Aardbeienijs

Aardbeienijs

4 u 25 min.
Bereidingstijd 25 min.
Klaar voor wat fruitig en zoet ijs met een vleugje limoen? Probeer ons gemakkelijke aardbeienijsrecept met toetsen van limoen, besprenkeld met een frisse limoensuiker. Deze lekkernij is perfect voor elke gelegenheid, groot of klein, of je nu een verjaardag viert of gewoon zin hebt in een romig, heerlijk dessert. Het is een heerlijke combinatie van zoet en zuur die je niet wilt missen. Geniet van deze romige lekkernij op warme wafels, met een plakje cake of gewoon zo – aardbeienijs is altijd een hit!
https://www.arla.nl/recepten/aardbeienijs/

Bereidingswijze

Aardbeienijs
  • Klop de eidooiers en de suiker gedurende ongeveer 2 minuten luchtig.
  • Breng de room met het gespleten vanillestokje in een kleine steelpan met dikke bodem aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg al kloppend het eimengsel toe aan de hete room.
  • Verwarm de room tot net onder het kookpunt op middelhoog vuur gedurende ongeveer 2 minuten – blijf kloppen tot de room begint in te dikken. Laat het mengsel niet koken
  • Zeef het ijs en laat het afkoelen.
  • Blender de aardbeien, de suiker en het limoensap tot een gladde puree. Spatel de puree door het ijs.
  • Giet het mengsel in een vorm (ca. 1 liter) en zet deze afgedekt in de vriezer. Roer het ijs 4-5 keer om tijdens het invriezen.
Limoensuiker
  • Meng de suiker en de limoenschil in een kommetje.
  • Strooi bij het serveren de limoensuiker over het aardbeienijs.
Eet smakelijk!
Tips

Vries het ijs in een ijsmachine in – dat versnelt het proces en je hoeft het ijs tijdens het invriezen niet herhaaldelijk te roeren.

Tips

Als het geen aardbeienseizoen is, vervang je de verse aardbeien door diepvriesaardbeien. Doe de bevroren aardbeien in een kleine pan met suiker en limoensap en breng het mengsel aan de kook. Blender de aardbeien tot een gladde puree en laat deze afkoelen voordat je hem door het ijs spatelt.

Tips

Bewaar het ijs in een luchtdichte bak of een vorm met een stevig deksel om de vorming van ijskristallen te verminderen. Je kunt ook een stukje huishoudfolie op het oppervlak van het ijs drukken om een korrelige en ijzige textuur te voorkomen. Plaats het ijs achterin of in het hoofdgedeelte van de vriezer waar de temperatuur het laagst en het meest constant is om een romige textuur te behouden.

Vragen over aardbeienijs

Maak een heerlijk en romig dessert met ons recept voor gemakkelijk aardbeienijs. De combinatie van rijpe aardbeien en vers geperst limoensap zal zowel jong als oud bekoren. Je hebt maar een paar ingrediënten en wat geduld nodig om deze koude traktatie klaar te maken. Hieronder lees je er alles over!

Hoe maak je aardbeienijs?
Om dit fluweelzachte aardbeienijs met een frisse limoensuikertopping te maken, begin je met het mengen van de ingrediënten voor het ijs. Spatel vervolgens de puree van aardbeien, suiker en limoensap door het ijs en laat het opstijven in de vriezer. Bereid ondertussen de topping voor en meng suiker en limoenrasp. Serveer het ijs in een kom of een hoorntje en strooi er limoensuiker overheen.
Wat past bij aardbeienijs?
Houd het eenvoudig en serveer het aardbeienijs met verse rijpe aardbeien of gemengde bessen. Die zijn zoet en wrang en geven het dessert een mooie smaakstoot. Voor een meer decadente portie giet je chocoladesaus over het ijs en voeg je een toefje slagroom toe waardoor het ijs mooie contrasterende smaken krijgt. Daarnaast kun je er wat gehakte noten overheen strooien, bijvoorbeeld amandelen of hazelnoten, of het ijs serveren met warme wafels.
Hoe maak je aardbeienijs zonder ijsmachine?
Geen ijsmachine? Geen probleem, het kan ook zonder! Voor dit aardbeienijsrecept is geen ijsmachine nodig, dus volg gewoon het recept. Giet het ijs in een vorm en vries het in. Roer 4-5 keer door tot het helemaal bevroren is. Controleer de randen; als ze beginnen te bevriezen, haal je de vorm even uit de vriezer en roer je het ijs met een spatel om voordat je het weer invriest. Herhaal dit tot het ijs de gewenste consistentie heeft.
Hoe maak je aardbeienijs in een blender?
Een blender gebruiken om aardbeienijs te maken is een geweldig alternatief voor een ijsmachine. Meng de ingrediënten voor het ijs en giet het in een diepvrieszakje. Knijp alle lucht eruit en vries het liggend in. Zodra het ijs stevig is, breek je het in stukjes die klein genoeg zijn voor je blender of keukenmachine. Pulseer het tot het ijs een zachte en gladde consistentie heeft, giet het dan in een luchtdichte bak en vries het in tot het klaar is om te serveren.

Ingrediënten

Aardbeienijs
Eidooiers
4
(ca. 1 dl) suiker
85 g
Volvette room
½ L
Gespleten vanillestokje
1
Gewassen aardbeien
400 g
Limoensap
2 el
Limoensuiker
Suiker
1 el
Schil van limoenen (onbehandeld), fijn geraspt
1 tl

Dromerig, zelfgemaakt aardbeienijs

Ontzeg jezelf niet het plezier van een iconische zomertraktatie met een kleine twist. Dit dromerige, zelfgemaakte aardbeienijs is super rijk en romig, barstensvol sappige aardbeiensmaak. Dit glorieuze roze dessert, gemaakt met verse ingrediënten en veel liefde, is heerlijk op zichzelf of geserveerd in een ijshoorntje. Voor dit eenvoudige recept zonder ijsmachine heb je maar een paar ingrediënten nodig. Het enige moeilijke deel is het geduldig wachten tot het ijs bevroren is, zodat je kunt genieten van een of twee bolletjes van dit hemelse aardbeienijs.

Als je op zoek bent naar andere zoete lekkernijen om naast ons aardbeiendessert te serveren, probeer dan ons recept voor warme luchtige Belgische wafels en top het af met een rijke chocoladesaus of een zachte toffee-achtige dulce de leche, een populair Latijns-Amerikaans gerecht.

Maak gemakkelijk ijs met verse aardbeien

Vergeet ingewikkelde ijsrecepten met een kilometerslange lijst van ingrediënten en uitgebreide bereidingen. Ons recept voor aardbeienijs is gemakkelijk thuis te maken met dikke volvette room en verse rijpe aardbeien voor maximale smaak. De aardbeien worden geblenderd tot een puree met suiker en limoensap om de zoetheid in evenwicht te brengen. De aardbeienpuree wordt vervolgens door het ijs gespateld, waardoor een prachtige combinatie van texturen en smaken ontstaat. Het is een perfecte verfrissende lekkernij om van te genieten met familie en vrienden.

Geef het wat meer pit met verse limoensuiker

Ervaar de verrassende sensatie van een aardbeienklassieker met een frisse limoentwist. De smaken aardbei en limoen gaan goed samen, want de limoenschil geeft een mooie contrasterende smaak aan het fruitige en wrange ijs. Een eetlepel suiker geeft precies de juiste hoeveelheid zoetheid zonder het citrusachtige limoenaroma te overheersen. Het is een heerlijk en verfrissend dessert met een beetje pit van de limoen, perfect om van te genieten op een warme zomerdag of zelfs op een koude regenachtige dag als je met een warme deken op de bank ligt.

Experimenteer met de smaken

Aardbeienijs combineert perfect met veel dingen, dus het is gemakkelijk om je romige dessert op te waarderen door verschillende smaken en toppings toe te voegen. Experimenteer met ons recept voor zelfgemaakt aardbeienijs en probeer je favoriete toppings en smaakcombinaties uit; er zal voor iedereen wel iets lekkers tussen zitten en het is een geweldige manier om jouw ijs een persoonlijk tintje te geven.

Aardbei en limoen zijn ook een heerlijke combinatie voor een drankje met verfrissende zomervibes. Gebruik je aardbeienijs en limoensuiker als basis voor een drankje. Meng het ijs en de limoensuiker met een scheut witte rum en serveer onmiddellijk.

Topping voor aardbeienijs

Maak je verse aardbeienijs nog lekkerder met een eenvoudige zelfgemaakte aardbeiensaus. De saus kan worden gemaakt met verse of bevroren aardbeien, die in een kleine steelpan worden gekookt met suiker, maïszetmeel, citroensap en schil om de smaak op te fleuren. Serveer de aardbeiensaus – warm of koud – op het aardbeienijs voor een goed afgeronde fruitige smaak. Voor een pittiger aroma kook je de aardbeien met azijn, suiker en een beetje zout en water. De zure aardbeien geven een heldere en pittige smaak aan het dessert wanneer ze over het ijs worden gegoten. Je kunt ook wat knapperigheid toevoegen met gehakte amandelen of hagelslag en garneren met een toefje slagroom of een snufje kaneel.