De beste tip voor het maken van de perfecte appel-kaneelhavermout is om de juiste hoeveelheid vloeistof te gebruiken. Als je teveel vloeistof gebruikt, krijg je een soepachtige consistentie, terwijl te weinig de havermout droog en moeilijk te eten maakt. Een goede vuistregel is om een verhouding van ca. 1:2 te gebruiken, zoals we in ons recept doen, zij het met wat meer vloeistof om het zachter te maken omdat je ook appels en opgewarmde melk toevoegt. De textuur van de havermout moet idealiter dik, romig en glad zijn. De havermout moet nog steeds een beetje een bite hebben en enigszins taai zijn, dus niet helemaal zacht.
Het maken van een lekker ontbijt of middagsnack gaat snel en eenvoudig met ons eenvoudige recept voor appel-kaneelpap. Lees hieronder verder en ontdek er alles over!
vezels | 36,2 gram vezels |
eiwit | 22,7 gram eiwit |
koolhydraten | 91,4 gram koolhydraten |
vet | 66 gram vet |
Havermout
|
2 dl |
---|---|
Zout
|
¼ tl |
Koud water
|
450 ml |
Appel
|
1 |
---|---|
Boter
|
2 el |
Kaneelpoeder
|
1 tl |
Vloeibare honing
|
1 el |
Grof gehakte hazelnoten
|
4 el |
---|---|
Granola
|
1 dl |
Arla Biologische halfvolle melk
|
400 ml |
Gewone havermout is in veel landen een standard ontbijt, maar het serveren met heerlijke toppings tilt het naar een hoger niveau. De zoet-pittige rode appels bestrooid met verwarmende kruiden zijn zo'n smakelijke topping. Wanneer appels worden gebakken, wordt het knapperige fruit zacht, maar ze behouden toch nog een klein beetje knapperigheid.
Als de partjes appel echter in de pan karamelliseren, wordt hun smaak zoeter en intenser. De combinatie van de natuurlijke smaak en de verwarmende, zoet-kruidige kaneel is heerlijk. Als zodanig is deze appel-kaneelhavermout een must-try als je van havermout als ontbijt houdt - en zelfs als je dat normaal niet doet!
Het serveren van je appel-kaneelhavermout met warme melk maakt het nog romiger en geeft het een extra rijkdom, zowel in consistentie als smaak. Door de warme melk eerst lichtjes te kloppen krijgt deze een heerlijk schuimige textuur die de combinatie nog lekkerder maakt.
Een dampende kom romige appel-kaneelhavermout zal je zeker nog uren lekker warm en tevreden achterlaten. Dit maakt het perfect als een manier om de dag te beginnen en je aan de gang te houden tot de lunch. Je kunt het echter ook proberen als een snack op middagen waarop het diner nog lichtjaren weg lijkt te zijn.
Als dit recept je heeft geïnspireerd om andere geweldige havermoutrecepten te proberen, dan raden we je aan om ook onze recepten voor overnight oats en baked oats te bekijken, die beide gemakkelijk kunnen worden gemaakt en hetzelfde smaakprofiel hebben als deze heerlijke appel-kaneelhavermout. Ze kunnen ook ontbijt of als snack worden gegeten.
Appel-kaneelhavermout wordt alleen maar lekkerder met zorgvuldig geselecteerde toppings. Om een beetje contrast te creëren met de zachte pap en malse gebakken appels met kaneel, raden we granola en gehakte hazelnoten aan. Deze nootachtig smakende toppings voor appel-kaneelhavermout bieden een geweldige crunch, wat zorgt voor een veelzijdige eetervaring en elke hap interessant houdt.
Als je geen genoeg kunt krijgen van kaneel, kun je de pap zelf op smaak brengen met dit verwarmende kruid om een nog intensere appel-kaneelhavermout te maken. Andere kruiden die mooi bij deze kaneel passen, voor het geval je de smaak een beetje wilt versterken, zijn citrusachtige kardemom en zoet-pittige nootmuskaat.
Een eenvoudige manier om te experimenteren met het smaakprofiel zonder het fundamenteel te veranderen, is door verschillende granola's te gebruiken. De eenvoudigste manier om een versie te maken die perfect aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren, is natuurlijk om je eigen versie te maken. Als je niet zeker weet hoe je moet beginnen met het maken van je eigen appel-kaneelhavermout topping, kun je tips en inspiratie vinden in onze recepten voor een klassieke granola met zaden en noten en ons recept voor kokosgranola.