Dierenwelzijn

Zorg voor onze koeien staat bovenaan

De biologische melkkoeien staan minstens de helft van het jaar de wei in. Dus elk jaar minimaal 182,5 dagen. De koeien van boer Bart-Hein bepalen bijvoorbeeld zelf wanneer ze naar binnen komen om gemolken te worden. En hebben, als hun gezondheid, de bodem en het weer het toelaten, altijd toegang tot de weide. Zo volgen ze zoveel mogelijk hun natuurlijke ritme. Als ze buiten hun maaltijd bij elkaar zoeken zijn het echte bezige bijtjes. Maar de rest van de dag liggen ze ook veel om te herkauwen. Dat is ook weer gezond voor hun klauwen. Ze slapen gemiddeld maar zo’n 1,5 uur per 24 uur!  

Een lekkere gezonde maaltijd 

Ook eten biologische koeien alleen biologisch voer. De hoeveelheid biologisch krachtvoer, die ze nodig hebben om melk vol voedingsstoffen te produceren, is aan een maximum gebonden. Ze worden nooit tot maximale productie gedreven. In die weide eten ze veel verschillende grassen en kruiden zoals klavers, weegbree, chicorei en luzerne. Die afwisseling vinden ze heerlijk en is goed voor hen én voor de natuur. Al grazend krijgen ze de juiste voedingsstoffen en mineralen binnen. Terwijl ze worden omringd door insecten, vogels en andere dieren. Door zo veel mogelijk voer van eigen bodem te gebruiken, komt de kringloop mooi rond.  

En verder proberen biologische boeren gezondheid te optimaliseren door het natuurlijke gedrag van de koe te stimuleren. En wil je als biologische boer verdere problemen voorkomen? Dan kom je met kruiden en natuurlijke geneesmiddelen ook een heel eind. Preventieve antibiotica of medicatie? Die worden bij biologisch bewust niet gebruikt. 

Biodiversiteit op een biologische boerderij

Biodiversiteit betekent het aantal soorten levende organismen per vierkante meter. En die biodiversiteit? Die vind je in principe overal. Kijk maar eens goed. In je tuin, in het park of in het bos. Onze boeren hebben het liefst veel leven in de bodem. In en rondom het weiland.

Biodiversiteit op een biologische boerderij