De beste appels voor een apfelstrudel zijn zowel zoet als zuur. Honeycrisp-appels zijn zoet met een cidersmaak, niet te zuur en stevig genoeg om hun vorm te behouden wanneer ze worden gebruikt om mee te bakken. We raden aan om Granny Smith-appels te gebruiken als je de voorkeur geeft aan een wat zuurdere strudel die zijn vorm behoudt. Je kunt ook twee soorten appels gebruiken voor je strudel om de perfecte smaakbalans te creëren.
Wanneer de vulling uitgespreid is en je de strudel wilt oprollen, moet je oppassen dat je het deeg niet scheurt. Het deeg is delicaat en soms moeilijk met de hand te rollen. Til een uiteinde van het bakpapier op en gebruik dit om de strudel op te rollen. Stop geregeld tijdens het rollen om de randen naar binnen te vouwen. Zo blijft de vulling in de strudel en vermijd je scheuren in het deeg.
Als je van appels houdt, zul je dol zijn op ons recept voor apfelstrudel met bladerdeeg. We hebben enkele van de meest gestelde vragen beantwoord over dit beroemde Oostenrijkse gebak met zoete en zure appels, rozijnen, gemengde noten en kruiden. Hieronder lees je er alles over!
Zure appels
|
3 3 |
---|---|
Gemengde noten, bijvoorbeeld hazelnoten, walnoten en pistachenoten
|
1½ dl |
Suiker
|
¾ dl |
Sultanarozijnen
|
1 dl |
Gemalen kaneelpoeder
|
1 tl |
Gekoeld bladerdeeg ca. 400 g
|
1 vel |
Ei
|
1 |
Volvett room 38%
|
300 ml |
Poedersuiker
|
Wenen, we komen eraan! De traditionele Weense apfelstrudel heeft een bladerige korst gevuld met sappige, met kaneel gekruide appels, rozijnen en noten en is veel makkelijker te maken dan je zou denken. Hoewel de originele Weense versie wordt gemaakt met een strudeldeeg dat flinterdun wordt uitgerekt, maken we voor ons apfelstrudelrecept gebruik van kant-en-klaar bladerdeeg.
De boter wordt in het bladerdeeg gevouwen, waarna het als één vel wordt uitgerold. Het deeg krijgt zijn luchtige structuur door de laagjes boter. Aangezien de strudel een zware vulling moet kunnen vasthouden zonder uit elkaar te vallen, is dit bladerdeeg een geweldig alternatief, omdat het nog steeds een bladerige korst biedt voor het Weense gebak. Daarnaast is het boterige, luchtige bladerdeeg een heerlijke aanvulling op om het even welk dessert.
Apfelstrudel is een indrukwekkend dessert dat perfect past bij een speciale gelegenheid of feestdag. Veel mensen denken misschien dat de strudel moeilijk te maken is, maar het is veel makkelijker dan je denkt en hij smaakt fantastisch bestrooid met poedersuiker en wat slagroom erbij.
Als je van ijs houdt, kun je de apfelstrudel serveren met eenvoudig maar heerlijk vanilleroomijs en eventueel nog wat slagroom. De combinatie van koud roomijs en lauw deeg smelt op je tong en de lichte, zoete slagroom past daar perfect bij. Geniet van de strudel met een kopje koffie, thee of zelfs een glas zoete champagne als aanvulling op het dessert.
Apfelstrudel biedt een heerlijke combinatie van zoet en zuur. Het evenwicht tussen de zure appels en de zoete rozijnen maakt dit dessert zo lekker dat er nooit restjes overblijven. De knapperige noten voegen een mooie textuur en smaak toe aan de boterige gebakvulling. Het kruiden van de vulling met kaneel geeft de strudel een warme, zoete smaak met lichte citrustonen.
Op zoek naar een ander klassiek Oostenrijks gerecht? Probeer dan zeker ons heerlijke recept voor Kaiserschmarrn. Of bekijk andere gebakken lekkernijen, zoals onze appelgalette of klassieke crêpes suzette.
Hoewel een zelfgemaakte apfelstrudel heerlijk is zoals hij is, kun je ook experimenteren met het recept om eens iets nieuws te proberen.
Een authentieke Weense apfelstrudel wordt gemaakt met strudeldeeg, maar dat betekent niet dat je niet kunt experimenteren met andere deegsoorten met een vergelijkbare textuur en bladerig effect, zoals filodeeg. Filodeeg lijkt erg op een traditioneel strudeldeeg omdat beide erg dun en elastisch zijn.
Wil je je apfelstrudel maken met filodeeg voor een extra knapperige korst? Volg dan ons recept voor de vulling en zet deze opzij. Om het filodeeg te maken, borstel je gesmolten boter over elk filovel en leg je ze in laagjes op elkaar. Verdeel de vulling over het filodeeg en rol de strudel op. Bestrijk met gesmolten boter en bak in de oven.
Je kunt jezelf ook verwennen en de strudel serveren met een heerlijke zelfgemaakte vanillesaus. Klop hiervoor eieren en suiker samen. Schraap een vanillestokje uit (of gebruik vanille-extract) en breng het aan de kook met melk en room. Haal de pan van het vuur en roer het mengsel van ei en suiker door de melk. Bestuif je apfelstrudel met poedersuiker en serveer hem met de vanillesaus erbovenop. Dit is voor iedere zoetekauw de perfecte manier om te genieten van een strudel.