Als u geen casinobrood in de voorraadkast hebt, kun je ook andere soorten brood, zoals wit brood, tostibrood, briochebrood of zelfs beschuit, gebruiken voor aish el saraya. Aangezien het brood wordt verrijkt met gesmolten boter en op smaak wordt gebracht met zoete melk, hoef je geen vers of net gekocht brood te gebruiken. Je kunt heel goed geroosterd brood gebruiken, of brood dat niet helemaal vers meer is. Daarom is dit recept voor aish el saraya een heerlijke en praktische manier om oud brood te verwerken in plaats van het weg te gooien.
Een lekker en traditioneel ramadandessert maken is heel eenvoudig met ons recept voor aish el saraya. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om meer te weten te komen over dit heerlijke dessert.
Room
|
220 g |
---|---|
Wit tosti sandwichbrood, groot pak
|
1 pak |
Boter
|
225 g |
Melk
|
240 ml |
Eetlepel suiker
|
1 |
Griesmeel
|
2 el |
Rozenwater
|
1 tl |
Kardemomzaadjes, gemalen
|
1 tl |
Suikersiroop
|
240 ml |
Gemalen pistaches, voor decoratie
|
Dit klassieke gerecht maakt van eenvoudige ingrediënten als brood, boter en melk een heerlijk zacht dessert. In aish el saraya wordt wit tostibrood eerst bevochtigd en op smaak gebracht met gesmolten boter en vervolgens met een dik melkmengsel met suiker, griesmeel en gemalen kardemom.
Het resultaat is een smaakvolle, malse broodbodem die perfect is om te toppen met rijke room die in de oven mag bakken. Het dessert wordt ten slotte, zoals gebruikelijk bij veel heerlijke desserts uit het Midden-Oosten, overgoten met eenvoudige siroop om ervoor te zorgen dat het vochtig en zoet is. Het kan worden geserveerd met zelfgemaakte siroop erbij, zodat familie en gasten de mate van zoetheid individueel kunnen aanpassen.
Met het beste recept voor aish el saraya maak je een dessert waar iedereen die het geluk heeft het te mogen proeven gek op zal zijn. Het smaakprofiel van de broodbasis is behoorlijk veelzijdig. Hij is rijk door de melk en boter, maar wordt opgefrist door de krachtige smaken van griesmeel, gemalen kardemom en rozenwater die hem nootachtige, citrusachtige en bloemige kwaliteiten geven. Het aromatische karakter van deze combinatie is een echte klassieker uit het Midden-Oosten.
De contrasten tussen het gekruide en gezoete brood, de ongezoete maar natuurlijk rijke en fluweelzachte room en de knapperige en nootachtige pistache zijn geweldig. Kijk voor meer lekkere desserts met pistachenoten en room naar onze recepten voor qatayef, balah al shamen mafroukeh.
Hoewel het ook kan worden geserveerd als een nog sneller no-bake dessert, verdiept het bakken van de aish el saraya de smaken en geeft het een ander uiterlijk doordat de room een mooie goudbruine kleur krijgt. Tijdens het bakken kunnen de aromatische ingrediënten die het brood op smaak brengen zich ontwikkelen en groeien. De suiker in de basis smelt en geeft het dessert een bijna gekarameliseerde en toffee-achtige smaak die de zoetheid ervan behoorlijk complex en interessant maakt.
Een gemakkelijke manier om dit recept persoonlijk te maken is te experimenteren met knapperige toppings. Om het rijke en enigszins zware gerecht wat op te frissen, kun je granaatappelpitjes toevoegen. Deze robijnrode, juweelachtige pitten staan prachtig bij de groene pistachenoten en barsten van het smaakvolle sap als je erin bijt. Hun zoetzure smaak compenseert de boterachtige, romige goedheid van een gebakken aish el saraya.
Een andere manier om te variëren op je recept voor aish el saraya is om andere of extra kruiden toe te voegen aan de gezoete melk die wordt gebruikt om het brood op smaak te brengen. Lekkere opties, die ook goed zullen smaken bij de traditionele kardemom, zijn zoet-kruidige kaneel en aromatische piment. De melk kan natuurlijk ook op smaak worden gebracht met andere aroma's, zoals bloemig oranjebloesemwater of zoete, verwarmende vanille in plaats van rozenwater.