Laat als je de tijd hebt je beslag voor Amerikaanse pannenkoeken 15-30 minuten op het aanrecht rusten voordat je ze bakt. Zo worden deze Amerikaanse pannenkoeken heerlijk luchtig. Tijdens het rusten krijgt de vloeistof in het beslag de tijd om het zetmeel en eiwit uit de bloem los te weken. In combinatie met het bakpoeder zorgen die ervoor dat het mengsel rijst tijdens het bakken, wat de Amerikaanse pannenkoeken hun lichte textuur geeft. Als het beslag de tijd krijgt om te rusten, wordt het bakpoeder ook gelijkmatig door het beslag verdeeld. Dat zorgt ervoor dat de pannenkoeken allemaal even dik worden. Ook als je maar 5-10 minuten de tijd hebt, geef je beslag dan die tijd om te rusten. Alle kleine beetjes helpen.
Met ons eenvoudige recept voor Amerikaanse pannenkoeken serveer je in een mum van tijd een heerlijke stapel goudbruine pannenkoeken aan vrienden en familie. Lees verder voor meer informatie over Amerikaanse pannenkoeken door de antwoorden te lezen op enkele van de meest gestelde vragen over dit zoete gerecht.
Bloem (ca. 5 dl)
|
300 g |
---|---|
Melk
|
3 dl |
Kwark 0,3% of yoghurt Griekse stijl
|
2 dl |
2 eieren
|
|
Suiker
|
2 el |
Grof zout
|
¼ tl |
Bakpoeder
|
1½ tl |
Gesmolten boter
|
50 g |
Ahornsiroop
|
1 dl |
---|---|
Blauwe bessen
|
100 g |
Boter
|
50 g |
Hotcakes, griddlecakes, flapjacks – hoe je ze ook noemt, het zijn allemaal pannenkoeken en allemaal zijn ze even heerlijk. Pannenkoeken in Amerikaanse stijl zijn klein, luchtig en heerlijk. Hoewel in een klassiek recept voor Amerikaanse pannenkoeken basisingrediënten zoals bloem, melk, eieren, suiker, zout, bakpoeder en boter worden gebruikt, hebben wij ervoor gekozen om ook romige kwark aan dit beslag toe te voegen om de pannenkoeken een nog luchtigere textuur en een vollere smaak te geven. Het resultaat is een Amerikaanse pannenkoek die rijk, smeuïg en luchtig is met veel natuurlijke zoetheid.
Als je wilt genieten van meer heerlijke pannenkoeken van over de hele wereld, kijk dan eens naar onze recepten voor Franse crêpe suzette, Japans geïnspireerde luchtige soufflépannenkoeken en Kaiserschmarrn, een traditioneel Oostenrijks pannenkoekendessert.
Boter, ahornsiroop en bosbessen zijn een klassieke topping voor Amerikaanse pannenkoeken. Als je je pannenkoeken warm serveert, smelt de boter en die combineert prachtig met de dikke, stroperige ahornsiroop. Zo ontstaat een heerlijke, goudbruine saus die suikerzoet is met een vleugje zout. De mooie verse bosbessen zijn frisse smaakbommetjes die de smaken van de Amerikaanse pannenkoeken en de boterachtige stroopsaus opfrissen.
Een andere klassieke topping-voor lichte en luchtige Amerikaanse pannenkoeken die je kunt uitproberen, is een rijke, heerlijke chocoladesaus. Bekijk ons eenvoudige recept en maak in slechts 15 minuten een heerlijke zelfgemaakte chocoladesaus.
Er zijn drie soorten traditionele Amerikaanse pannenkoeken: gewone, bosbessen en chocolate chip. Hieronder kun je meer lezen over deze twee populaire varianten van de ontbijtklassieker.
Een groot voordeel van de luchtige textuur van Amerikaanse pannenkoeken - naast het heerlijke mondgevoel en de smaak - is het feit dat de pannenkoeken voldoende rijzen om 'ruimte' te maken om iets aan het beslag toe te voegen. Voor een fruitige versie van pannenkoeken in Amerikaanse stijl is het toevoegen van verse of bevroren bosbessen aan het beslag een klassieker, waarbij je ze al dan niet ook nog als garnering kunt gebruiken. De bosbessen voegen natuurlijke zoetheid toe en zorgen voor paarse kleurbolletjes in de goudbruine pannenkoeken.
Amerikaanse pannenkoeken met chocolate chips of je favoriete, grofgehakte chocolade zijn watertandend lekker. Als je ze warm serveert, smelt de kleverige, warme chocolade letterlijk in je mond en voegt hij een diepe, zoete smaak toe die geweldig bij de boterige pannenkoeken past. Je kunt deze versie van Amerikaanse pannenkoeken natuurlijk als ontbijtgerecht eten, maar met een schep ijskoude slagroom of een bolletje zelfgemaakt ijs veranderen ze in een heerlijke zoete traktatie waar jong en oud van smult.