
|
1 tl |
Versgeperst citroensap
|
2 el |
Volvette room
|
1½ dl |
Appels, bijv. Belle de Boskoop
|
¾ kg |
---|---|
Water
|
1 dl |
Reit suiker
|
125 g |
Fijn geraspte gember
|
1 tl |
Pure geschaafde chocolade (ongeveer 55% cacao)
|
---|
Er zijn veel verschillende soorten desserts met appelmoes; je kunt appelmoes gebruiken in cake, muffins, pannenkoeken, donuts enz. Maar hoewel er appelmoesdesserts in overvloed zijn, is dit recept uniek. Met de klassieke appelmoes maken we een heerlijk, verrassend dessert met gember en citroen – een moderne draai aan een bekende klassieker. De zoetzure appelmoes bevat gember die verwarmt, wat contrasteert met ijskoude room met een stevige, opvallende en pittige citroensmaak. Om het geheel af te maken wordt het appelmoesdessert gegarneerd met pure geschaafde chocolade voor een bitterzoete complexiteit.
Als je meer appelrecepten zoekt, bekijk dan onze appelcake, apfelstrudel of appeltaart – allemaal een perfecte combinatie van zoet gebak en zure appels.
Wat zo mooi is aan het maken van appeldesserts, is dat er zoveel verschillende appels zijn om uit te kiezen. Door een andere appel te kiezen, kunt je ons appelmoesdessert een heel ander smaakprofiel geven. Als je kiest voor een zure soort zoals goudrenet, jonagold of Granny Smith krijg je een appelmoes die aan de zure kant is. Gebruik voor een zoeter smakende appelmoes appels zoals Cox's Orange Pippin, Fuji, Gala of golden delicious. Zachte appels zoals golden delicious en Gala zijn uitstekend geschikt voor het maken van appelmoes, omdat ze snel kunt gaarkoken, wat je tijd bespaart op het fornuis. Met meer knapperige appels zoals Granny Smith of Fuji maak je een grovere moes. Experimenteer om erachter te komen met welke appelvariëteit of combinatie van verschillende appels je het perfecte dessert met appelmoes voor jou maakt.
Dit dessert met appelmoes is een perfect voorbeeld van een appelparfait vol smaak van gember en citroen. In het algemeen worden appelparfaits meestal gemaakt door laagjes appelmoes af te wisselen met een krokante topping zoals muesli en yoghurt of een vla-achtige crème. In dit recept heeft de appelparfait maar één laag appelmoes en een topping van zachte citroenroom, wat zorgt voor een heerlijke smaakcombinatie. Onze gemberappelmoes, die deze appelparfait uniek maakt, krijgt een warme, pittige en licht peperige smaak door de aromatische verse gember, waardoor het vrij eenvoudige recept een complexe smaakervaring wordt.
Experimenteer met verschillende texturen door een krokant element toe te voegen aan dit zachte appelmoesdessert. Maak een snelle, zelfgemaakte havermoutcrunch door slechts 3 ingrediënten te combineren: ongekookte havermout, basterdsuiker en gesmolten boter. Meng door elkaar en bak het mengsel ongeveer 10 minuten in de oven om een gouden, krokante topping te maken.
Je kunt de citroenroom bovenop het appelmoesdessert garneren met deze havermoutcrunch of je kunt het in lagen door de appelmoes doen, waardoor een meer typisch uitziende appelparfait ontstaat. Begin met een laag appelmoes, dan een laag citroenroom, dan amandelcrunch, en herhaal dit. Werk de lagen daarna af met pure geschaafde chocolade of een mix van chocolade en fijngehakte amandelen als je ook een aardse, nootachtige smaak aan het appelmoesdessert wilt toevoegen.
Voor een meer aromatische appelsmaak in de appelmoes vervang je het water door appelsap.