Aardappelsalade
Bereidingswijze
Dressing
Aardappelsalade
Tips
Een goede tip voor het maken van een frisse en textuurrijke salade is om de aardappelen te laten afkoelen. Als de aardappels gekookt zijn, laat ze dan volledig afkoelen voordat je de overig ingrediënten toevoegt. Zo voorkom je dat de overig ingrediënten verwelken en blijft de salade er fris uitzien en smaken.
Tips
Als je tijd wilt besparen, kun je de aardappels van tevoren koken, zodat ze klaar zijn om met de dressing te mengen als je dichterbij komt.
Vragen over aardappelsalade
Als je meer wilt weten over aardappelsalades, lees dan hieronder verder waar we een aantal van de meest gestelde vragen hebben beantwoord.
Ingrediënten
Dressing
Zure room, 18%
|
500 ml |
---|---|
Bieslook fijngehakt
|
1 dl |
Dille, finely chopped
|
1 dl |
Dijonmosterd
|
2 tl |
Versgeperst citroensap
|
2 tl |
Grof zout
|
2 tl |
Peper
|
Aardappelsalade
Kleine nieuwe aardappelen gekookt en afgekoeld
|
1 kg |
---|---|
Radijsjes in dunne plakjes gesneden
|
100 g |
Vers gepelde doperwt
|
100 g |
Garnering
Takjes dille en fijngehakte bieslook
|
---|
Een makkelijk recept voor aardappelsalade
Voor een heerlijke salade voor de zomer heb je niet per se veel ingrediënten nodig. Een paar ingrediënten van hoge kwaliteit zijn genoeg om een bevredigende maaltijd te creëren. Romige aardappelsalade met bieslook en dille is hier een perfect voorbeeld van. Door een paar geselecteerde zomergroenten te combineren met bescheiden aardappelen en ze te bedekken met een heerlijke saladedressing, kun je een salade maken die goed werkt als een vullend hoofdgerecht op zichzelf of als een verrukkelijk bijgerecht bij gegrild vlees en overig BBQ-genot.
Radijs en doperwten is alles wat je nodig hebt
Zomerse radijs, doperwten en nieuwe aardappelen zijn een geweldig trio omdat ze allemaal frisse, levendige smaken hebben die elkaar goed aanvullen. Radijs heeft een knapperige textuur en een licht pittige, peperige smaak die een verfrissend contrast vormt met de zetmeelrijke zoetheid van nieuwe aardappelen. Doperwten hebben een zoete en licht nootachtige smaak die de kruidigheid van radijs en de aardsheid van nieuwe aardappel compenseert tot een evenwichtig gerecht.
De zomer is het seizoen voor veel verse groenten, zoals radijs, doperwten en nieuwe aardappelen. Deze ingrediënten zijn op hun hoogtepunt tijdens de zomermaanden, wat betekent dat ze smaakvoller en betaalbaarder zijn dan in andere tijden van het jaar. Laat de kans niet voorbijgaan om alles te ontdekken wat deze heerlijke ingrediënten te bieden hebben.
Op zoek naar meer heerlijke saladerecepten met zomerse groenten en fruit? Ga dan voor deze met watermeloen, wortels of kool. We beloven je dat deze kleurrijke en smaakvolle gerechten je niet zullen teleurstellen.
Vergeet de romige dressing niet
Zelfs een eenvoudig recept voor aardappelsalade heeft instructies nodig voor het maken van een heerlijke saladedressing om het gerecht samen te binden. Onze keuze om de dressing voor aardappelsalade te maken met zure room geeft het gerecht een extra laagje frisheid van dit pittige zuivelproduct. Bovendien is de textuur net zo romig en lekker als je zou verwachten. Om de dressing op smaak te brengen, gebruiken we dezelfde verse kruiden als voor de garnering.
Dille heeft een unieke, verse smaak die vaak wordt beschreven als licht zoet en pittig, met een vleugje anijs of dropachtige smaak. Het heeft een kenmerkend aroma en wordt vaak gebruikt om vis, augurken, sauzen en salades op smaak te brengen. Bieslook daarentegen is milder en delicater van smaak dan dille. Ze hebben een subtiele ui-achtige smaak, maar met een vleugje snoep.
De smaakvolle Dijonmosterd wordt toegevoegd om het geheel wat pittiger en rijker te maken. Dijonmosterd heeft een kenmerkende, scherpe smaak die zowel scherp als pittig is. Hierdoor weerspiegelt het de peperige scherpte van de radijs. Al met al zorgt een aardappelsalade met mosterddressing voor een goed afgeronde maaltijd met veel diepte en complexiteit.
De aardappelen perfect gekookt
Voor het beste recept voor salade met aardappelen heb je natuurlijk de allerbeste aardappelen nodig. Nieuwe aardappels zijn mals en licht zoete aardappels met een delicate smaak. In tegenstelling tot rijpere aardappelen worden ze meestal korter gekookt, omdat ze in de regel kleiner en malser zijn. Aardappels koken voor aardappelsalade is niet moeilijk, maar vereist wel een beetje kennis over hoe lang je aardappels voor aardappelsalade moet koken.
Kies kleine nieuwe aardappelen die ongeveer even groot zijn, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Nadat je ze onder stromend water hebt gewassen, doe je ze in een grote pan en voeg je genoeg koud water toe om ze minstens 2-3 cm te bedekken. Voeg een snufje zout toe aan het water om de smaak van de aardappelen te versterken.
Zet de pan op het fornuis en breng het water op hoog vuur aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de aardappels zachtjes koken. Controleer de nieuwe aardappels na 15-20 minuten door er een scherp mes of vork in het midden in te steken. Ze zijn gaar als ze helemaal zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.
Een persoonlijk tintje toevoegen
Een gemakkelijke manier om je eigen draai aan dit recept te geven is om de jonge aardappelen met verschillende groenten te combineren, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en wat er in het seizoen is. Gebruik ons eenvoudige recept als uitgangspunt om de hele zomer door verschillende ideeën en variaties uit te proberen. Dit houdt de dingen fris en stelt je in staat om het beste recept voor aardappelsalade voor jou te ontwikkelen.
Een goede keuze voor de zomer zijn verse asperges en lente-uitjes. De eerste heeft een complexe smaak met zowel boterachtige snoep als een subtiel aards bittertje dat het heel lekker maakt, terwijl de tweede een ingetogen scherpte heeft. Als je een uiensmaak wilt die wat meer uitgesproken is, kan dun gesneden rode ui ook een licht zoete, pittige smaak en een vleugje kleur aan de salade toevoegen. Bleekselderij in blokjes voegt ook een frisse, knapperige textuur toe.
Als je wilt experimenteren met het toevoegen van iets dat geen groente is, is verkruimelde bacon een populaire keuze. Het hartige ingrediënt voegt een rokerige, zoute smaak toe die velen zullen waarderen.
Je kunt natuurlijk ook spelen met de smaak van de dressing. Gele kerrie en rode paprika zijn goede specerijen die naast de smaak ook een mooie kleur geven. De eerste voegt wat pit en complexiteit toe, terwijl de tweede een diepe, snoep-rokerige smaak heeft die echt opvalt in combinatie met gegrild vlees en groente.