Apfelstrudel

Apfelstrudel

40 min.
Geniet van een geliefd Oostenrijks dessert – de apfelstrudel. Dit gebak heeft een bladerige korst die bestaat uit fijne laagjes deeg en binnenin een vulling van sappige, zure appels, rozijnen en diverse noten. Bestuif de strudel met poedersuiker en serveer hem lauw met een lepel slagroom. Guten Appetit!
https://www.arla.nl/recepten/apfelstrudel/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gewone oven).
  • Schil de appels en snijd ze in blokjes. Hak de noten grof en meng ze met de suiker, rozijnen en kaneel.
  • Rol het deeg uit op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de vulling over ⅔ van het bladerdeeg en rol op. Bestrijk met losgeklopt ei.
  • Bak ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen op de bakplaat. Bestuif met poedersuiker en serveer met slagroom.
Eet smakelijk!
Tip

De beste appels voor een apfelstrudel zijn zowel zoet als zuur. Honeycrisp-appels zijn zoet met een cidersmaak, niet te zuur en stevig genoeg om hun vorm te behouden wanneer ze worden gebruikt om mee te bakken. We raden aan om Granny Smith-appels te gebruiken als je de voorkeur geeft aan een wat zuurdere strudel die zijn vorm behoudt. Je kunt ook twee soorten appels gebruiken voor je strudel om de perfecte smaakbalans te creëren.

Tip

Wanneer de vulling uitgespreid is en je de strudel wilt oprollen, moet je oppassen dat je het deeg niet scheurt. Het deeg is delicaat en soms moeilijk met de hand te rollen. Til een uiteinde van het bakpapier op en gebruik dit om de strudel op te rollen. Stop geregeld tijdens het rollen om de randen naar binnen te vouwen. Zo blijft de vulling in de strudel en vermijd je scheuren in het deeg.

Vragen over apfelstrudel

Als je van appels houdt, zul je dol zijn op ons recept voor apfelstrudel met bladerdeeg. We hebben enkele van de meest gestelde vragen beantwoord over dit beroemde Oostenrijkse gebak met zoete en zure appels, rozijnen, gemengde noten en kruiden. Hieronder lees je er alles over!

Wat is een apfelstrudel?
De beroemde apfelstrudel is een traditioneel Weens gebak met een bladerige korst, gekruide appels, rozijnen en noten. De originele Wiener Apfelstrudel is gemaakt met strudeldeeg dat uit vele fijne lagen bestaat, maar je kan hem ook maken met bladerdeeg, zoals in dit recept voor apfelstrudel. Welk deeg je ook gebruikt, dit dessert is ongelooflijk lekker en perfect voor de herfst en winter. Het kan zonder iets bij of met een toefje slagroom, vanillesaus of roomijs worden geserveerd. Iedereen zal het heerlijk vinden!
Hoe maak je een apfelstrudel?
Met ons apfelstrudelrecept maak je snel en makkelijk een bladerig en knapperig met appel gevuld dessert. Maak de vulling van appels, gehakte noten, suiker, rozijnen en kaneel en zet deze even opzij. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier en spreid de vulling over ⅔ van het deeg. Rol op en bestrijk met ei. Bak ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Laat de strudel wat afkoelen, bestuif met poedersuiker en serveer met slagroom.
Kun je apfelstrudel invriezen?
De beste manier om apfelstrudel in te vriezen is om dat te doen voordat je de strudel bakt, zodat hij niet klef wordt. Volg het recept en zorg dat de vulling goed in het deeg gewikkeld is. Wikkel vervolgens de hele strudel stevig in bakpapier. Plaats de verpakte strudel in een diepvrieszakje of doos om hem te beschermen tegen ijs en vriesbrand en plaats hem in de vriezer.
Moet de apfelstrudel in de koelkast?
Apfelstrudel kan het best worden gegeten de dag waarop hij is gemaakt. Zo geniet je het meest van de bladerige en knapperige textuur. Je kunt de strudel in de koelkast bewaren, maar dan is hij niet zo lekker als wanneer hij vers is gemaakt, omdat het deeg in de koelkast zachter wordt en iets van zijn bladerigheid verliest. Je kunt de apfelstrudel een nacht afgedekt op het aanrecht laten staan en de volgende dag opeten. Maar als je hem langer wilt bewaren, moet je hem in de koelkast in een luchtdichte doos bewaren. Zo blijft hij ongeveer 2-3 dagen vers.
Hoe warm je apfelstrudel opnieuw op?
Apfelstrudel moet lauw gegeten worden. Om je strudel opnieuw op te warmen, zet je hem ongeveer 10 minuten in de oven op 180 °C. Je kunt het deeg afdekken met folie voordat je het in de oven plaatst. Verwijder de folie na 10 minuten en bak nog 2-5 minuten totdat het knapperig aanvoelt aan de bovenkant. Je kunt een strudel ook in de magnetron opwarmen, maar het beste resultaat krijg je met de oven.
Welk deeg wordt gebruikt voor apfelstrudel?
Een traditionele Weense apfelstrudel wordt gemaakt met een bladerig strudeldeeg dat bestaat uit bloem, zout, water en boter of olie. Het strudeldeeg wordt gekneed tot het zijdezacht is en kan flinterdun worden uitgerekt. In ons apfelstrudelrecept gebruiken we boterig, zoet bladerdeeg. Je kunt er makkelijk mee werken, je kunt het in de vriezer bewaren voor wanneer je plots zin hebt in apfelstrudel en je hoeft het niet zelf te maken. Bovendien is dit deeg bladerig, licht en knapperig, waardoor het perfect is in combinatie met een zoete appelvulling.

Ingrediënten

Ingrediënten
Zure appels
3 3
Gemengde noten, bijvoorbeeld hazelnoten, walnoten en pistachenoten
1½ dl
Suiker
¾ dl
Sultanarozijnen
1 dl
Gemalen kaneelpoeder
1 tl
Gekoeld bladerdeeg ca. 400 g
1 vel
Ei
1
Volvett room 38%
300 ml
Poedersuiker

Traditionele Weense apfelstrudel met bladerdeeg

Wenen, we komen eraan! De traditionele Weense apfelstrudel heeft een bladerige korst gevuld met sappige, met kaneel gekruide appels, rozijnen en noten en is veel makkelijker te maken dan je zou denken. Hoewel de originele Weense versie wordt gemaakt met een strudeldeeg dat flinterdun wordt uitgerekt, maken we voor ons apfelstrudelrecept gebruik van kant-en-klaar bladerdeeg.

De boter wordt in het bladerdeeg gevouwen, waarna het als één vel wordt uitgerold. Het deeg krijgt zijn luchtige structuur door de laagjes boter. Aangezien de strudel een zware vulling moet kunnen vasthouden zonder uit elkaar te vallen, is dit bladerdeeg een geweldig alternatief, omdat het nog steeds een bladerige korst biedt voor het Weense gebak. Daarnaast is het boterige, luchtige bladerdeeg een heerlijke aanvulling op om het even welk dessert.

Probeer de Oostenrijkse Apfelstrudel als dessert

Apfelstrudel is een indrukwekkend dessert dat perfect past bij een speciale gelegenheid of feestdag. Veel mensen denken misschien dat de strudel moeilijk te maken is, maar het is veel makkelijker dan je denkt en hij smaakt fantastisch bestrooid met poedersuiker en wat slagroom erbij.

Als je van ijs houdt, kun je de apfelstrudel serveren met eenvoudig maar heerlijk vanilleroomijs en eventueel nog wat slagroom. De combinatie van koud roomijs en lauw deeg smelt op je tong en de lichte, zoete slagroom past daar perfect bij. Geniet van de strudel met een kopje koffie, thee of zelfs een glas zoete champagne als aanvulling op het dessert.

Een perfect evenwicht tussen zure appels, zoete rozijnen en knapperige noten

Apfelstrudel biedt een heerlijke combinatie van zoet en zuur. Het evenwicht tussen de zure appels en de zoete rozijnen maakt dit dessert zo lekker dat er nooit restjes overblijven. De knapperige noten voegen een mooie textuur en smaak toe aan de boterige gebakvulling. Het kruiden van de vulling met kaneel geeft de strudel een warme, zoete smaak met lichte citrustonen.

Op zoek naar een ander klassiek Oostenrijks gerecht? Probeer dan zeker ons heerlijke recept voor Kaiserschmarrn. Of bekijk andere gebakken lekkernijen, zoals onze appelgalette of klassieke crêpes suzette.

Experimenteer met het recept

Hoewel een zelfgemaakte apfelstrudel heerlijk is zoals hij is, kun je ook experimenteren met het recept om eens iets nieuws te proberen.

Maak een apfelstrudel met filodeeg

Een authentieke Weense apfelstrudel wordt gemaakt met strudeldeeg, maar dat betekent niet dat je niet kunt experimenteren met andere deegsoorten met een vergelijkbare textuur en bladerig effect, zoals filodeeg. Filodeeg lijkt erg op een traditioneel strudeldeeg omdat beide erg dun en elastisch zijn.

Wil je je apfelstrudel maken met filodeeg voor een extra knapperige korst? Volg dan ons recept voor de vulling en zet deze opzij. Om het filodeeg te maken, borstel je gesmolten boter over elk filovel en leg je ze in laagjes op elkaar. Verdeel de vulling over het filodeeg en rol de strudel op. Bestrijk met gesmolten boter en bak in de oven.

Serveer met vanillesaus op de strudel

Je kunt jezelf ook verwennen en de strudel serveren met een heerlijke zelfgemaakte vanillesaus. Klop hiervoor eieren en suiker samen. Schraap een vanillestokje uit (of gebruik vanille-extract) en breng het aan de kook met melk en room. Haal de pan van het vuur en roer het mengsel van ei en suiker door de melk. Bestuif je apfelstrudel met poedersuiker en serveer hem met de vanillesaus erbovenop. Dit is voor iedere zoetekauw de perfecte manier om te genieten van een strudel.