Aardappelpuree met gebakken spek

Aardappelpuree met gebakken spek

45 min.
Dit recept bestaat uit aardappelpuree met gebakken spek (sommigen gebruiken ook buikspek), uien en eventueel groente bovenop. Aardappelpuree met gebakken spek is een comfort food en smaakt heerlijk op een herfst- of winterdag wanneer je wilt genieten van een knusse maaltijd. En het is gemakkelijk te maken. Serveer aardappelpuree met gebakken spek op klassieke Deense wijze met ingelegde bieten en roggebrood - smakelijk!
ga naar een {groener} alternatief
https://www.arla.nl/recepten/aardappelpuree-met-gebakken-spek/

Bereidingswijze

Aardappelpuree
  • Snijd de aardappelen in kleinere stukken en kook ze gaar in een pan met ongezouten water, ongeveer 20 minuten.
  • Giet de gekookte aardappelen af en pureer ze met een pureestamper of een garde.
  • Meng de boter door de hete aardappelen en laat deze smelten.
  • Roer geleidelijk de melk erdoor tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.
  • Voeg zout toe, verwarm de puree goed door en breng op smaak naar eigen smaak.
Spek en uien
  • Smelt de boter in een koekenpan tot dit goudbruin is.
  • Voeg de blokjes spek toe en bak ze eerst ongeveer 2 minuten op hoog vuur, en daarna op middelhoog vuur gedurende ongeveer 15 minuten tot het spek goudbruin en knapperig is - af en toe roeren.
  • Laat het spek uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg de uien toe aan het spekvet in de pan en bak ze ongeveer 5 minuten op hoog vuur, en daarna nog ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur - af en toe roeren. Voeg zout toe.
  • Meng het gebakken spek weer door de uien.
Eet smakelijk!
Tips

Je kunt de aardappelpuree een grovere textuur geven door de aardappelen met een lepel te pureren.

Ingrediënten

Aardappelpuree
Geschilde aardappelen
1 kg
Boter
40 g
Warme melk
250 ml
Grof zout
1½ tl
Spekblokjes
250 g
Uien, in plakjes (ongeveer 500 g)
6
Grof zout
¾ tl
Bijgerechten
Versgemalen peper
Ingelegde rode bieten
300 g
Roggebroden
240 g
Garnering
Gehakte peterselie
Bieslook