Het is belangrijk om het cakebeslag niet te veel te mixen, omdat de textuur van de appelcake daardoor mislukt en je een zware en dichte cake krijgt in plaats van een luchtige. Begin altijd met de natte ingrediënten en vouw er dan de droge ingrediënten in. Gebruik verse appels om extra vocht aan de cake toe te voegen. Verwijder het klokhuis uit de appels door een appelboor in het midden van de appel te steken en naar beneden te duwen. Je kunt de appels ook halveren, het klokhuis eruit verwijderen met een meloenboller of mes en het steeltje met een klein mesje wegsnijden. Vergeet niet om de appelschijfjes onder te dompelen in water om te voorkomen dat ze bruin worden, tenzij je ze meteen gebruikt.
Met ons recept voor verse appelcake maak je gemakkelijk een heerlijke, smeuïge cake met een aangename kaneelsmaak. We hebben een paar van de meest gestelde vragen over appelcake beantwoord, zodat je zelf aan de slag kunt.
Zure appels, bijv. Gloster
|
4 |
---|---|
Eieren
|
2 |
Suiker (ca. 1¾ dl)
|
150 g |
Gesmolten boter
|
50 g |
Melk
|
dl |
Speciale tarwebloem (ca. 2½ dl)
|
150 g |
Bakpoeder
|
1 tl |
Gemalen kaneelpoeder
|
1½ tl |
Poedersuiker
|
|
---|---|
Zure room 18%
|
2½ dl |
Geniet van een heerlijk smeuïge cake boordevol verse appels. Dit eenvoudige recept voor appelcake is gemaakt met een rijke boterige zachte cakebasis die alleen maar lekkerder wordt met de zure appelschijfjes erbovenop, waardoor de verder zachte cake een mooie bite krijgt. De appels zijn bestrooid met kaneel, wat ze een kruidig tintje geeft – een perfecte combinatie. Onze onweerstaanbare appeltraktatie is versierd met een dun laagje poedersuiker, wat de cake een mooie finishing touch geeft. Geniet van een royale plak van deze cake met een bolletje zure room en een kopje thee.
Bekijk onze andere appelrecepten, zoals een elegante appeltaart vol sappige appelaroma’s of een rustieke Franse appelgalette geserveerd met zure room. Probeer voor een wat machtigere portie onze Weense apfelstrudel met rozijnen en gemengde noten.
Een stevige, fruitige, niet overdreven zoete cake met een warm kaneelaroma en lichte citrustonen is precies wat je nodig hebt om je lekkere trek in cake te stillen. Deze luchtige cake is vergelijkbaar met sponscake maar minder dicht en zwaar, en is de perfecte basis voor je appelschijfjes. Het is een zachte en lichte roombotercake, die de textuur van de appels heerlijk aanvult.
Deze cake heeft precies de juiste hoeveelheid zoete en zure smaken met een delicate caketextuur. De zuurheid van de appels wordt perfect in evenwicht gehouden door de zoete smaak van de cake, wat dit gebak ideaal maakt voor iedere gelegenheid, of het nu als dessert of als lunchhapje is.
Wat is een appelcake zonder friszure appels? De appels geven de perfecte hoeveelheid zuurheid en vocht aan de appelcake zonder de zoete smaken te overschaduwen. Je kunt iedere soort zure appels kiezen, zoals Granny Smith, Gloster of Honeycrisp, of zelfs verschillende soorten appels combineren om een complexe smaak en een heerlijke mix van texturen te krijgen. Zolang je appels kiest die stevig zijn en hun vorm behouden, wordt het altijd lekker.
Voor een zoetere ervaring kun je de klassieke kaneel-appelcake bestrijken met een dun laagje warme citroen- of abrikozenjam. Dat geeft de cake een mooie glans en een gouden kleur. Verhit een paar eetlepels van je favoriete jam in een klein pannetje totdat hij smelt en een vloeibare, honingachtige consistentie krijgt. Je kunt een beetje water toevoegen als de jam te dik lijkt. Bestrijk de cake met de warme jam nadat je hem uit de oven hebt gehaald en serveer hem meteen. De zoete jam zorgt voor een mooi evenwicht met de zure appels en voegt een extra fruitige smaak toe.
Als alternatief voor de jam kun je ook een karamelsaus over de cake druipen die je maakt met basterdsuiker, volvette room en water. De combinatie van appels en karamel is perfect voor zoetekauwen die graag zoete en zure smaken met elkaar combineren. Leg er een flinke schep slagroom naast als finishing touch. Je kunt ook gewoon voor het bakken wat basterdsuiker over de appels strooien. Hierdoor worden de appels gekarameliseerd, waardoor ze mooi goudkleurig worden.