Een van de beste tips voor het maken van knoflook-aioli met een gladde en gelijkmatige consistentie is het gebruik van eidooiers en olie op kamertemperatuur. Wanneer deze twee hoofdingrediënten op dezelfde temperatuur zijn, zijn ze veel gemakkelijker te combineren. Hierdoor krijgt je zelfgemaakte knoflooksaus een veel mooiere textuur. Het gebruik van koude eieren kan leiden tot een lobberige aioli en kan ervoor zorgen dat hij schift. Als je haast hebt en geen tijd hebt om je ei op kamertemperatuur te laten komen voordat je de eidooier van het eiwit scheidt, kun je het ei in plaats daarvan ongeveer 10 minuten in een kom warm water leggen. Anders moet een gekoeld ei in 30 minuten op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Zorg ervoor dat je de olie in een dun straaltje aan de dooiers toevoegt. Als het te snel wordt toegevoegd, emulgeren de eidooiers misschien niet, en krijg je een geschifte en dunne saus in plaats van dikke en heerlijke mayonaise.
Zelf aioli maken is snel en gemakkelijk met ons eenvoudige recept. Lees hieronder meer!
Eidooier (kamertemperatuur)
|
1 |
---|---|
Versgeperst citroensap
|
1 tl |
Klein knoflookteentje, geperst
|
1 |
Grof zout
|
¼ tl |
Versgemalen peper
|
|
Smaakneutrale olie, bijv. koolzaadolie (kamertemperatuur)
|
150 ml |
Aioli met citroen en knoflook maken is snel en gemakkelijk, en zolang de hoofdingrediënten eidooier en smaakneutrale olie van je keuze op kamertemperatuur zijn, is het bereiken van de perfecte textuur eenvoudig, omdat die bij het kloppen prachtig combineren.
De saus wordt opgefrist door de toevoeging van citroensap, dat ook helpt de pittige emulsie met knoflooksmaak te stabiliseren. Het heldere, versgeperste citroensap zorgt er ook voor dat de saus smaakvol wordt zonder dat hij te scherp smaakt door de rauwe knoflook.
Een zelfgemaakte aiolimayonaise heeft een heerlijk dikke consistentie en romige textuur die hem perfect maakt voor veel verschillende toepassingen.
Wanneer je thuis snelle aiolisaus maakt, kun je die precies op je eigen smaak afstemmen – dus als je van de scherpe, bijna pittige smaak van rauwe knoflook houdt, kun je hem zo knoflookachtig maken als je aankunt. Als je de saus graag dun of juist dik wilt, kun je dat ook zelf bepalen en hem zo perfect naar je smaak maken.
Een van de populairste manieren om van aioli te genieten is door hem te serveren als dipsaus voor mooi gebakken kipnuggets en frietjes of als spread in hamburgers of sandwiches. Als dipsaus laat de combinatie van iets warms en knapperigs met de koele, romige dipsaus niets te wensen over!
In hamburgers of sandwiches voegt hij wat romigheid en smaak toe. De saus smaakt heerlijk op een lichtzoet briochebroodje met je hamburgertoppings naar keuze of als decadente dressing in een zelfgemaakte kipburger of sandwich. Hij is ook heerlijk op in de oven geroosterde aardappelen of groente en gewoon geserveerd met hapklare stukjes vers gebakken zuurdesembrood als een soort tapasgerecht.
Experimenteer met verschillende ingrediënten om smakelijke versies te maken voor elke gelegenheid.
Als je van een beetje pit houdt, probeer dan een pittige aioli met veel chilismaak. Gebruik verse rode chilipepers, srirachasaus of rokerige chipotle-pepers om je favoriete chiliversie te ontdekken. Als je van de rokerigheid van chipotle-pepers houdt, is een combinatie van specerijen als paprika en cayennepeper misschien een nieuwe favoriet voor je, omdat je met deze mix van mooie rode specerijen zowel een beetje pit als wat zoetigheid krijgt.
Het toevoegen van verschillende verse kruiden zoals peterselie, dragon, bieslook, basilicum of dille werkt ook prachtig bij de dipsaus. Ook een scheutje decadente truffelolie zorgt voor nootachtige en aardse smaaktoevoegingen die goed samengaan met de smaak van de knoflook en het versgeperste citroensap.