Warme salade met witte kaas

Warme salade met witte kaas

30 min.
Geen groente blijft achter in deze smakelijke warme salade vol heerlijke broccoli, tomaten en aubergines! Dus trakteer je familie of nodig gasten uit voor een etentje, want dit is een gerecht om te delen met vrienden en familie. Het zit vol met de groenten die je kent en waar je van houdt, maar gekookt op een manier die hun smaak en textuur maximaliseert tot een verrukkelijke salade met veel zoete en frisse smaken.
https://www.arla.nl/recepten/warme-salade/

Bereidingswijze

Voorbereiding
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg tomaatjes op een grote bakplaat aan de ene kant van de plaat. Voeg dan amandelen toe aan de overkant en bak 8-10 minuten tot de amandelen geroosterd zijn en de tomaatjes meegeven of lichtjes blazen. Haal ze eruit en zet apart.
  • Snijd de aubergine in lange parten. Verhit olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de aubergine toe en bak ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Haal uit de pan en houd warm.
  • Verhit olijfolie en voeg broccoli toe aan de pan en bak 2-3 minuten tot het aan elke kant gekleurd is, maar nog een beetje knapperig.
  • Meng voor de dressing olijfolie, citroensap en gehakte kappertjes en voeg naar smaak wat zout en peper toe.
  • Om te serveren doe je de groenten op een verwarmd bord, smoor er de witte kaas in, voeg een beetje van de dressing toe en bestrooi met amandelen en wat dille.
Eet smakelijk!
Tips

Voordat je de amandelen en tomaten in de oven doet, moet je ze in één laag verdelen, zodat ze gelijkmatig gaar en geroosterd worden en elke hap even lekker is.

Tips

Kies rijpe groenten voor de beste smaak en textuur. De tomaat moet stevig zijn, maar nog een beetje meegeven onder druk en een felle, zongerijpte kleur hebben. Kies voor middelgrote tot grote aubergines met een gladde, glanzende schil die stevig is als je erop drukt en een levendige paarse of donker paarszwarte kleur heeft. Kies voor heldergroene broccoli met gesloten, levendige roosjes. Ze moeten stevige stelen hebben zonder verwelking of vergeling.

Vragen over warme salade

Als je brandende vragen hebt over hoe je een warme salade maakt, hebben wij de antwoorden. Hieronder helpen we je door een aantal veelgestelde vragen heen, zodat je meer te weten komt over het recept en het gerecht.

Wat is een warme salade?
Een warme salade is een salade van gebakken, gegrilde of op een andere manier gekookte groenten en groen. Er is niet één juiste manier om het te doen, omdat alle recepten worden gemaakt met verschillende ingrediënten, dressings en bereidingsmethoden. Wij denken dat deze heel bijzonder is, en dat komt omdat ons recept een heerlijke, zorgvuldig gekozen selectie groenten bevat die goed samengaan: broccoli, aubergine en tomaten. Deze zoete, hartige en sappige groenten worden vergezeld door geroosterde amandelen en een frisse en pittige dressing met baby kappertjes.
Wat serveer je bij een warme salade?
Je kunt de warme salade bijvoorbeeld serveren met gegrilde kip, zalm, tofu of garnalen - samen met aardappelen en knapperig brood. Maar dat is slechts één suggestie. Je kunt het ook serveren op een warm bedje van gekookte couscous of quinoa als je dat wilt. Het is ook heerlijk als bijgerecht bij pasta, lasagne of iets dergelijks, het past perfect bij de robuustheid van deze gerechten en voegt een lichte toets toe. Dat is een van de leuke dingen aan dit gerecht: het past bij veel verschillende smaken en texturen.
Kun je een warme salade opnieuw opwarmen?
Hoewel het mogelijk is om een warme salade opnieuw op te warmen, raden we aan om deze vers op te eten. Het gerecht opnieuw opwarmen kan leiden tot verlies van knapperigheid, overkoken en verwelken van de salade, en aangezien de textuur en smaak van deze salade essentieel zijn, zou het zonde zijn om ze opgewarmd te serveren met kwaliteitsverlies. Als je toch besluit om de salade opnieuw op te warmen, raden we aan om de toppings, amandelen en witte kaas te verwijderen en op lage temperatuur op te warmen.

Ingrediënten

Bijgesneden broccoli
200 g
Gemengde kerstomaatjes
150 g
Middelgrote aubergines
2
Fijngehakte baby kappertjes
1 el
Amandelschaafsel
2 el
Plak witte kaas
1
Een handvol dille
Olijfolie om mee te koken
Citroensap
Zout en peper

Serveer een warme groente salade

Als je iets nieuws wilt proberen, zoek dan niet verder. Onze warme salade met aubergine en tomaat is precies wat je zoekt. Gevuld met zowel gebakken als gegrilde groenten, gegarneerd met verkruimelde witte kaas en besprenkeld met een heerlijke, zelfgemaakte dressing van baby kappertjes, olie en limoensap om de salade wat pittiger te maken.

Het fijne aan salades is dat ze eenvoudig, snel en gemakkelijk te maken zijn - en deze is niet anders. Hoewel je zowel gebakken als gegrilde groenten hebt, kost het bijna geen tijd om het in elkaar te flansen. Alles is vers gemaakt en heerlijk met slechts een kleine inspanning.

Het is perfect om jezelf, je familie of zelfs gasten te serveren. Hoewel het eenvoudig is, is het een lust voor het oog en het smaakt ongelooflijk. Serveer deze lichte, overheerlijke salade dus doordeweeks, tijdens weekenddiners met het gezin of op grotere sociale bijeenkomsten; in alle gevallen geserveerd naast andere heerlijke gerechten met bijvoorbeeld gegrild vlees, pasta of iets dergelijks.

Als je van salades houdt, dan hebben we precies wat je zoekt! Probeer onze uitgebreide selectie groentegerechten, waaronder een verse tomaten- en komkommer salade als een gemakkelijk bijgerecht. Of misschien wil je een gegrilde salade met courgette proberen vol heerlijke smaken!

Met knapperige broccoli en malse aubergine

De basis van de salade opbouwen met knapperige broccoli en malse aubergine is een briljante keuze. Beiden zijn grotere groenten die vaak restjes opleveren, waardoor ze nog meer reden hebben om deel uit te maken van een gerecht als dit. De echte reden is echter dat ze een overvloed aan smaak en textuur bieden als ze op de juiste manier worden bereid.

Door de aubergine in de oven te bakken, wordt hij goudbruin en mals. De groente breekt af in de hitte, het oppervlak karameliseert en versterkt de natuurlijke romigheid. Het resultaat is een hartige, malse, gouden groente die zo goed samengaat met de frisse en pittige dressing.

Broccoli daarentegen zorgt voor een knapperig mondgevoel dat de romige aubergines in evenwicht brengt. Een drupje olijfolie geeft de prachtige groene groente een glanzende glans waardoor ze er buitengewoon smakelijk uitzien. Na een paar minuten op de pan behouden ze hun gewilde knapperigheid en geven ze een milde aardse smaak met subtiele snoep en gegrilde noten - allemaal perfect voor een warme salade.

Gebakken kerstomaatjes voor zoetigheid

Kijk naar de gebakken kerstomaatjes voor de zoetheid. De zoete tomaatjes complementeren de frisse en hartige smaken van de aubergines en de dressing. Gezellig een poosje in de oven brengt veel goeds naar boven. Natuurlijk is de zoetheid essentieel, maar een mooie bonus is het prachtige bombardement aan smaken en texturen dat erbij komt kijken.

Ze zorgen voor een zacht, sappig mondgevoel dat niets minder dan aangenaam aanvoelt naast een knapperig stuk broccoli. Niet alleen dat, maar ze geven ook een mild pittige en umami smaak die goed in het gerecht past. De salade is zo heerlijk complex dat je het zou kunnen rechtvaardigen om het als een licht gerecht op zichzelf te serveren!