Aardappelpannenkoeken

Aardappelpannenkoeken

30 min.
Deze aardappelpannenkoeken met courgette combineren de huiselijke smaak van gouden aardappelen met de milde zoetheid van courgette. Samen met ei en bloem worden ze lekker knapperig als ze in de pan worden gebakken. Garneer ze met gerookte zalm, een vleugje crème fraîche en verse kruiden.
https://www.arla.nl/recepten/aardappelpannenkoeken/

Bereidingswijze

  • Rasp de aardappelen en courgette grof op een theedoek. Wring ze vrij van vocht.
  • Doe de geraspte aardappelen en courgette in een kom en meng dit met de overige ingrediënten.
  • Laat de boter smelten in een pan en bak 6 aardappelpannenkoeken ongeveer 6 minuten aan elke kant op middelhoog vuur. Gebruik een grote pan of bak ze in 2 porties.
Eet smakelijk!

FAQ: Vragen over aardappelpannenkoeken

We hebben antwoorden verzameld op de meest gestelde vragen over aardappelpannenkoeken. Leer welke aardappelen je moet kiezen, hoe je je pannenkoeken kunt invriezen en nog veel meer.

Welke aardappelen zijn het beste voor aardappelpannenkoeken?
Russet-aardappelen zijn je beste keuze voor aardappelpannenkoeken omdat hun hoge zetmeelgehalte helpt ze bij elkaar te houden en knapperig te worden als ze gebakken zijn. Als je geen Russets kunt vinden, zijn Yukon Gold of Katahdin aardappelen ook goede opties. Je kunt de aardappelen met de hand raspen of een keukenmachine gebruiken om het werk te verlichten. Het belangrijkste is om zetmeelrijke aardappelen te gebruiken die goed blijven en een bevredigende knapperigheid hebben.
Kan ik aardappelpannenkoeken van tevoren maken?
Ja, je kunt aardappelpannenkoeken van tevoren bereiden. Kook ze, laat ze afkoelen en bewaar ze vervolgens in de koelkast in een luchtdichte container. Als je klaar bent om te eten, verwarm ze dan opnieuw in de oven of een pan tot ze warm en krokant zijn. Voor invriezen, leg de afgekoelde pannenkoeken plat op een bakplaat, vries ze in tot ze stevig zijn en doe ze dan in diepvrieszakken.
Kun je aardappelpannenkoeken invriezen?
Aardappelpannenkoeken kunnen gemakkelijk worden ingevroren. Bak ze tot ze goudbruin zijn, laat ze afkoelen en leg ze dan plat op een bakplaat om in te vriezen. Verpak ze na ongeveer twee uur of zodra ze stevig zijn in diepvrieszakken of -bakjes. Wanneer je ze wilt eten, verwarm je de oven voor op 175 °C. Leg de bevroren pannenkoeken op een bakplaat en bak ze 15 minuten. Ze komen er heet en krokant uit, net als versgemaakt.

Ingrediënten

Geschilde aardappelen
350 g
Courgettes
150 g
Rode ui, fijngehakt
1
Knoflook, fijngehakt
2 teentjes
Peterselie, fijngehakt
20 g
Ei
1
Tarwemeel
2 el
Grof zout
1 tl
Versgemalen peper
Boter om te bakken
25 g
Om te serveren
Gerookte zalm, crème fraîche en kruiden

Tips: De beste aardappelpannenkoeken maken

Gebruik onze handige tips en suggesties om de beste aardappelpannenkoeken te maken.

Verwijder overtollig water

Verwijder zoveel mogelijk water uit de aardappelen en courgette om die perfecte knapperigheid in je aardappelpannenkoeken te krijgen. Rasp ze grof en gebruik een theedoek om zoveel mogelijk vocht eruit te persen. Dit is erg belangrijk, want het helpt om een krokante textuur te bereiken en voorkomt dat ze zompig worden. Eenmaal droog, meng je de ingrediënten en bak je de pannenkoeken in een pan met gesmolten boter op middelhoog tot hoog vuur. Deze methode zorgt voor een gouden en krokante buitenkant met een zachte binnenkant. Bovendien helpt minder vocht de ingrediënten beter aan elkaar te binden en vermindert het de kans dat de pannenkoeken uit elkaar vallen tijdens het koken.

Uniforme aardappelpannenkoeken

Als je wilt dat je aardappelpannenkoeken dezelfde grootte hebben, gebruik dan een maatbeker of ijslepel om het beslag af te meten. Dit zorgt er ook voor dat elke pannenkoek gelijkmatig gaart, waardoor je een partij krijgt waar elk stuk precies goed is.

Maak klassieke aardappelpannenkoeken met courgette

Aardappelpannenkoeken zijn een geliefd comfort food dat over de hele wereld wordt gegeten. Ons eenvoudige recept stelt je in staat om dit gezellige gerecht gemakkelijk in je eigen keuken te bereiden. Met een combinatie van aardappelen, courgette, rode ui en peterselie, barsten deze pannenkoeken van smaak. Serveer ze als een heerlijk bijgerecht bij een warm diner of als een hartige lunchtraktatie.

Als je aardappelen in actie wilt zien, hebben we nog veel meer recepten in onze collectie. Probeer deze klassieke Hasselback-aardappelen, zelfgemaakte gnocchi en de met rozemarijn geroosterde aardappelen.

De perfecte combinatie van groenten en kruiden

Het combineren van de aardappelen met een paar heerlijke groenten en kruiden maakt een groot verschil. Wanneer gekookt, vermengt fijn geraspte courgette naadloos met de aardappelen en biedt een zachte en zachte binnenkant. Bijtend door de knapperige korst geeft de courgette een subtiele zoetheid die prachtig werkt tegenover de aardappelen. De scherpe, pittige smaak van verse rode ui en de heldere, kruidige tonen van gehakte peterselie voegen diepte en complexiteit toe, waardoor elke hap nog verrukkelijker wordt.

Ontdek de klassieke "Kartoffelpuffer"

Aardappelpannenkoeken, ook wel "Kartoffelpuffer" genoemd in Duitsland, zijn populair in veel culturen, maar hun oorsprong is een beetje onduidelijk. Deze pannenkoeken zijn een Europese favoriet, waarbij elk gebied zijn eigen draai geeft aan het basisrecept. In tegenstelling tot "Rösti", die gekookte aardappelen kan gebruiken, worden "Kartoffelpuffer" gemaakt van rauwe, geraspte aardappelen. Dit geeft ze een krokante buitenkant en zachte binnenkant bij het frituren. Ze worden meestal gemengd met eieren en uien om een smaakvol beslag te creëren. In onze versie hebben we courgette toegevoegd om deze traditionele schotel een beetje meer verfrissende twist te geven.

Combineer met gerookte zalm, crème fraîche en kruiden

Hoewel er genoeg bijgerechten zijn die je kunt serveren naast deze courgette-aardappelpannenkoeken, genieten wij er het meest van met gerookte zalm, crème fraîche en verse kruiden. Om te serveren, leg je eenvoudigweg de gerookte zalm bovenop een warme pannenkoek, voeg je een klodder crème fraîche toe en bestrooi je met fijngehakte kruiden. Deze presentatie ziet er niet alleen gastronomisch uit, maar brengt ook meerdere smaken en texturen samen die zeker je smaakpapillen zullen behagen.

De rijke, olieachtige aard van gerookte zalm vult de krokante, aardse textuur van de aardappelpannenkoeken prachtig aan. De rokerige smaken versterken de subtiele zoetheid van de aardappelen en bieden een heerlijk contrast. De toevoeging van crème fraîche balanceert de rokerigheid van de zalm en de zetmeelrijkheid van de pannenkoeken, wat elke hap een luxueuze romige smaak geeft. Tot slot voegen verse kruiden zowel frisheid als kleur toe, en of je nu dille, bieslook of peterselie gebruikt, is helemaal aan jou.

Voeg je eigen touch toe

Als je met dit recept wilt experimenteren, probeer dan een theelepel knoflookpoeder, paprikapoeder of Cajun-kruiden toe te voegen om het aardappelpannenkoekbeslag een hartige boost te geven. Knoflookpoeder geeft een subtiele, aromatische warmte die doordringt in de pannenkoeken, zowel de aardappelen als de toppings aanvullend. Paprika voegt een milde, peperige smaak toe die de smaak met een zachte kick kan verheffen - je kunt zowel zoete als gerookte gebruiken. Voor degenen die genieten van een beetje hitte en een mix van specerijen, is Cajun-kruiden een uitstekende keuze. Het combineert knoflook, ui, pepers en kruiden, en introduceert een levendige en licht pittige noot.

Voeg andere groenten toe zoals in blokjes gesneden zoete rode paprika's of lente-uitjes om de pannenkoeken een beetje meer bite te geven. Champignons, prei en maïs zijn ook populaire keuzes voor je aardappelpannenkoeken, dus speel rond met de soorten groenten die je verkiest.