Aioli

Aioli

15 min.
Deze zelfgemaakte aioli met een scherpe knoflooksmaak is een must-have in de koelkast. Een goed gevulde koelkast met veel verschillende specerijen en dressings is geweldig en een koelkast met zelfgemaakte varianten is nog beter! Probeer dit recept voor aioli om een smakelijke zelfgemaakte knoflookmayonaise te maken met veel smaak van knoflook en citroen – we beloven dat je niet teleurgesteld zult worden door deze rijke dipsaus! Hij is perfect voor hamburgers of sandwiches, bij geroosterde of gegrilde aardappelen en groente, en als dipsaus voor diverse tapas.
https://www.arla.nl/recepten/aioli/

Bereidingswijze

  • Klop de eidooier los met het citroensap, de geperste knoflook, het zout en de peper.
  • Klop er beetje bij beetje de olie door en giet die in een dun straaltje.
  • Breng op smaak.
  • Als je de saus wat dunner wilt, kun je een beetje water toevoegen. Doe dit met één theelepel per keer.
  • Dek de aioli af en zet hem in de koelkast tot het moment van opdienen.
Eet smakelijk!
Tip

Een van de beste tips voor het maken van knoflook-aioli met een gladde en gelijkmatige consistentie is het gebruik van eidooiers en olie op kamertemperatuur. Wanneer deze twee hoofdingrediënten op dezelfde temperatuur zijn, zijn ze veel gemakkelijker te combineren. Hierdoor krijgt je zelfgemaakte knoflooksaus een veel mooiere textuur. Het gebruik van koude eieren kan leiden tot een lobberige aioli en kan ervoor zorgen dat hij schift. Als je haast hebt en geen tijd hebt om je ei op kamertemperatuur te laten komen voordat je de eidooier van het eiwit scheidt, kun je het ei in plaats daarvan ongeveer 10 minuten in een kom warm water leggen. Anders moet een gekoeld ei in 30 minuten op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Zorg ervoor dat je de olie in een dun straaltje aan de dooiers toevoegt. Als het te snel wordt toegevoegd, emulgeren de eidooiers misschien niet, en krijg je een geschifte en dunne saus in plaats van dikke en heerlijke mayonaise.

Vragen over aioli

Zelf aioli maken is snel en gemakkelijk met ons eenvoudige recept. Lees hieronder meer!

Wat is aioli?
Zelfgemaakte aioli is eigenlijk een knoflookmayonaise die wordt gemaakt door eidooiers te combineren met olie, en citroensap, geperste knoflook, zout en peper toe te voegen. Gebruik smaakneutrale olie zoals koolzaadolie om een emulsie te maken met een gladde en romige textuur die perfect is als dipsaus of hamburgerdressing. Het is een heel veelzijdige saus die met zijn knoflook- en citroensmaak bij bijna alles past.
Hoe maak je zelf aioli?
Een gemakkelijke knoflookaioli is heerlijk om bij de hand te hebben als je iets nodig hebt voor bij de frietjes of om een zelfgemaakte hamburger nog lekkerder te maken. Gelukkig is hij vrij eenvoudig te maken. Meng gewoon de eidooiers met geperste knoflook, versgeperst citroensap, zout en peper en giet er beetje bij beetje de koolzaadolie bij terwijl je klopt. In de koelkast zetten tot je klaar bent om te serveren en ervan te genieten.
Wat is het verschil tussen aioli en mayonaise?
Ons recept voor aioli, en de meeste andere recepten tegenwoordig, is in wezen knoflookmayonaise. Een klassiek authentiek recept vereist alleen het gebruik van olijfolie, knoflook en zout, maar in de meeste moderne recepten zoals het onze worden meestal eidooiers en citroensap toegevoegd om de emulsie te stabiliseren, waardoor de saus veel gemakkelijker te bereiden is en de mayo-aioli een romiger textuur krijgt dan de traditionele.
Hoe maak je aioli dikker?
De beste tip om vloeibare aioli op te lossen is om meer eidooier op kamertemperatuur toe te voegen. Het is raadzaam dit beetje bij beetje te doen om te voorkomen dat de knoflooksaus te dik wordt. Als dat wel het geval is, kun je beetje bij beetje water toevoegen om hem weer wat te verdunnen. Het is ook vermeldenswaard dat de aioli vanzelf dikker wordt als hij afkoelt. Als je hem na het afkoelen nog wilt indikken, laat hem dan eerst op kamertemperatuur komen voordat je er nog een eidooier op kamertemperatuur doorheen mengt. Anders kan de consistentie van de saus in gevaar komen. U kunt ook een handmixer gebruiken, want die is krachtiger dan met de hand kloppen en helpt het geheel weer emulgeren.
Hoe lang blijft aioli goed?
Zelfgemaakte aioli is tot 10 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar hem in een luchtdicht bakje om ervoor te zorgen dat hij zo lang mogelijk goed blijft. Als je hem van tevoren maakt, kun je overwegen minder knoflook te gebruiken dan wij aanraden, omdat de smaak na verloop van tijd intenser wordt en te scherp kan worden naar je smaak. De intense, licht bittere knoflooksmaak kan worden verzacht door er citroensap aan toe te voegen, maar wees voorzichtig, te veel toevoegen maakt hem vrij zuur.
Kun je aioli invriezen?
Smaakmakers op oliebasis, zoals deze knoflook-aioli, zelfgemaakte mayonaise en zelfs vinaigrettes op basis van olie en azijn, kunnen niet goed worden ingevroren. Deze geëmulgeerde sauzen en dressings hebben de neiging te schiften zodra ze ontdooid zijn. In het geval van knoflookmayonaise geeft dit een vreemde textuur, omdat de smaakneutrale olie zich losmaakt van het mengsel van eidooier en geperste knoflook en daarbovenop drijft, waardoor de consistentie wat zweverig wordt. Invriezen is dus niet raadzaam. Bereid de aioli in plaats daarvan vers en zorg ervoor dat hij goed gekoeld wordt.

Ingrediënten

Eidooier (kamertemperatuur)
1
Versgeperst citroensap
1 tl
Klein knoflookteentje, geperst
1
Grof zout
¼ tl
Versgemalen peper
Smaakneutrale olie, bijv. koolzaadolie (kamertemperatuur)
150 ml

Gemakkelijke aioli met knoflook en citroen

Aioli met citroen en knoflook maken is snel en gemakkelijk, en zolang de hoofdingrediënten eidooier en smaakneutrale olie van je keuze op kamertemperatuur zijn, is het bereiken van de perfecte textuur eenvoudig, omdat die bij het kloppen prachtig combineren.

De saus wordt opgefrist door de toevoeging van citroensap, dat ook helpt de pittige emulsie met knoflooksmaak te stabiliseren. Het heldere, versgeperste citroensap zorgt er ook voor dat de saus smaakvol wordt zonder dat hij te scherp smaakt door de rauwe knoflook.

Zelfgemaakte knoflookmayonaise

Een zelfgemaakte aiolimayonaise heeft een heerlijk dikke consistentie en romige textuur die hem perfect maakt voor veel verschillende toepassingen.

Wanneer je thuis snelle aiolisaus maakt, kun je die precies op je eigen smaak afstemmen – dus als je van de scherpe, bijna pittige smaak van rauwe knoflook houdt, kun je hem zo knoflookachtig maken als je aankunt. Als je de saus graag dun of juist dik wilt, kun je dat ook zelf bepalen en hem zo perfect naar je smaak maken.

Heerlijke toepassingen voor aioli

Een van de populairste manieren om van aioli te genieten is door hem te serveren als dipsaus voor mooi gebakken kipnuggets en frietjes of als spread in hamburgers of sandwiches. Als dipsaus laat de combinatie van iets warms en knapperigs met de koele, romige dipsaus niets te wensen over!

In hamburgers of sandwiches voegt hij wat romigheid en smaak toe. De saus smaakt heerlijk op een lichtzoet briochebroodje met je hamburgertoppings naar keuze of als decadente dressing in een zelfgemaakte kipburger of sandwich. Hij is ook heerlijk op in de oven geroosterde aardappelen of groente en gewoon geserveerd met hapklare stukjes vers gebakken zuurdesembrood als een soort tapasgerecht.

Voeg een eigen accent toe

Experimenteer met verschillende ingrediënten om smakelijke versies te maken voor elke gelegenheid.

Als je van een beetje pit houdt, probeer dan een pittige aioli met veel chilismaak. Gebruik verse rode chilipepers, srirachasaus of rokerige chipotle-pepers om je favoriete chiliversie te ontdekken. Als je van de rokerigheid van chipotle-pepers houdt, is een combinatie van specerijen als paprika en cayennepeper misschien een nieuwe favoriet voor je, omdat je met deze mix van mooie rode specerijen zowel een beetje pit als wat zoetigheid krijgt.

Het toevoegen van verschillende verse kruiden zoals peterselie, dragon, bieslook, basilicum of dille werkt ook prachtig bij de dipsaus. Ook een scheutje decadente truffelolie zorgt voor nootachtige en aardse smaaktoevoegingen die goed samengaan met de smaak van de knoflook en het versgeperste citroensap.