Aardappelkibbeh

Aardappelkibbeh

45 min.
Aardappelkibbeh is een traditioneel gerecht uit het Midden-Oosten dat populair is voor iftar. Onze gelaagde aardappelkibbeh met gehakt en aromatische kruiden is heerlijk gemakkelijk en perfect om te serveren voor de familie of gasten. Omdat de combinatie van romige aardappelpuree, heerlijk gekruide lamsvulling en gesmolten mozzarella ongekend verrukkelijk is, is dit een perfect traditioneel recept om deze ramadan te proberen.
https://www.arla.nl/recepten/aardappelkibbeh/

Bereidingswijze

  • Bestrijk een grote ronde bakvorm met twee lepels gesmolten boter, strooi twee grote lepels paneermeel over de bodem en zet apart.
  • Kook de aardappelen goed gaar. Giet ze af en zet ze apart om af te koelen. Schil en pureer ze en voeg het zout, de peper en het ei toe.
  • Terwijl de aardappelpuree afkoelt, verhit je wat olie in een steelpan en fruit je de uien 2 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het in 5 minuten bruin. Voeg de pijnboompitten en de kruiden toe en roer enkele seconden tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Doe de helft van de aardappelpuree in de bakvorm. Verdeel een laagje van de lamsvulling en geraspte mozzarella over de aardappelen. Voeg dan nog een laag aardappelpuree toe.
  • Strooi het resterende paneermeel erover en giet de resterende gesmolten boter erover.
  • Bak in de oven op 220 °C (gewone oven) gedurende 20-25 minuten of tot het gerecht goudbruin is.
Eet smakelijk!
Tip

Een aardappelkibbeh is het lekkerst als hij laagjes gladde en romige aardappelpuree bevat. Een manier om te zorgen voor een fluweelzachte textuur is door na het pureren een ei toe te voegen aan de aardappelen. Als je het ei toevoegt aan warme aardappelen, kookt het door de warmte en krijgt de puree een rijke consistentie met meer body. De beste manier om een smeuïge en luchtige puree zonder klontjes te krijgen is om een aardappelrasp, voedselmolen of aardappelstamper te gebruiken en de aardappelen te pureren terwijl ze nog een beetje warm zijn.

Vragen over aardappelkibbeh

Met ons eenvoudige recept voor aardappelkibbeh uit de oven is het maken van dit smakelijke, traditionele gerecht heel eenvoudig. Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen om er meer over te weten te komen.

Wat is aardappelkibbeh?
Kibbeh is een populair gerecht uit het Midden-Oosten dat wordt gemaakt met gehakt, ui en een zetmeelrijk ingrediënt zoals graan, rijst of aardappel. In de Levantijnse keuken wordt het meestal gemaakt met bulgur, terwijl in de Mesopotamische keuken meestal wordt gekozen voor rijst, farina of griesmeel. Aardappelkibbeh wordt, zoals de naam al zegt, gemaakt met aardappelpuree. Het kan op verschillende manieren worden bereid, bijvoorbeeld als kleine gefrituurde balletjes, als platte en ronde schijven, of in lagen en in de oven gebakken. Deze laatste manier is perfect voor drukke tijden waarin je veel tijd in de keuken doorbrengt, omdat het zo lekker makkelijk is om de lamsvulling gewoon in laagjes te verdelen met kaas en aardappelpuree.
Hoe maak je aardappelkibbeh?
Gelaagde aardappelkibbeh is een perfecte, traditionele iftar maaltijd. Om hem makkelijker uit de bakvorm te halen, vet je de bakvorm in met gesmolten boter en bestrooi je hem met paneermeel. Kook de aardappelen goed gaar in gezouten water en bereid de gekruide lamsvulling met ui en pijnboompitten. Als de aardappelen gaar zijn, schil je ze en maak je er een romige puree van met kruiden en een ei om hem fluweelzacht te maken. Doe de helft ervan in de ingevette bakvorm en leg daarop de lamsvulling, de geraspte mozzarella en de resterende puree. Doe boter en paneermeel op de bovenkant voor een goudbruine, knapperig gebakken korst.
Wat zijn de lagen van aardappelkibbeh?
Onze aardappelkibbeh uit de oven heeft 3 verschillende lagen. Romige aardappelpuree, sappige lamsvulling en geraspte mozzarella. De perfect gekruide vleessaus en de rijke kaas worden omgeven door twee lagen zachte puree. Tijdens het bakken wordt de bovenste laag aardappelpuree goudbruin en knapperig aan de buitenkant, terwijl hij van binnen fluweelzacht blijft. Intussen smelt de kaas, die zo een smeuïge laag vormt die de verschillende texturen samenbrengt.
Welke kruiden gebruik je in aardappelkibbeh?
Aardappelkibbeh wordt traditioneel gekruid met de populaire Libanese 7-kruidenmix. Dit kruidenmengsel bestaat uit piment, kaneel, kruidnagel, komijn, koriander, nootmuskaat en zwarte peper. De combinatie van deze heerlijke kruiden zorgt voor een diepteversterkend mengsel met verwarmende kwaliteiten en zoete, aardse en citrusachtige noten. Als je geen 7-kruidenmix kunt vinden, zijn andere populaire opties frisse sumak, nog meer kaneel, of aromatische piment, die smaakt als kruidnagel, kaneel en nootmuskaat in één heerlijke verwarmende specerij.

Ingrediënten

Aardappelkibbeh:
Paneermeel
4 el
Boter
4 el
Aardappelen, geschild
6
Zout
1 tl
Zwarte peper, gemalen
1 tl
Ei
1
Lamsvulling:
Geraspte mozzarella
75 g
Olie
2 el
Uien, fijngehakt
2
Lamsgehakt
400 g
Pijnboompitten, geroosterd
2 el
Zwarte peper, fijngemalen
1 tl
Zweedse allround kruiden
1 tl

Aardappelkibbeh met lamsvlees en mozzarella

Een in de oven gebakken, gelaagde aardappelkibbeh is perfect als vullende iftar-maaltijd. Dit gerecht, gemaakt met aardappelpuree, sappige, goed gekruide lamsgehaktvulling en milde witte mozzarella die smelt tot een rijke en kleverige kaaslaag, is rijk en hartig en zit vol romige texturen. Je ziet kibbeh vaak als gefrituurde, langwerpige balletjes, maar onze versie is één grote, gemakkelijke, gelaagde aardappelkibbeh met vlees die perfect is om te serveren voor een grote groep.

Voor een knapperige textuur wordt hij bedekt met gesmolten boter en paneermeel, zodat de korst van de bovenste laag aardappelpuree mooi krokant wordt in de oven. Met zijn mooie goudbruine oppervlak en smakelijke, zachte binnenkant zal dit traditionele gerecht je ongetwijfeld bevallen.

Heerlijke laagjes aardappel- en lamsgehaktvulling 

Tussen de lagen rijke en fluweelzachte aardappelpuree zit een laag gesmolten mozzarella en een vulling van lamsgehakt, ui en pijnboompitten. Deze vulling is sappig, hartig en smaakvol. De geroosterde pijnboompitten geven een heerlijke nootachtige smaak en een beetje knapperigheid. Het lamsgehakt zelf heeft een licht wildachtige smaak met een heerlijke aardse kwaliteit. Deze kenmerkende smaak wordt in de aardappelkibbeh versterkt met kruiden.

Op smaak gebracht met traditionele 7-kruidenmix

De sappige lamsvulling van deze aardappelkibbeh is op smaak gebracht met een zogenaamde 7-kruidenmix. Dit kruidenmengsel, dat populair is in het hele Midden-Oosten, wordt gemaakt met kaneel, piment, nootmuskaat, kruidnagel, koriander, komijn en zwarte peper.

Het maakt de lamsgehaktvulling voor aardappelkibbeh perfect gekruid zonder het pittig te maken. Het zorgt eerder voor citroenachtige, aardse en zoete smaken en de verwarmende kwaliteit waar zoveel gerechten uit het Midden-Oosten bekend om staan en geliefd om zijn. Het kruidenmengsel geeft de lamsgehaktvulling ook veel diepte.

Experimenteer met je gelaagde aardappelkibbeh

In sommige keukens wordt aardappelkibbeh op smaak gebracht met citroensap of citrusachtige kruiden zoals sumak. Beide voegen een zuurtje toe en geven een citroenachtige toets die het gerecht opfleurt. Aangezien de kleurrijke specerijen ook heerlijk zijn om over gerechten te strooien, kun je ze gebruiken in de vulling van het lamsgehakt of bovenop de gebakken aardappelkibbeh.

Als je de natuurlijke zoete eigenschappen van het 7-kruidenmengsel wilt aanvullen, kun je granaatappelmelasse toevoegen aan de vulling van de aardappelkibbeh. Dit traditionele ingrediënt uit het Midden-Oosten, gemaakt van ingekookt granaatappelsap, is perfect voor zowel hartige als zoete gerechten, omdat het een intens zoetzure smaak geeft die diepte en complexiteit toevoegt.

Garneer met muntblaadjes voor een beetje kleur en heldere frisheid of een lekkere yoghurtdressing die op smaak is gebracht met citroensap, geperste knoflook en munt.

Ideeën voor wat je kunt serveren bij aardappelkibbeh zijn onder meer Midden-Oosterse rucolasalade met granaatappel, vullende quinoasalade met feta of zelfs Italiaanse auberginerollatini met geitenkaas.