Een aardappelkibbeh is het lekkerst als hij laagjes gladde en romige aardappelpuree bevat. Een manier om te zorgen voor een fluweelzachte textuur is door na het pureren een ei toe te voegen aan de aardappelen. Als je het ei toevoegt aan warme aardappelen, kookt het door de warmte en krijgt de puree een rijke consistentie met meer body. De beste manier om een smeuïge en luchtige puree zonder klontjes te krijgen is om een aardappelrasp, voedselmolen of aardappelstamper te gebruiken en de aardappelen te pureren terwijl ze nog een beetje warm zijn.
Met ons eenvoudige recept voor aardappelkibbeh uit de oven is het maken van dit smakelijke, traditionele gerecht heel eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.
Paneermeel
|
4 el |
---|---|
Boter
|
4 el |
Aardappelen, geschild
|
6 |
Zout
|
1 tl |
Zwarte peper, gemalen
|
1 tl |
Ei
|
1 |
Geraspte mozzarella
|
75 g |
---|---|
Olie
|
2 el |
Uien, fijngehakt
|
2 |
Lamsgehakt
|
400 g |
Pijnboompitten, geroosterd
|
2 el |
Zwarte peper, fijngemalen
|
1 tl |
Zweedse allround kruiden
|
1 tl |
Een in de oven gebakken, gelaagde aardappelkibbeh is perfect als vullende iftar-maaltijd. Dit gerecht, gemaakt met aardappelpuree, sappige, goed gekruide lamsgehaktvulling en milde witte mozzarella die smelt tot een rijke en kleverige kaaslaag, is rijk en hartig en zit vol romige texturen. Je ziet kibbeh vaak als gefrituurde, langwerpige balletjes, maar onze versie is één grote, gemakkelijke, gelaagde aardappelkibbeh met vlees die perfect is om te serveren voor een grote groep.
Voor een knapperige textuur wordt hij bedekt met gesmolten boter en paneermeel, zodat de korst van de bovenste laag aardappelpuree mooi krokant wordt in de oven. Met zijn mooie goudbruine oppervlak en smakelijke, zachte binnenkant zal dit traditionele gerecht je ongetwijfeld bevallen.
Tussen de lagen rijke en fluweelzachte aardappelpuree zit een laag gesmolten mozzarella en een vulling van lamsgehakt, ui en pijnboompitten. Deze vulling is sappig, hartig en smaakvol. De geroosterde pijnboompitten geven een heerlijke nootachtige smaak en een beetje knapperigheid. Het lamsgehakt zelf heeft een licht wildachtige smaak met een heerlijke aardse kwaliteit. Deze kenmerkende smaak wordt in de aardappelkibbeh versterkt met kruiden.
De sappige lamsvulling van deze aardappelkibbeh is op smaak gebracht met een zogenaamde 7-kruidenmix. Dit kruidenmengsel, dat populair is in het hele Midden-Oosten, wordt gemaakt met kaneel, piment, nootmuskaat, kruidnagel, koriander, komijn en zwarte peper.
Het maakt de lamsgehaktvulling voor aardappelkibbeh perfect gekruid zonder het pittig te maken. Het zorgt eerder voor citroenachtige, aardse en zoete smaken en de verwarmende kwaliteit waar zoveel gerechten uit het Midden-Oosten bekend om staan en geliefd om zijn. Het kruidenmengsel geeft de lamsgehaktvulling ook veel diepte.
In sommige keukens wordt aardappelkibbeh op smaak gebracht met citroensap of citrusachtige kruiden zoals sumak. Beide voegen een zuurtje toe en geven een citroenachtige toets die het gerecht opfleurt. Aangezien de kleurrijke specerijen ook heerlijk zijn om over gerechten te strooien, kun je ze gebruiken in de vulling van het lamsgehakt of bovenop de gebakken aardappelkibbeh.
Als je de natuurlijke zoete eigenschappen van het 7-kruidenmengsel wilt aanvullen, kun je granaatappelmelasse toevoegen aan de vulling van de aardappelkibbeh. Dit traditionele ingrediënt uit het Midden-Oosten, gemaakt van ingekookt granaatappelsap, is perfect voor zowel hartige als zoete gerechten, omdat het een intens zoetzure smaak geeft die diepte en complexiteit toevoegt.
Garneer met muntblaadjes voor een beetje kleur en heldere frisheid of een lekkere yoghurtdressing die op smaak is gebracht met citroensap, geperste knoflook en munt.
Ideeën voor wat je kunt serveren bij aardappelkibbeh zijn onder meer Midden-Oosterse rucolasalade met granaatappel, vullende quinoasalade met feta of zelfs Italiaanse auberginerollatini met geitenkaas.