Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie

Hier vind je alle informatie

Wat is lactose-intolerantie?

Heb jij na het drinken van een cappuccino last van darmkrampen? Of sla jij je favoriete yoghurt met cruesli’s morgens maar over omdat je anders diarree krijgt? Grote kans dat je dan gevoelig bent voor lactose en dus een lactose-intolerantie hebt.

Cappuccino en yoghurt bevatten namelijk melk en daar zit lactose in. Dit is een suiker die in melk van zoogdieren en moedermelk van mensen voorkomt. Om lactose te kunnen verteren, maakt ons lichaam het enzym lactase aan. Dit gebeurt alleen lang niet bij iedereen. En ook in de loop van je leven kan het zijn dat je lichaam minder van dit enzym aanmaakt. Het gevolg is dat je lactose niet of nauwelijks verteert. De melksuiker blijft in de darmen zitten en zorgt voor de ongemakken als misselijkheid, een opgeblazen gevoel en diarree. Lees meer over de symptomen van lactose-intolerantie.

Hoe ontstaat lactose-intolerantie?
Het tekort aan lactase is dus de oorzaak van de klachten. Dit wordt ook wel lactasedeficiëntie of lactase-tekort genoemd. Door het tekort aan lactase kan lactose niet opgenomen worden door ons lichaam. Dit wordt lactosemalabsorptie genoemd.

Hoeveel lactose iemand met een lactose-intolerantie kan verdragen, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen 1 flinke beker melk per dag verdragen, anderen hebben al last van het kleinste beetje lactose. Bekijk onze handige lactose-checker om te ontdekken waar lactose in zit.

 Heb je een lactose-intolerantie maar wil je wel blijven genieten van zuivel, dan is er Arla Lactofree. Een reeks lactosevrije* zuivelproducten – van verse melk tot roomkaas- gemaakt van koemelk. Je proeft de smaak van echte zuivel, maar dan zonder lactose. Zo kun je onbezorgd genieten van melkproducten!

 Lactose-allergie of lactose-intolerantie?
Allergie voor koemelkeiwit wordt soms verward met lactose-intolerantie. Bij een lactose-intolerantie ben je gevoelig voor de melksuikers in een product. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten die in koemelk zitten. Als je denkt dat je lactose-intolerant bent of een koemelkallergie hebt, kun je het beste contact opnemen met een arts of diëtist. 

(* lactosegehalte <0,01%)