Aardappelovenschotel met kip

Aardappelovenschotel met kip

45 min.
Onze aardappelovenschotel met kip is de perfecte combinatie van malse en sappige kip en boterzachte aardappelen, allemaal samen gebakken met gesmolten mozzarella en pittige chilipepers. Het is het ultieme comfortfood dat gemakkelijk te maken en door iedereen lekker wordt gevonden. Serveer het voor familie of gasten als je iets eenvoudigs en snels nodig hebt dat barst van de smaak en gemakkelijk op zichzelf of bij andere gerechten kan worden geserveerd.
https://www.arla.nl/recepten/aardappelovenschotel-met-kip/

Bereidingswijze

  • Fruit de ui en de knoflook in een pan, voeg dan de kip toe en roer.
  • Voeg het zout, het chilipoeder en de witte peper toe en roer tot de kip goed gaar is.
  • Voeg de champignons en de groene chilipeper toe. Doe de kip in een ovenvaste schaal.
  • Leg er gekookte krieltjes op.
  • Bestrooi met geraspte romige mozzarella.
  • Zet de schaal 5 minuten in de oven op 180 °C tot de kaas gesmolten en bruin is. Serveer warm.
Eet smakelijk!
Tip

Voor onze aardappelovenschotel met kip worden krieltjes gebruikt, dat zijn gewoon aardappelen die uit de grond worden gehaald voordat ze volgroeid zijn, waardoor ze zoeter van smaak zijn. Kies je favoriete krieltjes zoals de zetmeelrijke Russet, Yukon Gold of Idaho, die hun vorm goed vasthouden en niet uit elkaar vallen als ze worden gekookt. Voordat je de krieltjes aan het gerecht toevoegt, kook je ze gaar in water. Strooi de kaas gelijkmatig over het gerecht, maar pas op dat je niet te veel toevoegt zodat het de andere smaken overheerst. Als de aardappelovenschotel met kip klaar is en de kaas is gesmolten en bubbelt, laat je het gerecht een paar minuten rusten om de smaken te laten bezinken en de kaas een beetje te laten opstijven.

Vragen over aardappelovenschotel met kip

Met ons eenvoudige, rechttoe rechtaan recept voor een aardappelovenschotel met kip, kun je een eenvoudige maar heerlijke maaltijd bereiden zonder gedoe. Hieronder lees je er meer over.

Hoe maak je een aardappelovenschotel met kip?
Fruit ui en knoflook in een pan. Voeg vervolgens kip toe en kruid deze met zout, chilipoeder en witte peper. Bak tot de kip helemaal gaar is, voeg champignons en groene chilipeper toe en bak die gaar. Doe de kip in een ovenvaste schaal, leg er gekookte krieltjes op en bestrooi het geheel met geraspte mozzarella. Bak het gerecht 5 minuten in de oven op 180 °C.
Wat serveer je bij een aardappelovenschotel met kip?
Een aardappelschotel met kip kan worden geserveerd met verschillende bijgerechten, bijvoorbeeld gestoomde of geroosterde groente zoals wortelen, groene bonen, of broccoli. Een frisse groene salade is een andere goede optie, omdat die een licht en knapperig contrast vormt met de rijkdom van het gerecht. Als je op zoek bent naar iets hartigers, is knapperig brood een goede keuze. Bovendien kunnen sauzen zoals jus, pesto of aioli een extra smaaklaag aan het gerecht toevoegen en alle elementen samenbrengen.
Kun je een aardappelovenschotel met kip invriezen?
Ja, dat kan. De textuur van de aardappelen kan echter veranderen na het bevriezen en opwarmen. Laat het gerecht helemaal afkoelen en wikkel het dan strak in aluminiumfolie of huishoudfolie of bewaar het in een diepvriesbakje. Om het gerecht op te warmen laat u het een nacht ontdooien in de koelkast en bak je het vervolgens in de oven tot het door en door warm is. Mogelijk moet je het afdekken met aluminiumfolie om te voorkomen dat de kaas verbrandt tijdens het opwarmen.
Hoe lang blijft een aardappelovenschotel met kip goed?
Een aardappelovenschotel met kip is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar als je hem goed bewaart in een luchtdichte bak. Om de versheid te verlengen en bederf te voorkomen, moet je het gerecht in de koelkast zetten zodra het is afgekoeld tot kamertemperatuur. Als de kip en de aardappelen een vieze geur hebben, of als de kaas een vreemde kleur of textuur heeft, kun je de schotel het beste weggooien.

Ingrediënten

Mozzarella
225 g
Olie
1 el
Uien, gesnipperd
1 el
Fijngehakte knoflook
2 el
Kipfilet, in kleine stukjes gesneden
1
Zout
1 snufje
Witte peper
1 snufje
Chilipoeder
1 snufje
Champignons
100 g
Groene chilipeper, in plakjes gesneden
1
Krieltjes, gekookt

Gemakkelijke gegratineerde ovenaardappelovenschotel met kip

Deze aardappelovenschotel met kip is een klassiek comfortfoodgerecht dat vol zit met malse en sappige kip, zachte aardappelen en een flinke portie gesmolten mozzarella erbovenop. En het mooiste? Het gerecht is heel gemakkelijk te maken met een paar basisingrediënten, en alles wat je nodig hebt is een pan en een ovenvaste schaal, zodat je de kaas in de oven kunt bruinen voor het opdienen. Familie en gasten van alle leeftijden zullen zich meteen willen storten op deze gegratineerde aardappelovenschotel met kip vol specerijen en smaken van chilipeper, knoflook en nog veel meer.

Kijk voor meer lekkere en makkelijke recepten met zachte en milde aardappelen eens naar onze gevulde gepofte aardappel met kalkoen en champignonsaus, romige aardappelpuree, of aardappelkibbeh.

Pikante chilipepers en milde champignons

Maak je klaar voor wat pit met ons recept voor een gloeiendhete gegratineerde aardappelovenschotel met kip. De toegevoegde pittige groene chilipepers zorgen voor een hartige, heerlijke smaaksensatie. Maar geen nood, de zachte en aardse paddenstoelen zorgen voor een evenwichtige mix van smaken.

De chilipepers geven elke hap een pittige kick, maar net als je denkt dat de hitte te veel is, komen de champignons erbij om de boel af te koelen. Het is als een achtbaan van smaken waar je niet genoeg van kunt krijgen.

Hoe serveer je een aardappelovenschotel met kip en kaas

Voor het opdienen van deze heerlijke en gemakkelijke aardappelovenschotel met kip heb je veel mogelijkheden. Hij is heerlijk op zichzelf, eenvoudig geserveerd met de pittige kip, milde gekookte aardappelen en gesmolten kaas erbovenop. Een groente erbij kan echter wonderen doen om de rijkdom van het gerecht te doorbreken. Serveer het gerecht eens met een salade van gemengde groenten, koolsla of Midden-Oosterse rucolasalade.

Je kunt de aardappelovenschotel met kip ook combineren met een knapperig stokbroodje of ciabattabroodje, zodat u al het lekkers van de kaas kunt opvegen. Welke optie je ook kiest, serveer het gerecht warm, rechtstreeks uit de oven, om ervan te genieten wanneer het het lekkerst is.

Experimenteer met de ingrediënten

Een aardappelovenschotel met kip is al een gegarandeerd succes, maar je kunt altijd een beetje experimenteren met de ingrediënten. Om wat extra smaak en spanning toe te voegen, kun je een beetje variëren met verschillende kruiden en specerijen.

Voeg voor meer smaakdiepte verse of gedroogde kruiden toe, zoals tijm, rozemarijn of oregano. Een andere goede manier om te variëren is door wat extra groente toe te voegen, zoals gehakte paprika's of courgette. Voeg die gewoon tegelijk met de champignons toe.

En vergeet de kaas niet! Mozzarella is lekker in combinatie met andere soorten kaas, dus experimenteer met verschillende kazen zoals cheddar, gouda, of gruyère, of voeg wat verkruimelde feta toe voor een wranger accent. Met al deze opties zijn de mogelijkheden eindeloos. Dus veel plezier, wees creatief, en maak de aardappelovenschotel met kip helemaal van jou.