Aish el saraya

Aish el saraya

30 min.
Aish el saraya is een ideaal dessert om aan het eind van een iftar-maaltijd te serveren. Zachte, romige laagjes gezoet brood met boter en room vormen dit rijke, watertandend lekkere gerecht. Deze goudbruin gebakken broodpudding die wordt bestrooid met gemalen pistachenoten ziet er verleidelijk uit en smaakt geweldig. Gelukkig is hij heel eenvoudig te maken! Gebruik ons gemakkelijke recept voor aish el saraya om deze ramadan een ovenversie van een traditioneel en heerlijk dessert te maken.
https://www.arla.nl/recepten/aish-el-saraya/

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven.
  • Snijd de korstjes van het brood. Snijd het brood vervolgens in kleine stukjes en leg die in een ovenschaal.
  • Smelt de boter en giet deze over de stukjes brood. Druk heb brood met je handen aan tot de boter helemaal is opgenomen. Schik ze vervolgens in een of meer gelijkmatige lagen in de schaal (als ze vrij dun zijn, raden wij meerdere lagen aan).
  • Giet de gesteriliseerde room over het brood met boter.
  • Verwarm de melk en voeg de suiker, het griesmeel, de kardemom en het rozenwater toe. Breng het mengsel aan de kook en laat het wat indikken.
  • Giet het melkmengsel over de roomlaag. Prik er vervolgens met een vork gaatjes in zodat het brood eronder het melkmengsel kan opnemen.
  • Zet de ovenschaal in de oven en bak hem gedurende [Arla, please advise] minuten tot alle kanten goudbruin zijn.
  • Haal hem uit de oven en giet de suikersiroop over de gebakken aish el saraya. Laat vervolgens staan tot de siroop volledig is opgenomen. Laat het gerecht afkoelen.
  • Snijd het in rechthoeken en decoreer het met gemalen pistachenoten.
Eet smakelijk!
Tip

Als u geen casinobrood in de voorraadkast hebt, kun je ook andere soorten brood, zoals wit brood, tostibrood, briochebrood of zelfs beschuit, gebruiken voor aish el saraya. Aangezien het brood wordt verrijkt met gesmolten boter en op smaak wordt gebracht met zoete melk, hoef je geen vers of net gekocht brood te gebruiken. Je kunt heel goed geroosterd brood gebruiken, of brood dat niet helemaal vers meer is. Daarom is dit recept voor aish el saraya een heerlijke en praktische manier om oud brood te verwerken in plaats van het weg te gooien.

Vragen over aish el saraya

Een lekker en traditioneel ramadandessert maken is heel eenvoudig met ons recept voor aish el saraya. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over dit heerlijke dessert.

Wat is aish el saraya?
Aish el saraya, of ‘paleisbrood’, wordt zo genoemd omdat het een bescheiden ingrediënt als brood verandert in een koninklijk dessert. Het broodpuddingachtige dessert, dat populair is in een groot deel van het Midden-Oosten, bestaat uit laagjes gezoet en gekruid brood en eenvoudige room of ashta-room. Het witte brood wordt verrijkt met gesmolten boter en op smaak gebracht met een dik melkmengsel dat meestal aromatische ingrediënten bevat zoals kardemom, rozenwater en griesmeel. Aish el saraya, dat zowel gebakken als ongebakken kan worden geserveerd, wordt meestal gegarneerd met decoratieve, groene pistachenoten.
Hoe maak je aish el saraya?
Zoet brood, room, suikerstroop en pistachenoten – alles aan deze traditionele aish el saraya is lekker. Om aish el saraya te maken, bereid je het brood voor door het in stukjes zonder korst te snijden, de stukjes in boter te weken en ze met room te bedekken. Kook zoete melk in met griesmeel, suiker, kardemom en rozenwater. Maak met een vork gaatjes in de roomlaag zodat het melkmengsel in de broodbodem eronder kan sijpelen. Bak het dessert goudbruin. Doordrenk het met siroop en wacht tot het is afgekoeld. Snijd het dan in plakken en garneer het voor het serveren met pistachenoten.
Kun je aish el saraya van tevoren maken?
Omdat aish el saraya gekoeld wordt geserveerd, of het nu gebakken of ongebakken is, kun je het gemakkelijk van tevoren maken. Nadat het is afgekoeld, dek je het gewoon af en zet je het in de koelkast tot je er klaar voor bent. Om hem vochtig te houden en de zachte, romige consistentie waar hij bekend om staat te behouden, snijd je hem pas in rechthoeken als je hem serveert. Om de versheid en knapperigheid van de pistachenoten te behouden, wacht je tot vlak voor het serveren voordat je de aish el saraya ermee garneert.
Hoe lang blijft aish el saraya goed?
Als hij goed wordt bewaard, is zelfgemaakte aish el saraya 2-3 dagen houdbaar. Wikkel de ovenschaal waarin je hem hebt gebakken stevig in huishoudfolie of doe restjes van het dessert in een luchtdicht bakje. Invriezen van het dessert wordt afgeraden, omdat de kleverige, bijna gekarameliseerde broodkruimels en de gebakken room in de vriezer waarschijnlijk textureel veranderen in de vriezer.

Ingrediënten

Room
220 g
Wit tosti sandwichbrood, groot pak
1 pak
Boter
225 g
Melk
240 ml
Eetlepel suiker
1
Griesmeel
2 el
Rozenwater
1 tl
Kardemomzaadjes, gemalen
1 tl
Suikersiroop
240 ml
Gemalen pistaches, voor decoratie

Aish el saraya met room uit de oven

Dit klassieke gerecht maakt van eenvoudige ingrediënten als brood, boter en melk een heerlijk zacht dessert. In aish el saraya wordt wit tostibrood eerst bevochtigd en op smaak gebracht met gesmolten boter en vervolgens met een dik melkmengsel met suiker, griesmeel en gemalen kardemom.

Het resultaat is een smaakvolle, malse broodbodem die perfect is om te toppen met rijke room die in de oven mag bakken. Het dessert wordt ten slotte, zoals gebruikelijk bij veel heerlijke desserts uit het Midden-Oosten, overgoten met eenvoudige siroop om ervoor te zorgen dat het vochtig en zoet is. Het kan worden geserveerd met zelfgemaakte siroop erbij, zodat familie en gasten de mate van zoetheid individueel kunnen aanpassen.

Zoete, zachte en romige lagen met knapperige pistachenoten erbovenop

Met het beste recept voor aish el saraya maak je een dessert waar iedereen die het geluk heeft het te mogen proeven gek op zal zijn. Het smaakprofiel van de broodbasis is behoorlijk veelzijdig. Hij is rijk door de melk en boter, maar wordt opgefrist door de krachtige smaken van griesmeel, gemalen kardemom en rozenwater die hem nootachtige, citrusachtige en bloemige kwaliteiten geven. Het aromatische karakter van deze combinatie is een echte klassieker uit het Midden-Oosten.

De contrasten tussen het gekruide en gezoete brood, de ongezoete maar natuurlijk rijke en fluweelzachte room en de knapperige en nootachtige pistache zijn geweldig. Kijk voor meer lekkere desserts met pistachenoten en room naar onze recepten voor qatayef, balah al shamen mafroukeh.

Traditioneel zoet dessert voor ramadan

Hoewel het ook kan worden geserveerd als een nog sneller no-bake dessert, verdiept het bakken van de aish el saraya de smaken en geeft het een ander uiterlijk doordat de room een mooie goudbruine kleur krijgt. Tijdens het bakken kunnen de aromatische ingrediënten die het brood op smaak brengen zich ontwikkelen en groeien. De suiker in de basis smelt en geeft het dessert een bijna gekarameliseerde en toffee-achtige smaak die de zoetheid ervan behoorlijk complex en interessant maakt.

Voeg een eigen accent toe

Een gemakkelijke manier om dit recept persoonlijk te maken is te experimenteren met knapperige toppings. Om het rijke en enigszins zware gerecht wat op te frissen, kun je granaatappelpitjes toevoegen. Deze robijnrode, juweelachtige pitten staan prachtig bij de groene pistachenoten en barsten van het smaakvolle sap als je erin bijt. Hun zoetzure smaak compenseert de boterachtige, romige goedheid van een gebakken aish el saraya.

Een andere manier om te variëren op je recept voor aish el saraya is om andere of extra kruiden toe te voegen aan de gezoete melk die wordt gebruikt om het brood op smaak te brengen. Lekkere opties, die ook goed zullen smaken bij de traditionele kardemom, zijn zoet-kruidige kaneel en aromatische piment. De melk kan natuurlijk ook op smaak worden gebracht met andere aroma's, zoals bloemig oranjebloesemwater of zoete, verwarmende vanille in plaats van rozenwater.